URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Martie 2024, 19:45

Schengen mioritic: fără granițe, dar cu control

Schengen mioritic: fără granițe, dar cu control Sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din data de 31 martie, România devine, parţial, parte a spaţiului de liberă circulaţie  Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca naţiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.

Mai concret, România intră aerian şi naval în spaţiul Schengen, ceea ce înseamnă practic că în aer şi pe apă nu mai există, din 31 martie, graniţe între România şi Ungaria, respectiv Bulgaria, vecinii noştri Schengen. În aceeaşi logică, odată cu viitoarea aderare terestră la spaţiul Schengen, orice persoană va putea traversa oricând şi oricum linia terestră între ţara noastră şi celelalte state vecine Schengen.

Numai că iubiţii noştri guvernanţi, după ce s-au văicărit de poziţia Austriei şi după ce s-au plâns de aderarea doar parţială a României la Schengen, nu au altceva mai bun de făcut decât să facă această aderare... şi "mai" parţială! Concret, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică, Schengen-ul aerian nu va însemna chiar liberă circulaţie...

Vajnicii noştri conducători încearcă să reformuleze principiile Schengen în sensul în care libera circulaţie va presupune ca, ori de câte ori un copil se deplasează în spaţiul Schengen aerian, părinţii să ia o autorizare specială de la poliţia de frontieră din aeroport, în baza legii în vigoare până acum, potrivit căreia minorii se pot deplasa în străinătate doar însoţiţi de părinţi sau în baza unei declaraţii notariale.

Situaţia este absurdă - ori eşti în Schengen şi nu mai sunt graniţe şi controale, ori nu eşti, şi atunci te supui reglementărilor de frontieră.

Nu pot să nu mă întreb ce se va întâmpla dacă o asemenea aberaţie chiar va fi legiferată în momentul în care vom intra cu frontierele terestre în Schengen? Toţi cei care vor trece pe câmp în Ungaria cu copiii vor fi îndrumaţi, în prealabil, să meargă pe la poliţia de frontieră? De ce am urlat încontinuu că vrem în Schengen dacă acum ne este frică că ni se vor fura copiii?

Pe de altă parte, deşi oficialii au repetat la nesfârşit că avem de zece ani legislaţia adaptată la Schengen, de ce problema aceasta trebuie să facă obiectul unei ordonanţe de urgenţă cu mai puţin de o săptămână înainte de aderarea aeriană la spaţiul de liberă circulaţie? 

Răspunsurile se află la Guvern şi, în speţă, la ministrul de interne, cel care, prin iniţierea acestei OUG, se comportă de fapt ca un veritabil miliţian.

În fine, este de aşteptat şi reacţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene faţă de un act normativ care încalcă toate principiile liberei circulaţii garantate de Convenţia de la Schengen.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON