URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2024, 12:22

Ce plătește asiguratorul când nu respectă legea?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.

Arătam, tot atunci, că asiguratorii vor fi obligați să reacționeze mult mai energic la o cerere de despăgubire făcută de o persoană vătămată printr-un accident de circulație, similar cu ce se întâmplă în statele vest-europene.

Motivarea deciziei publicate în Monitorul Oficial în data de 6 decembrie 2023, dată de la care a și devenit obligatorie pentru toate instanțele, confirmă acest raționament și aduce clarificări importante.

În esență, Instanța Supremă ne spune că, în baza legii române și a directivelor europene, orice asigurator RCA are obligația legală ca, în maximum 30 de zile de la data la care o persoană vătămată îi notifică evenimentul asigurat și pretențiile sale, fie să facă o ofertă de plată serioasă, fie să notifice refuzul de plată pe baza unor argumente solide.

Dacă nu răspunde, refuză nejustificat să facă o ofertă sau face o ofertă derizorie, asiguratorul va trebui obligat la penalități de 0,2% pe zi de întârziere din a 31-a zi de la notificare și până la plata despăgubirilor stabilite de instanță.

Potrivit deciziei, oferta de despăgubire trebuie să fie justificată, în sensul că, la stabilirea valorii despăgubirii, asiguratorul trebuie să ţină seama de criteriile prevăzute de lege, iar oferta trebuie să cuprindă elemente concrete. Diminuarea nejustificată a despăgubirii determină curgerea penalităţilor de întârziere.

De asemenea, în ipoteza în care asiguratorul a respins pretenţiile, dar soluţia aleasă şi motivele sunt de ordin formal, în scopul exclusiv de a se produce efectul de amânare a curgerii penalităţilor datorate, această conduită a asiguratorului poate fi apreciată ca o îndeplinire defectuoasă a obligaţiilor, ce va determina incidenţa sancţiunii penalităţilor de întârziere.

Nu în ultimul rând, Înalta Curte a stabilit că, după sesizarea instanţei de judecată, formularea unei oferte de despăgubire de către asigurator nu mai asigură atingerea finalităţii normelor supuse interpretării, şi anume aceea de soluţionare a pretenţiilor de despăgubire pe cale amiabilă, astfel că, și în acest caz, asiguratorul va fi obligat la penalități.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON