URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Februarie 2024, 12:01

Cursul valutar te poate scăpa de pușcărie?

Cursul valutar te poate scăpa de pușcărie? sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o primă vedere întrebarea pare tembelă. Și la o a doua sau a zecea vedere, tot tembelă rămâne. Problema este, însă, că această întrebare a fost formulată de către doi judecători ai unei curți de apel și adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Deși pare de necrezut, Curtea de Apel Iași, judecând un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu stabilit de 100.740 euro la cursul valutar de la momentul comiterii faptei a adresat această întrebare Instanței Supreme, evident, „îmbrăcată” formal mai juridic, în contextul în care, potrivit cursului valutar actual, prejudiciul ar fi sub 100.000 euro, iar inculpatul ar putea fi condamnat cu suspendare sau chiar cu o sancțiune și mai blândă.

În raționamentul autorilor întrebării, fluctuațiile de curs valutar constituie lege penală mai favorabilă care urmează a fi aplicată retroactiv în cauză, articolul 15 din Constituția României impunând statului să aplice orice lege mai favorabilă ce intervine până la judecarea definitivă a cauzei.

Procurorul General al României și-a expus punctul de vedere către Instanța Supremă pe multe pagini și a argumentat, corect, că un curs valutar nu poate fi lege, pentru simplul fapt că nu provine de la legiuitor și nu reflectă voința Statului Român în materie de politică penală. Procurorul General a arătat că, în realitate, cursul valutar reprezintă o cotație stabilită de BNR zilnic, pe baza cererii și ofertei pe piața liberă, fără vreo intervenție a legiuitorului.

Exemplul de mai sus ne arată cât s-a degradat sistemul judiciar românesc, în care deja nicio interpretare nu mai pare absurdă. Trebuie ca un procuror general să le explice la doi judecători de curte de apel și la peste zece judecători supremi ce este cursul valutar și că acesta nu are treabă cu legea? Că legea provine de la Parlament și nu de la Banca Națională, aspecte ce se învață în primele săptămâni ale facultății de Drept?

Haideți, însă, să mai facem un exercițiu de imaginație. Dacă cursul valutar ar putea constitui lege penală mai favorabilă, mă întreb ce facem cu inflația? Că acolo nu mai putem spune că nu e vina statului. Inflația este o consecință directă a politicii statului român, iar inflația, cel puțin în ultimii ani, este mult mai mare decât fluctuațiile de curs valutar.

Vom ajunge oare, în viitor, să calculăm prejudiciul prin aplicarea inversă a inflației, raportându-ne la valoarea banilor din momentul pronunțării hotărârii judecătorești?

Până atunci, așteptăm decizia Instanței Supreme...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna observatie
Tot asa, intr-un proces, un complet a pronuntat cuvantul PIATA, iar un regretat decan de barou a replicat simplu sin instant, JUSTITIA NU E PIATA. Ca s-a ajuns undeva in ziele de azi...
Postat 21 Februarie 2024, 12:15 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON