URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2023, 21:31

Lovitură pentru Inelul Rutier Metropolitan: la cererea a 21 expropriați din satul Cheriu, Curtea de Apel Cluj a anulat trei hotărâri ale CJ Bihor

Lovitură pentru Inelul Rutier Metropolitan: la cererea a 21 expropriați din satul Cheriu, Curtea de Apel Cluj a anulat trei hotărâri ale CJ Bihor foto arhivă BIHOREANUL: Protestul localnicilor din Cheriu, 9 iunie 2022
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După trei luni de la începerea lucrărilor pentru construirea celor 17 kilometri ai Inelului Rutier Metropolitan, lucrare de peste 150 milioane lei finanțată prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, șantierul ar putea fi stopat pentru o perioadă.

La cererea a 21 proprietari de terenuri din satul Cheriu, comuna Oșorhei, Curtea de Apel Cluj, a cărei decizie este definitivă și executorie, a anulat trei hotărâri ale Consiliului Județean Bihor, după ce inițial Tribunalul Cluj le respinsese acțiunea. Ilie Bolojan afirmă că decizia Curții de Apel Cluj va fi „analizată”, iar șoseaua se va face.

Neîntemeiată, apoi acceptată

Potrivit portalului instanțelor de judecată, magistrații Curții de Apel Cluj au decis, vineri, 15 decembrie, ca instanță de recurs, să anuleze trei hotărâri ale CJ Bihor, și anume HCJ 139/10 iunie 2022 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului Inelul Rutier Metropolitan Oradea, HCJ 203/18 august 2022 privind aprobarea studiului de fezabilitate, indicatorilor tehnico-economici actualizați și devizului general actualizat pentru obiectivul Inelul Rutier Metropolitan Oradea, aprobat spre finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny și a sumei reprezentând categoriile de cheltuieli finanțate de la bugetul local pentru realizarea obiectivului, precum și HCJ 248/28 septembrie 2022 privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere și însușirea raportului de evaluare pentru lucrarea de utilitate publică Inel Rutier Metropolitan.

Decizia Curții de Apel Cluj este definitivă și executorie, survenind la doar patru luni după ce tot magistrați clujeni, dar ai Tribunalului Cluj, au respins „ca neîntemeiată” cererea de chemare în judecată formulată de 21 de proprietari de terenuri din satul Cheriu, în frunte cu fostul jurnalist Claudiu Someșan, domiciliat într-o localitate din județul vecin, ceea ce și explică faptul că procesul a avut loc în Cluj.

Bolojan: „Inelul Rutier Metropolitan se va face”

Contactat de BIHOREANUL vineri seară, președintele CJ Bihor Ilie Bolojan a declarat că a fost informat de juriștii instituției despre decizia Curții de Apel Cluj, care urmează să fie analizată după ce instanța o va motiva, deocamdată nefiind cunoscute argumentele ei.

Totodată, Bolojan a adăugat și că decizia judecătorilor clujeni nu înseamnă că Inelul Rutier Metropolitan nu va fi construit.

„Vom vedea care sunt motivele pentru care instanța a luat această decizie și vom exprima o poziție după ce vom vedea motivarea. Oricum, Inelul Rutier Metropolitan se va realiza, dar trebuie să vedem ce s-a constatat că n-ar fi fost în regulă. Alte declarații nu pot să fac în acest moment, pentru că așteptăm motivarea instanței. Cert este că hotărârile Consiliului Județean Bihor au fost deja puse în practică și au produs efecte juridice, suprafețele au fost expropriate și sunt proprietatea Județului, notate ca atare în Cartea Funciară. Vom analiza decizia, motivarea și consecințele ei”, a declarat președintele CJ Bihor.

Cu proteste și cu PSD

Proiectul Inelului Rutier Metropolitan, care să ocolească sudul Zonei Metropolitane Oradea cu localitățile Oșorhei, Sânmartin și Nojorid, creând o nouă legătură între DN 1 Oradea – Cluj, DN 76 Oradea – Deva și DN 79 Oradea – Arad, a fost inițiat de președintele CJ Bihor în anul 2021.

În iunie 2022, însă, un grup de localnici din Cheriu, susținuți de reprezentanți ai PSD Bihor, au protestat împotriva proiectului, cerând ca șoseaua să nu traverseze o parte din terenurile agricole pe care le dețin în acest sat.

Însăși aprobarea proiectului în CJ Bihor a fost făcută abia la o a patra încercare, după ce în trei ședințe reprezentanții PSD din „parlamentul” județean au votat împotrivă, în final doi din ei votând pentru proiect.

Lucrările sunt finanțate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny în baza unui contract semnat în luna aprilie a acestui an, iar lucrările au început în luna septembrie, fiind executate pe două loturi de firme diferite, din Oșorhei până în Băile Felix și de acolo până în Nojorid.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
ALO PROPAGANDA
Stați mai liniștiți, a drumul se face, ziaristusla de la CJ nu știe unde e Cheriu ala e doar PZD-ist, oamenii aceia nu sunt afectați de construcția unui drum, ei sunt indobitociti de PZD. Vad comentatorii de bază ca sunt nemulțumiți ::::)))) mai gâștelor la articolul când USR lipește afișe de campanie când nu e campanie noaptea ca hoții nu ați comentat ::::))) ia uite sa va aduc aminte USR slugă PSD , poate citește și jurnalistul din județul CLUJ https://m.ebihoreanul.ro/stiri/pnl-sluga-psd-politia-locala-oradea-a-amendat-usr-bihor-cu-18000-lei-pentru-afisaj-ilegal-183229.html
Postat 17 Decembrie 2023, 09:56 de Sandu2100
Presa complementara
„Finalul este acesta. Eu sper că această investiție se va face, dar se va face prin armonizarea intereselor publice cu cele private, democrația nu e dictatura majorității”, consideră avocatul. „din punctul meu de vedere, hotărârea instanței e executorie, indiferent de motive. Temeiul legal pentru expropriere, pentru lucrare în general, nu mai există. Oricum, noi nu am văzut niciunul nicio decizie de expropriere, n-au fost depuse nici măcar la dosar, iar în conturile oamenilor nu a intrat niciun leu” Poftim??? Citim bine, sau facem o traducere ? Avocatul mai insistă că argumentul viabilizării terenurilor, invocat repetitiv de reprezentanții CJ Bihor este fals, dat fiind că, din punct de vedere legal, nu se pot face deschideri de pe proprietăți spre această categorie de drumuri. /// Asta se traduce: Nu te mai vaicari ca proasta ca te-am dezvirginat si nu ti-a placut, o sa vezi ce bine o sa te simti de-aci incolo...
Postat 16 Decembrie 2023, 21:45 de excalibur
Mister Somesan
Domnul se declara locuitor al Clujului,pe el îl doare n basca de traficul din Oradea,mai bine rămâne terenul parloaga,tre sa fie cineva Gica contra...
Postat 16 Decembrie 2023, 16:36 de zorro
presa adevarata, nu propaganda platita ce ne spune
https://www.catavencii.ro/nu-dati-banii-pe-prostii-ca-i-da-bolojan-in-locul-vostru/
Postat 16 Decembrie 2023, 15:32 de sanduivanov
Claudiu Someșan, cel care i-a pus zabala birtinezului:
„Inelul metropolitan e un obiectiv interesant și important al municipiului, problema e că administrația bihoreană l-a implementat prost și împotriva celor de aici. Extravilanul e la o aruncătură de piatră de traseul stabilit, dar au insistat să-l ducă in intravilanul satului Cheriu și, mai mult, au trasat drumul de a curmezișul zonei care prin Planul Urbanistic General e pentru locuit și servicii, chiar dacă acum pe aceste terenuri se face agricultură. Au încercat să inducă instanța în eroare, ignorând satul Cheriu, argumentând cum că intravilanul comunei Oșorhei e foarte extins și greu de ocolit. Normal ar fi să evite zona de intravilan cu totul, dar și dacă intră pe aceasta, firesc e să traseze drumul în așa fel încât să afecteze un număr minim de proprietăți, nu să fragmenteze cât mai multe. Eu nu am vrut să anulez decizia inelului metropolitan, am încercat să discut dar nu am avut cu cine să vorbesc. Nu e ok să vii cu argumentul că reduci poluarea din localitățile învecinate, dar să o bagi la noi în sat, într-o viitoare zonă locuită. În fața instanței, au argumentat că e vorba de un drum de legătură între localitățile din zona metropolitană, ori se vede clar că acest drum ocolește localitățile respective și un atare drum nici nu se justifică prin numărul de oameni care au treburi în satele vecine. E, clar, o centură metropolitană. Cei de la CJ uită că au privilegiul să administreze banul tuturor dar nu oricum doresc, dacă un traseu mai lung ar fi însemnat costuri în plus, au datoria să găsească acele fonduri, nu să sacrifice proprietățile oamenilor. În grupul pe care l-am reprezentat, chiar sunt și oameni necăjiți și care trudesc din greu. Nu este normal ca politicienii să își bată joc de ei și de drepturile lor în aplauzele celor care nu cunosc adevărul” https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/inelul-metropolitan-oradea-inceput-in-toamna-anulat-de-curtea-de-apel-cluj-bolojan-proiectul-se-va-face-4475722/
Postat 16 Decembrie 2023, 12:28 de pinonel
Nu-i nicio lovitură pentru "inelul metropolitan".
Se va face, dar pe bani și nu pe furt din averea oamenilor. Lovitură e pentru prostimea ignorantă pe care se bizuie Bolojan. Loviturile de acest fel ar trebui să se lase cu demisii, pentru că lucrările deja începute în mod nelegal sunt cuantificate în prejudicii din taxele și impozitele contribuabililor, iar vinovații trebuie să plătească orice gaură făcută în bugetul public local sau național.
Postat 16 Decembrie 2023, 11:43 de KP
Foarte bine a facut.
Platiti la valoarea reala si nu vor fi plangeri. De ce nu vinde CJ si primaria terenuri cu 2 lei mp?
Postat 16 Decembrie 2023, 11:34 de Petre93
1-2 Euro/mp evaluat terenul pentru Inelul 2 Metropolitan.
500 Euro/mp evaluat o bucată de margine de curte, nefolosită și veșnic în paragină, pe care "neterminații" i-au plătit anticipat oricărui demers procedural "germenilor" Micula. Procurorii DNA sunt complici pentru că visează la pensii speciale "câștigate" cu două decenii înainte de termenul legal oferit celorlalți muritori.
Postat 16 Decembrie 2023, 11:29 de KP
Putorile și viniturile au vrut să-și bată joc de oameni.
Cum să dai proprietarilor 1-2 Euro per metrul pătrat, când piața imobiliară agricolă se învârte în realitate (nu prin mintea evaluatorilor și samsarilor), la minim 20-25 Euro în orice zonă a Câmpiei de Vest? Iar previziunile pe următorul deceniu menționează chiar valori de 50-100 Euro/mp ?!? Nesimțirea lui Bolojan nu are limite ... iar oamenii din Cheriu au câștigat pe drept, urmând ca "neterminații" de edili liberali să strângă din fund și să-i plătească pe proprietarii terenurilor afectate așa cum spune legea, la valoarea reală de piață. Pe de altă parte, expertul-evaluator al lui Bolojan ar trebui anchetat de DNA și să înfunde pușcăria, ca să se învețe toți lingăii și pupincuriștii ce înseamnă dreptatea.
Postat 16 Decembrie 2023, 11:22 de KP
E logic ce se intampla!
Oamenii vor sa-si apere proprietatea, care dintre noi n-ar face-o?! Ţӑranul a crezut ca o sa-i mearga la infinit bataia de joc si abuzurile la adresa oradenilor/bihorenilor. Inelul rutier e necesar, dar trebuie construit cu consultarea tuturor partilor, mai ales a celor afectati! Daca avea mai multa minte si mai putin orgoliu i-ar fi adunat pe toti, proiectanti, expropriati, etc si-i tinea o saptamana, pana cadeau cu totii de acord pe unde sa se faca, cat sa primeasca pt un m^2, etc, etc. Oamenii au invatat sa nu stea ca oile sa-i mulga taranul, au angajat avocati, experti si lupta pt bunurile lor. P.S. expertul nu-i cel care si-a batut joc de oradeni propunand pt terenuri cu constructii preturi de zece ori mai mici decat cele de pe piata libera?
Postat 16 Decembrie 2023, 08:12 de pinonel
Corect
Cum se judeca in alt judet , primaria sau Bolojan nu castiga nici un proces.
Postat 16 Decembrie 2023, 06:41 de sanduivanov
Psd & Pnl
Psd-ul furau(fura) cu stil. Fura din bugetul statului, angajari fictive marca dragnea, vinzari fictive gen omv etc. Te furau sub anestezie, chirurgical, nu simteai nimic. Doar ca , atunci cind te trezeai din reverie, constatai ca nu mai ai portmoneul. Pnl-ul, eleganti, scoliti, bine imbracati, parfumati, clameaza sus si tare ca mediu de afaceri, ca cota unica, ca nu marim taxele, ca piata libera & alte dume. Te lasi pe mina lor, manichiura impecabila, parfumata ce gentlemeni. Pina sa-ti dai seama ca e prea frumos ca sa fie adevarat, jumate de tara e amanetata si un buldozer te asteapta la poarta. Pina sa deschizi gura, executorul iti si prezinta actele, dimpreuna cu 2 polizei. Deci, decit sa faca drumuri, poduri si centuri, pasaje pe la mine prin sufragerie, mai duca-se in pilda mamii lor, unde o-ntarcat mutul iapa. Adica , chiar acolo de unde (pro)vine si psd-ul. Vind cu 1€/mp pamintul tatii, ca-s betiv si vreau la curve, da' daca vii tu , ca vrei pamintu' lu tata, nu ti-l dau nici cu 100. Aferim... Auzi dumneata, decizia Curții de Apel Cluj va fi „analizată”, dar pina la urma, noi ne pisham pe ea, pentru ca putem. Si ne pisham si pe paminturile voastre, de iobagi ratati.
Postat 16 Decembrie 2023, 00:53 de excalibur
USR =PSD
Acum PZD a făcut alianță cu USR, pt ca îi deranjează ca o sa câștige tot Bolojan și Birta, ei încearcă pt 21 de oameni din care 15 membrii PZD sau USR sa arate ca ei sunt corecții corecților ::::)))) Acel drum afectează sute de mii de oamenii, si inclusiv ăștia care protestează se vor bucura de avantajele unui nou drum prin satul lor, pt ca va creste prețul in zonă, și alte investiții, asta daca nu cumva PSD si USR vor sa-i prosteasca pe oameni aia sa cumpere ei terenul si apoi sa-l vanda ei mai scump ::::)))) Drumul se va face dar cu alt cost, o sa se piardă Fondurile Europene, și o sa plătim noi pt niște idioți. Și în campanie PZD si USR o sa ne spună ce realizări au ei :::::))))
Postat 15 Decembrie 2023, 23:46 de Sandu2100
duca-se'nvartindu-se pzd !
Inca o data "multumim" pzd. Ori de cate ori se incearca sa se faca ceva in tara asta, hop, apare si pzd sa puna bete in roate. Cand am avut crestere economica, s-a pus sa imparta pomeni, pensii speciale si sa dea bani de baut si de mancat la tot poporul, cand au incercat unii sa faca o autostrada, s-au impotrivit sau tot fac pe studii si licitatii, ca doar de acolo ies spagile. Din pacate si pnl=pzd, ca altfel nu s-ar fi inhaitat cu ei. Sa le fie rusine !
Postat 15 Decembrie 2023, 23:27 de oradea_mea_si_a_ta
Total exproprieri 7.200.000lei +TVA
Valoare totala inel : 150.000.000 lei . Ilie Bolojan afirmă că decizia Curții de Apel Cluj va fi „analizată”, iar șoseaua se va face. Curtea de Apel Cluj, a cărei decizie este definitivă și executorie. Inseamna ca se va face peste terenurile oamenilor, iar acestia vor deveni co-proprietari ai inelului.
Postat 15 Decembrie 2023, 22:48 de excalibur
Lovitura...pe mp
Aveti aici HCJ 248/28 septembrie 2022 [ https://www.cjbihor.ro/wp-content/uploads/2021/02/h-248-din-22.09.2022_Redacted.pdf ]. Pagini multe cu schite topo, pe la 75% din pdf apare Raportul de evaluare al evaluatorului Ene Raul Catalin, care a stabilit pretul de expropriere pe mp astfel: Nojorid 7lei, Sinmartin 32lei si Osorhei 5.5 lei. Plus TVA
Postat 15 Decembrie 2023, 22:37 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON