URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Episcopia Romano-Catolică s-a apucat să amenajeze parcul din jurul fostului Muzeu. Pentru asta a avut nevoie de două condiţii: să vină un specialist peisagist, şi au adus unul tocmai din Franţa, şi să nu vină ecologiştii, mai ales cei din Oradea. Cine a urmărit amenajarea a constatat că mulţi arbori au fost tunşi sever, alţii au fost efectiv proptiţi cu bare metalice, dar concomitent s-au făcut plantări, nu neapărat importante cantitativ, dar ghidate după un schepsis.
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

De ştiut

Cancerul vezicii urinare. Care sunt semnele clinice ale bolii
De ştiut
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care „captează” urina din cei doi rinichi), cele două uretere („tuburile” prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra („tubul” prin care urina se elimină) este „căptuşit” cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu „uroteliu”. Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
22 Februarie 2020, 17:17
Cum se circulă cu trotineta electrică
De ştiut
În 11 februarie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanta de Urgență a Guvernului nr. 13/2020 prin care se modifică Codul rutier în sensul reglementării circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice. BIHOREANUL vă prezintă principalele dispoziții...
21 Februarie 2020, 16:30
DASO înființează Telefonul Verde: Persoanele cu dizabilități nu mai trebuie să se prezinte la instituție pentru sesizări, din 24 februarie
De ştiut
Din 24 februarie, persoanele cu dizabilități vor putea face sesizări sau cere informaţii la Direcția de Asistență Socială Oradea (DASO) fără să se mai prezinte la sediul instituției, datorită Telefonului Verde, o linie telefonică gratuită, înființată tocmai cu scopul de a facilita comunicarea.
19 Februarie 2020, 11:38
Hematuria. Ce înseamnă prezența sângelui în urină
De ştiut
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale.
15 Februarie 2020, 19:11
Controlul de constituționalitate a legilor înainte de intrarea în vigoare
De ştiut
Nicio lege nu poate intra în vigoare în România dacă anumite instituții înțeleg să ceară Curții Constituționale să analizeze compatibilitatea legii adoptate cu prevederile constituționale.
15 Februarie 2020, 12:30
Fundaţia Comunitară Oradea lansează a doua ediţie a programului Youth CommUNITY
De ştiut
Fundaţia Comunitară Oradea (F.C.O.) consideră că tinerii pot însufleţi comunitatea din care fac parte şi o pot face mai cu folos dacă sunt sprijiniţi, îndrumaţi şi li se oferă oportunitatea de a se implica şi de a dezvolta proiecte cu impact pozitiv şi în concordanţă cu aşteptările lor. Astfel, F.C.O. lansează a doua ediţie Youth CommUNITY (Y.C.U.), un program gratuit pentru elevii şi studenţii din judeţul Bihor la care sunt invitaţi să se înscrie tineri cu iniţiativă.
13 Februarie 2020, 19:00
Sunteţi înglodat în datorii? Puteți intra în insolvență. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bihor oferă consiliere gratuită
De ştiut
Persoanele fizice cu datorii neachitate de cel puțin 90 de zile pot beneficia de consiliere gratuită și îndrumare de specialitate din partea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, pentru întocmirea dosarului de deschidere a procedurii de insolvență. Află în ce condiții!
11 Februarie 2020, 08:57
Soluții tehnologice pentru managementul deșeurilor, prezentate de Ionuț Georgescu, CEO al FEPRA Internațional
De ştiut
Costurile producătorilor români pentru îndeplinirea obligațiilor de colectare selectivă și reciclare a deșeurilor, o piață de 250 milioane de euro anual, sunt crescute artificial pe fondul deficiențelor din sistem, crede Ionuț Georgescu, CEO al FEPRA Internațional, una dintre principalele Organizații care Implementează Răspunderea Extinsă a Producătorilor.
10 Februarie 2020, 08:58
Indigestia: simptome și complicații
De ştiut
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
08 Februarie 2020, 15:01
Noutăți online la Curtea de Apel Oradea: citaţiile şi actele de procedură se pot comunica şi prin e-mail
Știri Bihor
Începând cu 1 februarie, Curtea de Apel Oradea poate transmite citaţiile şi celelalte acte de procedură în cauzele aflate pe rolul instanţei prin poşta electronică. Persoanele care aleg această formă de comunicare trebuie să completeze o simplă cerere, formularele fiind puse deja la dispoziţie pe portalul instanţei sau la Compartimentul Registratură și Arhivă.
04 Februarie 2020, 10:02
Infecţiile urinare
De ştiut
Infecţiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecţii bacteriene, fiind determinate de prezenţa şi multiplicarea unor germeni patogeni în orice loc al tractului urinar, de la rinichi, uretere şi vezică urinară, la uretră. Aceştia depăşesc numărul de 100.000 pe un mililitru de urină. Germenii implicaţi sunt colibacilii (peste 50% din cazuri), bacilul Proteus, paracoli, piocianic şi, mai rar, stafilococul, enterococul sau streptococul, putând exista şi asocieri de germeni.
31 Ianuarie 2020, 18:00
Măsurile asigurătorii fiscale nu mai depind de penal
De ştiut
Recent a fost publicată în Monitorul Oficial al României Decizia nr. 581/1 octombrie 2019 a Curţii Constituţionale, prin care s-a stabilit că soluţia legislativă ce permitea menţinerea măsurilor asigurătorii ca urmare a sesizării penale făcute de Fisc este neconstituţională.
30 Ianuarie 2020, 12:45
Guta: Cauzele bolii și simptome
De ştiut
Guta cuprinde o serie de boli care apar singure sau în combinaţie şi includ hiperuricemia, atacurile de artrite inflamatorii (la o singură articulaţie), depozitele de cristale de uraţi la nivelul articulaţiilor şi la nivelul rinichilor, precum şi litiaza renală cu săruri de uraţi. Hiperuricemia (creşterea acidului uric plasmatic la valori de peste 7 mg%) este cea care determină apariţia gutei. Acidul uric, alături de creatinină, uree şi pigmenţii biliari, este un produs final al metabolismului proteic.
24 Ianuarie 2020, 15:44
Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces IV
De ştiut
Vom prezenta, săptămâna aceasta, modul în catre se derulează procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obținut.
22 Ianuarie 2020, 18:30
Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces - III
De ştiut
Aşa cum am arătat săptămânile trecute, legislaţia noastră prevede posibilitatatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Dacă în episoadele anterioare am prezentat condiţiile de acordare a acestui ajutor, în continuare vom vedea procedura prin care ajutorul public judiciar poate fi obţinut.
18 Ianuarie 2020, 15:45
Colica renală: simptome şi tratament
De ştiut
Colica renală este o durere intensă la nivelul regiunii lombare şi abdominale determinată de obstacole organice sau funcţionale ale rinichilor şi căilor urinare. Obstacolele organice cele mai dese sunt calculii mobili din litiaza renală, cheagurile de sânge sau fragmentele de puroi din infecţiile cronice sau tumorile renale şi stenozele ureterale (modificări ale calibrului ureteral) din tuberculoza renală. Cele funcţionale sunt reprezentate de spasme ale musculaturii căilor urinare, care pot fi independente sau asociate cu obstacolele organice.
11 Ianuarie 2020, 14:15
Poliţiştii vor avea mai multă putere din 26 ianuarie: pot intra în locuinţele suspecţilor fără a cere permisiunea
De ştiut
Polițiștii vor avea mai multă autoritate începând din 26 ianuarie, când intră în vigoare modificările legislative în domeniul ordinii şi siguranţei publice. Noile reguli le dau dreptul poliţiştilor să intre în locuințele suspecților fără acordul proprietarilor, să conducă la sediu persoanele care nu prezintă documente de identitate, refuzul legitimării urmând să fie sancţionat cu o amendă de trei ori mai mare decât în prezent.
09 Ianuarie 2020, 19:31
Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces: Cine pot fi beneficiarii
De ştiut
Așa cum am arătat anterior, legislația noastră prevede posibilitatea ca statul să acorde facilități persoanelor care nu pot să își permită cheltuielile pricinuite de desfășurarea unui proces civil. Din păcate, legislația în materie nu a mai fost corelată cu noile realități economice din România, nici măcar cu repetatele creșteri din ultimii ani ale cuantumului salariului minim pe economie.
09 Ianuarie 2020, 16:29
Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces I
De ştiut
Legislaţia noastră prevede posibilitatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil. Acestea nu se confundă cu obligaţia statului de a asigura apărarea din oficiu în procesele penale, indiferent de starea materială a persoanei acuzate de săvârşirea unei infracţiuni, în cazul în care legea stabileşte că asistenţa juridică a persoanei acuzate este obligatorie.
25 Decembrie 2019, 18:15
Ce trebuie să ştii despre trichineloză. Atenţie la carnea de porc!
Bihoreanul tipărit
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).
23 Decembrie 2019, 19:29
Ce trebuie să ştii despre tuberculoza în SIDA
De ştiut
Tuberculoza este o infecţie oportunistă majoră a persoanelor infectate cu HIV. Statisticile din SUA evidenţiază scăderea constantă a cazurilor de tuberculoză până în 1986, cu tendinţă de eradicare, dar după 1986 s-a constatat o recrudescenţă importantă în contextul epidemiei cu HIV. Aproape jumătate din pacienţii cu SIDA şi cu tuberculoză prezintă forme extrapulmonare de boală (tuberculoză osoasă, a creierului, a meningelui, a tractului gastro-intestinal, a ganglionilor cervicali sau a ficatului).
19 Decembrie 2019, 12:01
Cauţi cadoul perfect? Îl găseşti la noul magazin Desidea, în Crişul Shopping Center! (FOTO)
De ştiut
Cu o tradiţie de 17 ani în Oradea, Desidea a deschis un nou magazin în Oradea, în Crişul Shopping Center, unde vizitatorii găsesc o sumedenie de cadouri de calitate, personalizate, unele dintre ele fiind realizate chiar de artişti locali. Magazinul Desidea a fost inaugurat la parterul centrului comercial Crişul pe 25 noiembrie.
18 Decembrie 2019, 09:23
Ultima strigare! Magazinul de mobilier Romeur Home Concept începe săptămâna finală a marii lichidării de stocuri, cu reduceri de preţuri de până la 70%
De ştiut
La magazinul Romeur Home Concept din Calea Clujului nr. 207/C, aflat în clădirea fostei Electrometal (la capătul liniei de autobuz 16), Luna Cadourilor se apropie de final. Aceasta este ultima săptămână în care cei care vor să îşi mobileze apartamentul ori casa pot profita de lichidarea de stocuri în cadrul căreia au fost scoase la vânzare toate produsele, la preţuri reduse cu 20% până la 70%.
16 Decembrie 2019, 07:00
Sindromul de imunodeficienţă dobândită: Ce trebuie să ştii despre SIDA
De ştiut
SIDA a fost recunoscută pentru prima dată în 1981 în SUA la emigranţii haitieni şi în grupurile de homosexuali din New York, Los Angeles şi San Francisco. Este determinată de virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi reprezintă stadiul final al unui şir de boli care apar ca urmare a imunodeficienţei instalate prin infecţia cu acest virus. În majoritatea cazurilor se transmite prin contact sexual (vaginal şi anal), dar şi prin sânge sau produse de sânge infectate şi de la gravida infectată la făt.
14 Decembrie 2019, 16:17
Implantul dentar. Ce este şi când se foloseşte
De ştiut
Avantajul major al implanturilor dentare este dat de faptul că sunt înlocuiţi dinţii lipsă fără a fi necesar să se sacrifice dinţii vecini, dacă aceştia există, sau că se înlocuiesc protezele dentare mobile cu lucrări protetice fixe. În principiu, pe 6 implanturi pot fi puşi 12 dinţi ficşi la nivelul maxilarului sau al mandibulei, astfel încât pacientul să nu mai trebuiască să poarte proteze mobilizabile.
09 Decembrie 2019, 19:21
Vaccinarea antigripală: Ce condiţii trebuie să îndeplineşti
De ştiut
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
08 Decembrie 2019, 20:00
Gala Comunităţii Bihorene, la o nouă ediţie
De ştiut
Fundaţia Comunitară Oradea vă aduce la cunoştinţă că în 10 decembrie organizează Gala Comunităţii Bihorene – ediţia a III-a, găzduită de Hotel Ramada începând cu ora 17:00, ocazie cu care vom premia acele persoane, grupuri de iniţiativă, organizaţii sau firme care schimbă în bine, încet şi cu răbdare, de multe ori în anonimat, faţa comunităţii noastre.
07 Decembrie 2019, 19:18
Poprirea III. Validarea popririi
De ştiut
Așa cum arătam săptămânile trecute, poprirea este operațiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc și în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obțină banii datorați de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Există situații în care terțul poprit care, de regulă, este o bancă sau angajatorul debitorului, refuză să de-a curs popririi în sensul în care nu indisponibilizează sumele poprite și nu le remite executorului judecătoresc.
03 Decembrie 2019, 17:11
Virozele respiratorii. Atenție, antibioticul se administrează numai la recomandarea medicului!
De ştiut
Virozele respiratorii sunt determinate de foarte multe virusuri (circa 200, aparţinând de 8 genuri diferite, existând posibilitatea ca să se descopere în viitorul apropiat şi altele), responsabile de 2/3 până la 3/4 din cazurile de infecţii respiratorii acute.
02 Decembrie 2019, 18:34
Termenul pentru despăgubiri în cazul actelor administrative nelegale
De ştiut
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie cu privire la termenul în care se pot solicita despăgubiri în cazul provocării unei pagube printr-un act administrativ nelegal. Mai concret, s-a stabilit că termenul de un an pentru solicitarea de despăgubiri în instanță curge de la data la care persoana vătămată a luat cunoștință de paguba efectivă.
29 Noiembrie 2019, 14:00
  1  3  5 6 7  
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, in data de 2 iulie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 2 iulie, incepand cu ora 15:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.3114 RON
 • 1 EUR = 4.8372 RON
 • 1 HUF = 0.0137 RON