URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2024, 19:45

Schengen mioritic: fără granițe, dar cu control

Schengen mioritic: fără granițe, dar cu control Sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din data de 31 martie, România devine, parţial, parte a spaţiului de liberă circulaţie  Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca naţiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.

Mai concret, România intră aerian şi naval în spaţiul Schengen, ceea ce înseamnă practic că în aer şi pe apă nu mai există, din 31 martie, graniţe între România şi Ungaria, respectiv Bulgaria, vecinii noştri Schengen. În aceeaşi logică, odată cu viitoarea aderare terestră la spaţiul Schengen, orice persoană va putea traversa oricând şi oricum linia terestră între ţara noastră şi celelalte state vecine Schengen.

Numai că iubiţii noştri guvernanţi, după ce s-au văicărit de poziţia Austriei şi după ce s-au plâns de aderarea doar parţială a României la Schengen, nu au altceva mai bun de făcut decât să facă această aderare... şi "mai" parţială! Concret, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în dezbatere publică, Schengen-ul aerian nu va însemna chiar liberă circulaţie...

Vajnicii noştri conducători încearcă să reformuleze principiile Schengen în sensul în care libera circulaţie va presupune ca, ori de câte ori un copil se deplasează în spaţiul Schengen aerian, părinţii să ia o autorizare specială de la poliţia de frontieră din aeroport, în baza legii în vigoare până acum, potrivit căreia minorii se pot deplasa în străinătate doar însoţiţi de părinţi sau în baza unei declaraţii notariale.

Situaţia este absurdă - ori eşti în Schengen şi nu mai sunt graniţe şi controale, ori nu eşti, şi atunci te supui reglementărilor de frontieră.

Nu pot să nu mă întreb ce se va întâmpla dacă o asemenea aberaţie chiar va fi legiferată în momentul în care vom intra cu frontierele terestre în Schengen? Toţi cei care vor trece pe câmp în Ungaria cu copiii vor fi îndrumaţi, în prealabil, să meargă pe la poliţia de frontieră? De ce am urlat încontinuu că vrem în Schengen dacă acum ne este frică că ni se vor fura copiii?

Pe de altă parte, deşi oficialii au repetat la nesfârşit că avem de zece ani legislaţia adaptată la Schengen, de ce problema aceasta trebuie să facă obiectul unei ordonanţe de urgenţă cu mai puţin de o săptămână înainte de aderarea aeriană la spaţiul de liberă circulaţie? 

Răspunsurile se află la Guvern şi, în speţă, la ministrul de interne, cel care, prin iniţierea acestei OUG, se comportă de fapt ca un veritabil miliţian.

În fine, este de aşteptat şi reacţia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene faţă de un act normativ care încalcă toate principiile liberei circulaţii garantate de Convenţia de la Schengen.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON