URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Februarie 2024, 11:49

Ce trebuie să știi când ți se suspendă permisul de conducere și vrei să contești sancțiunea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ultimii ani au adus modificări însemnate în materia dispoziţiilor cu privire la contestarea sancţiunii suspendării dreptului de a conduce, astfel încât o "reîmprospătare" a dispoziţiilor legale o consider binevenită.

În primul rând, cetăţeanul ar trebui să ştie că este mult mai bine să semneze pentru primirea procesului-verbal prin care i se suspendă "carnetul", altminteri problemele putând să se complice. Odată cu întocmirea şi înmânarea procesului-verbal, conducătorul auto va primi, de regulă, o dovadă cu termen de circulaţie de 15 zile, adică exact termenul de contestare a sancţiunii în instanţă.

Deşi legea prevede expres că plângerea suspendă executarea, în practică este important ca aceasta să fie depusă cât mai repede, pentru a se putea parcurge şi alte etape "birocratice" până la recuperarea efectivă a permisului. 

Conform unei modificări din perioada pandemiei, nu mai este nevoie de un certificat de grefă de la instanţă, a cărui eliberare putea dura chiar şi o săptămână. Pe baza unui simplu extras de pe internet (portal.just.ro) cu dovada înregistrării dosarului, persoana în cauză va primi permisul înapoi, până la soluţionarea definitivă a procesului.

Dacă cetăţeanul pierde definitiv procesul, are obligaţia ca în maximum 30 de zile de la pronunţarea hotărârii definitive sau de la data expirării termenului de apel, să predea permisul la Poliţie, în caz contrar perioada de suspendare urmând a fi majorată cu 30 de zile.

Atenţie, sunt trei elemente extrem de importante! În primul rând, termenul de predare se calculează de la pronunţarea deciziei din apel şi nu de la comunicarea acesteia. În al doilea rând, termenul de 30 de zile se calculează pe zile "pline" şi nu pe zile "libere", cum suntem obişnuiţi în procedura civilă şi penală - deci se ia în calcul şi prima şi ultima zi de la decizia definitivă. 

În al treilea rând, dacă nu se predă permisul în aceste 30 de zile, din ziua 31 sancţiunea este implementată în baza de date a Poliţiei, iar cetăţeanul care este surprins în trafic pe perioada suspendării, plus "bonusul" de 30 de zile pentru nepredarea permisului, săvârşeşte infracţiunea de conducere cu permisul suspendat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Ce vreau să știu!
Caz ipotetic dar plauzibil. Mi s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioada de 30 de zile. Contest si in final pierd la apel. Pe perioada cat m-am judecat permisul era la mine in buzunar. Nu predau permisul dar nu conduc 60 de zile socotite din a 30-a zi de la pronuntarea din apel. Dupa cele 60 de zile, am dreptul sa conduc? Intuiesc raspunsul, totusi...
Postat 09 Februarie 2024, 15:36 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON