URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2022, 16:24

Surpriză uriașă în Consiliul Județean Bihor: doi PSD-iști au votat exproprierile pentru Inelul Rutier Metropolitan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La a patra încercare de a obține două treimi din voturile aleșilor bihorenilor, președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, nu și-a mai răcit gura de pomană. Deși șeful grupului celor șase reprezentanți ai PSD, Bujor Chirilă, a afirmat că poziția acestui partid nu se va schimba, așadar că aceștia se vor abține astfel încât hotărârea să nu fie adoptată, doi consilieri social-democrați au ridicat mâinile pentru începerea exproprierilor.

Repetiția, mama...

Proiectul privind declanșarea procedurilor de expropriere, cu suma totală de 7,2 milioane lei, a 339.980 metri pătrați de teren de pe raza comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid în scopul realizării celor 17 kilometri ai inelului rutier metropolitan a fost supus votului aleșilor bihorenilor, joi, pentru a patra oară, după ce în luna iunie traseul a fost stabilit prin Hotărâre de Consiliu Județean, dar în iulie și august exproprierile au fost blocate prin abținerile celor 12 consilieri ai PSD și UDMR.

Joi, înainte ca proiectul să fie dezbătut, în timp ce pe proiectorul din sala de ședințe rula o filmare făcută cu drona ce demonstra că pe traseul viitoarei șosele nu se va demola nicio construcție și că acesta nu traversează nicio localitate, Bolojan a repetat argumentele pe care le-a mai expus și anterior: este traseul cel mai ieftin, cel mai ușor de realizat, nu presupune nicio demolare și nu are impact asupra mediului, iar proiectul are finanțarea asigurată de Guvern prin Planul Național de Investiții Anghel Saligny.

„Nicio schimbare”

Derularea ostilităților părea să ducă la același rezultat ca la ședințele din lunile iulie și august, așa încât și de data asta proiectul să fie respins prin abținerile celor 12 reprezentanți ai PSD și UDMR, în condițiile în care avea nevoie de două treimi din totalul voturilor celor 35 de aleși ai bihorenilor.

Liderul grupului celor 6 consilieri UDMR, Borsi Lorant, a și luat cuvântul pentru a afirma că „nimic nu s-a schimbat, nici poziția conducerii Consiliului Județean, nici a opoziției, și nici președintele PNL nu s-a întâlnit cu președintele UDMR”, dezvăluind astfel că udemeriștii se așteptau ca Bolojan să negocieze voturile lor cu omologul său, Cseke Attila.

La rându-i, șeful grupului celor 6 consilieri ai PSD, Bujor Chirilă, a afirmat că „poziția PSD a fost deja exprimată”, făcând astfel referire la un comunicat de presă al conducerii PSD Bihor ce avertiza, miercuri, că reprezentanții acestui partid se vor abține și joia aceasta.

Votul surpriză

Surpriza a venit când proiectul pentru aprobarea declanșării exproprierilor a fost supus la vot, iar alături de cei 23 de reprezentanți ai PNL au votat „pentru” și doi dintre cei șase consilieri ai PSD, și anume Ioan Anta și Ioana Bara.

Practic, aceștia i-au lăsat în ofsaid pe ceilalți patru colegi, Bujor Chirilă, Adrian Szatmary, Sergiu David și Florian Oros, iar Consiliul Județean poate trece acum la efectuarea exproprierilor pentru construirea inelului rutier metropolitan.

Rămâne de văzut dacă cei doi vor fi sancționați pe linie de partid, pentru că au votat împotriva directivei politice, BIHOREANUL urmând ca după încheierea ședinței să afle motivațiile lor.

Citiți explicațiile celor doi consilieri PSD care au votat în articolul: PSD-iștii care au votat exproprierile pentru Inelul Rutier Metropolitan se așteaptă la excluderea din partid. Ioana Bara: „Am preferat interesul public”

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Interesul public vs. interesul privat.
Doar cineva "cumpărat/vândut" poate afirma dezinteres pentru niște oameni afectați de public.
Postat 23 Septembrie 2022, 14:50 de KP
Pretul pietei
Sunt curios daca cei care sustin aceste exproprieri ar fi dispusi sa le plateacsa expropriatilor, din buzunarul propriu, diferenta dintre pretul mediu oferit pe metru patrat prin expropriere si pretul mediu de pe piata. De asemenea sunt curios cat de mult ar mai fi primat "interesul public" daca ar fi fost vorba de terenul lor! E usor sa vrei drum prin curtea altuia, atata timp cat nu esti afectat..
Postat 23 Septembrie 2022, 13:26 de oradeanbihor
in mod normal, consilierii pe linie de partid nu gandesc ci executa un vot
nu au dreptul la opinie proprie, creier, si vot indiviual consilierii din organizatii locale, judete si localitati. Presedintele partidului decide, si voteaza cu cati pioni (consilieri) are, iar pionii nu au voie sa gandeasca singuri. Asa e jocul politic de putere, intelegem, dar personal ai integritate cand te opui derapajelor prietenilor tai, cand recunosti pe cei din tribul tau ca exagereaza si fac prostii. Asa ca bravo lor!
Postat 23 Septembrie 2022, 06:19 de unu
Rusinea de pe urma
Nici nu stiu ce-i mai rusinos: sa fii pesedist sau sa tradezi pentru penele?
Postat 22 Septembrie 2022, 19:49 de oradeanbihor
Democrație “manageriată”!
După viitoarele alegeri apartenența politica nu va mai conta. Toti consilierii indiferent de culoare vor fi ai domnului președinte. Interesul (…) va triumfa și democrația va trece intr-o noua fază, cea “suverana”!
Postat 22 Septembrie 2022, 18:51 de User anonimizat
Pinonel
Ce postezi tu nu are relevanță.
Postat 22 Septembrie 2022, 18:47 de Sandu2100
CJ = ali baba si cei 34 de h*ți!
Ce am postat ieri la ora 19:01 ,,[....]Daca ungurii si psd-ul nu cedeaza (citeste tradeaza!) birtinezul va ceda el si asta e o pierdere enorma pt. el.[....]" Noua sefa de la parchetul antimafia, dna Elena Ioana Bălaj Chendereş Elena Ioana, ce zice?! Ca nu mi se pare LEGAL sa cumperi votul cuiva, da' nu-i legal nici sa ti-l vinzi. Stim, curbele se sucesc dupa cum bate vantul, totusi....
Postat 22 Septembrie 2022, 17:23 de pinonel
Surpriza pe draq
Sincer nici nu mai îmi doresc acel drum. Îmi doresc sa am pe cine arata cu degetul, PSD adică.
Postat 22 Septembrie 2022, 16:55 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON