URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2024, 11:49

Ce trebuie să știi când ți se suspendă permisul de conducere și vrei să contești sancțiunea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimii ani au adus modificări însemnate în materia dispoziţiilor cu privire la contestarea sancţiunii suspendării dreptului de a conduce, astfel încât o "reîmprospătare" a dispoziţiilor legale o consider binevenită.

În primul rând, cetăţeanul ar trebui să ştie că este mult mai bine să semneze pentru primirea procesului-verbal prin care i se suspendă "carnetul", altminteri problemele putând să se complice. Odată cu întocmirea şi înmânarea procesului-verbal, conducătorul auto va primi, de regulă, o dovadă cu termen de circulaţie de 15 zile, adică exact termenul de contestare a sancţiunii în instanţă.

Deşi legea prevede expres că plângerea suspendă executarea, în practică este important ca aceasta să fie depusă cât mai repede, pentru a se putea parcurge şi alte etape "birocratice" până la recuperarea efectivă a permisului. 

Conform unei modificări din perioada pandemiei, nu mai este nevoie de un certificat de grefă de la instanţă, a cărui eliberare putea dura chiar şi o săptămână. Pe baza unui simplu extras de pe internet (portal.just.ro) cu dovada înregistrării dosarului, persoana în cauză va primi permisul înapoi, până la soluţionarea definitivă a procesului.

Dacă cetăţeanul pierde definitiv procesul, are obligaţia ca în maximum 30 de zile de la pronunţarea hotărârii definitive sau de la data expirării termenului de apel, să predea permisul la Poliţie, în caz contrar perioada de suspendare urmând a fi majorată cu 30 de zile.

Atenţie, sunt trei elemente extrem de importante! În primul rând, termenul de predare se calculează de la pronunţarea deciziei din apel şi nu de la comunicarea acesteia. În al doilea rând, termenul de 30 de zile se calculează pe zile "pline" şi nu pe zile "libere", cum suntem obişnuiţi în procedura civilă şi penală - deci se ia în calcul şi prima şi ultima zi de la decizia definitivă. 

În al treilea rând, dacă nu se predă permisul în aceste 30 de zile, din ziua 31 sancţiunea este implementată în baza de date a Poliţiei, iar cetăţeanul care este surprins în trafic pe perioada suspendării, plus "bonusul" de 30 de zile pentru nepredarea permisului, săvârşeşte infracţiunea de conducere cu permisul suspendat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce vreau să știu!
Caz ipotetic dar plauzibil. Mi s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Contest si in final pierd la apel. Pe perioada cat m-am judecat permisul era la mine in buzunar. Nu predau permisul dar nu conduc 60 de zile socotite din a 30-a zi de la pronuntarea din apel. Dupa cele 60 de zile, am dreptul sa conduc? Intuiesc raspunsul, totusi...
Postat 09 Februarie 2024, 15:36 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON