URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2024, 12:01

Cursul valutar te poate scăpa de pușcărie?

Cursul valutar te poate scăpa de pușcărie? sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o primă vedere întrebarea pare tembelă. Și la o a doua sau a zecea vedere, tot tembelă rămâne. Problema este, însă, că această întrebare a fost formulată de către doi judecători ai unei curți de apel și adresată Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Deși pare de necrezut, Curtea de Apel Iași, judecând un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu stabilit de 100.740 euro la cursul valutar de la momentul comiterii faptei a adresat această întrebare Instanței Supreme, evident, „îmbrăcată” formal mai juridic, în contextul în care, potrivit cursului valutar actual, prejudiciul ar fi sub 100.000 euro, iar inculpatul ar putea fi condamnat cu suspendare sau chiar cu o sancțiune și mai blândă.

În raționamentul autorilor întrebării, fluctuațiile de curs valutar constituie lege penală mai favorabilă care urmează a fi aplicată retroactiv în cauză, articolul 15 din Constituția României impunând statului să aplice orice lege mai favorabilă ce intervine până la judecarea definitivă a cauzei.

Procurorul General al României și-a expus punctul de vedere către Instanța Supremă pe multe pagini și a argumentat, corect, că un curs valutar nu poate fi lege, pentru simplul fapt că nu provine de la legiuitor și nu reflectă voința Statului Român în materie de politică penală. Procurorul General a arătat că, în realitate, cursul valutar reprezintă o cotație stabilită de BNR zilnic, pe baza cererii și ofertei pe piața liberă, fără vreo intervenție a legiuitorului.

Exemplul de mai sus ne arată cât s-a degradat sistemul judiciar românesc, în care deja nicio interpretare nu mai pare absurdă. Trebuie ca un procuror general să le explice la doi judecători de curte de apel și la peste zece judecători supremi ce este cursul valutar și că acesta nu are treabă cu legea? Că legea provine de la Parlament și nu de la Banca Națională, aspecte ce se învață în primele săptămâni ale facultății de Drept?

Haideți, însă, să mai facem un exercițiu de imaginație. Dacă cursul valutar ar putea constitui lege penală mai favorabilă, mă întreb ce facem cu inflația? Că acolo nu mai putem spune că nu e vina statului. Inflația este o consecință directă a politicii statului român, iar inflația, cel puțin în ultimii ani, este mult mai mare decât fluctuațiile de curs valutar.

Vom ajunge oare, în viitor, să calculăm prejudiciul prin aplicarea inversă a inflației, raportându-ne la valoarea banilor din momentul pronunțării hotărârii judecătorești?

Până atunci, așteptăm decizia Instanței Supreme...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
buna observatie
Tot asa, intr-un proces, un complet a pronuntat cuvantul PIATA, iar un regretat decan de barou a replicat simplu sin instant, JUSTITIA NU E PIATA. Ca s-a ajuns undeva in ziele de azi...
Postat 21 Februarie 2024, 12:15 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON