URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 15 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La aflarea veştii că a fost demis Consiliul de Administraţie al Aeroportului Oradea, membrii acestuia s-au legat de scaune. Păi, cum să rămână Bimbo, prietenul gibonilor, maestrul în colectarea gunoaielor şi superspecialistul în avioane, fără indemnizaţia lunară? După cum se vede, domnul Bimbo Szuhai Tibor este pentru UDMR ca salamul Victoria (Gyoztes Szalami), adică 50 de specialişti într-unul singur.
Zic şi eu
Adrian Cris
Că politrucii din Consiliul de Administraţie al Aeroportului sunt incompetenţi nu mai încape nicio îndoială, incompetenţa lor e flagrantă. Nu trebuie să fii mare specialist în management ca să te prinzi câtă pricepere au cele 7 persoane a căror performanţă este golirea Aeroportului de orice cursă externă după investiţii uriaşe, de zeci de milioane de euro.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...

De ştiut

Răspunderea magistraţilor conform noii legislaţii (I)
De ştiut
Recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la ultima dintre cele trei "legi ale justiţiei", respectiv cu privire la legea de modificare a statutului judecătorilor şi al procurorilor. Ca urmare a acestui fapt, preşedintele este obligat să promulge modificările, care vor intra, cât de curând, în vigoare.
11 Octombrie 2018, 10:26
Fundația Ruhama şi Avocatul Poporului organizează la Oradea o informare pe tema calităţii serviciilor sociale și socio-medicale
De ştiut
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale – 10 octombrie, Fundația Ruhama în colaborare cu instituția Avocatul Poporului organizează la Oradea un eveniment de informare și instruire adresat managerilor și specialiștilor din Serviciile Sociale și Socio-medicale din Bihor. Evenimentul are loc la Hotel Forum Continental, ora 10:00.
09 Octombrie 2018, 16:35
Invitaţie la evaziune: Statul amână introducerea noilor case de marcat, cu riscul aglomerării şi al unor amenzi usturătoare
Știri Bihor
Instituţiile statului sunt incapabile să pună în funcţiune casele de marcat cu jurnal electronic. Amânările repetate au făcut ca, după o lună de la data limită până la care aveau obligaţia să îşi monteze case de marcat racordate la serverele ANAF, nici 10% din agenţii economici bihoreni nu s-au conformat obligaţiilor legale.
03 Octombrie 2018, 14:23
”Ridică-te și umblă”: O cunoscută asociaţie naţională pentru persoanele cu dizabilități deschide filială şi în Oradea
De ştiut
Duminică,  14 octombrie, de la ora 14,30, la restaurantul vegetarian ”Cris” din Oradea, Piața Emanoil Gojdu nr. 51, (lângă Poliţia Rutieră) va avea loc deschiderea filialei pentru persoane cu dizabilități a asociației ”Ridică-te și umblă”. Sunt așteptate la întâlnire persoanele cu dizabilități locomotorii, de vedere și persoane surde, alături de însoțitori și de cei care doresc să fie voluntari.
Nu vă speriaţi, încă un test al sirenelor electrice! Aflaţi ce semnifică fiecare sunet în parte
Știri Bihor
Aţi crezut că am scăpat? Încă nu. Miercuri dimineaţă, între orele 10 şi 11, va avea loc un nou exercițiu pentru verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică, în cadrul căruia vor fi pornite, din nou, sirenele electrice și electronice de pe curprinsul întregului judeţ. A 15-a oară! ISU le comunică bihorenilor şi care este semnificaţia fiecărui sunet în parte.
02 Octombrie 2018, 19:02
Ce este Leptospiroza
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele (cu excepţia Antarticii), dar  mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
30 Septembrie 2018, 17:47
Mușcăturile de păianjen
De ştiut
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
22 Septembrie 2018, 15:14
Noutăţi importante pentru pacienţii cu limfom: o nouă platformă online, cu informaţii şi sfaturi utile şi verificate medical!
De ştiut
Noutăţi importante pentru pacienţii cu limfom. Asociaţia Bolnavilor cu Limfoame a lansat o nouă platformă online, cu informaţii utile pentru pacienţii bolnavi de această formă de cancer. Site-ul are menirea de a asiura accesul rapid la informaţii structurate şi verificate din punct vedere medical şi crearea celei mai mari comunităţi de pacienţi cu limfom din România. Platforma conţine inclusiv o bază de date cu medici şi spitale de hematologie din ţară.
20 Septembrie 2018, 15:02
Psihologul orădean Răzvan T. Coloja a lansat o nouă carte: Tainele psihologiei, 176 de curiozităţi
De ştiut
Te-ntrebi de ce ai probleme cu sexul? Te macină gândul că soţul tău e psihopat şi te întrebi de ce contrariile nu se mai atrag? Nu ştii de ce nu-ţi vine să vorbeşti în public sau de ce nu te simţi bine până n-ai verificat de cel puţin 10 ori uşa dacă e închisă? Ţi se face rău dacă n-ai timp să-ţi aranjezi tricourile la dungă? Nu ştii cum să-i faci faţă copilului sau eşti năpădit de superstiţii? Ei bine, nu eşti singurul, iar cea mai nouă carte scrisă de psihologul orădean Răzvan T. Coloja, lansată de curând, s-ar putea să-ţi dea nişte răspunsuri.
19 Septembrie 2018, 14:20
Noutăţi privind plata amenzilor rutiere
De ştiut
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
18 Septembrie 2018, 11:42
Muşcătura de căpuşă
De ştiut
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
15 Septembrie 2018, 15:27
Schimbări în materia contenciosului administrativ
De ştiut
Recent a intrat în vigoare Legea nr. 212/2018 care aduce modificări importante în materia contenciosului administrativ. O primă modificare vizează faptul că pentru judecare va fi exclusiv competentă instanţa de la domiciliul reclamantului. Concret, persoana care se consideră vătămată printr-un act administrativ nu va mai putea să se adreseze instanţei de la sediul autorităţii respective, ci doar Tribunalului sau Curţii de Apel de la domiciliul său.
11 Septembrie 2018, 11:25
Psihologia minciunilor politice
De ştiut
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
08 Septembrie 2018, 13:59
Muşcătura de şarpe
De ştiut
Tratamentul corect şi rapid salvează accidentatul muşcat de şarpe. Scopul este eliminarea cât mai rapidă şi completă a veninului din zona în care a pătruns, micşorarea vitezei de difuziune, inactivarea veninului existent în organism şi corectarea eventualelor tulburări generale. Primul ajutor este, deci, esenţial. Vezi ce anume e de făcut în cazul unui asemenea incident...
31 August 2018, 14:34
Schimbări importante în actul de justiţie. Modificările legii de organizare judiciară intră în vigoare (III)
De ştiut
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, şi anume Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Află ce presupune!
30 August 2018, 12:45
Înţepăturile de ţânţari şi virusul West Nile
De ştiut
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Rezervorul de virus este reprezentat de păsările migratoare care sunt înţepate de ţânţari. În ultimul timp au apărut cazuri sporadice de infecţie cu virusul Nilului de Vest (West Nile, numele unui district din Uganda unde virusul a fost izolat pentru prima oară în 1937), existând din păcate şi câteva decese.
23 August 2018, 11:08
Schimbări importante în actul de justiţie. Modificările legii de organizare judiciară intră în vigoare (II)
De ştiut
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
16 August 2018, 11:10
Hematuria: Ce boli poate indica prezența sângelui în urină
De ştiut
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
12 August 2018, 17:38
Canicula şi aerul condiţionat
De ştiut
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie.
03 August 2018, 18:39
Despre psihologia fricii şi cum teama ne-a ajutat să supravieţuim
De ştiut
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
03 August 2018, 10:20
Amenzile vor putea fi plătite, la jumătate, în termen de 15 zile în loc de 48 de ore
De ştiut
Începând din 24 august 2018 o persoană amendată pentru orice contravenţie - indiferent că este o contravenţie de mediu, silvică, la regimul construcţiilor, etc. - va beneficia de un interval de 15 zile în care va trebui să decidă dacă plăteşte amenda (în acest caz achitând jumătate din mimimul prevăzut de lege) sau formulează plângere în instanţă (caz în care, dacă pierde procesul, va plăti amenda prevăzută în procesul-verbal de contravenţie).
01 August 2018, 12:31
Radiaţiile ultraviolete şi organismul
De ştiut
Radiaţiile ultraviolete (RUV) constituie un factor indispensabil pentru procesele vitale, lipsa lor putând determina îmbolnăviri, dar, totodată pot exercita un efect nociv, atunci când acţiunea lor este în exces şi fără adaptare progresivă. Asupra pielii produc pigmentaţie, roşeaţă şi chiar alergii sau arsuri. Expunerea treptată şi de scurtă durată elimină aceste manifestări neplăcute. 
28 Iulie 2018, 14:01
Poliţiştii nu mai sunt obligaţi să scrie în procesul-verbal durata suspendării permisului!
De ştiut
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
20 Iulie 2018, 12:51
Canicula
De ştiut
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
15 Iulie 2018, 14:40
De ce învingătorii continuă să învingă
De ştiut
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
11 Iulie 2018, 13:00
Nu mai e recursul... S-ar putea să revină recursul!
De ştiut
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
10 Iulie 2018, 12:32
Clima, vremea şi organismul
De ştiut
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp. Vremea şi clima acţionează asupra organismului, influenţând în mare măsură desfăşurarea proceselor fiziologice, caracterul activităţii economice şi condiţiile de viaţă.
08 Iulie 2018, 19:00
Procurorii sunt obligaţi să încunoştinţeze acuzaţii, pentru a evita prescrierea faptelor
De ştiut
În data de 25 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 297/2018 a Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că, pentru a evita prescrierea dosarelor, procurorii vor fi obligaţi să încunoştinţeze persoana acuzată despre existenţa dosarului penal.
03 Iulie 2018, 09:57
Apa şi organismul: Bolile transmise prin apă
De ştiut
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
30 Iunie 2018, 15:55
Uite recursul, nu mai e recursul...
De ştiut
În data de 18 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă: Decizia nr. 52/2018, care a stabilit că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale.
26 Iunie 2018, 10:18
  1 2 3  5  7 8 9  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3072 RON
  • 1 EUR = 4.7536 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON