URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
16 Noiembrie 2023, 10:21

Despăgubirile din accidente de circulație se vor plăti ca în Vest

Despăgubirile din accidente de circulație se vor plăti ca în Vest Foto arhiva, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 23 octombrie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre extrem de importantă în materia asigurărilor RCA, hotărâre ce va fi obligatorie pentru toate instanţele după motivarea şi publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

Este notoriu că în România asigurătorii RCA invocă diverse motive pentru a refuza, întârzia sau diminua despăgubirile pe care trebuie să le achite în urma accidentelor comise de asiguraţi, indiferent dacă vorbim doar de daune materiale sau de despăgubiri pentru vătămări corporale sau chiar decese.

Acest lucru s-a întâmplat pentru că, deşi legislaţia noastră este aliniată la normele dreptului Uniunii Europene încă de la momentul aderării, instanţele noastre naţionale, în marea lor majoritate, au interpretat trunchiat prevederile energice ale legislaţiei care sancţionează asigurătorul pentru abuzuri şi inactivitate.

Mai concret, deşi legislaţia noastră, care transpune o Directivă europeană, prevede că asigurătorii sunt obligaţi să plătească penalităţi enorme (0,2% pe zi de întârziere) dacă nu îşi fac treaba, instanţele ignorau aceste prevederi şi obligau la penalităţi doar dacă asigurătorii nu executau hotărârea finală.

Cum în ultimii ani practica judiciară a dat semne vizibile de schimbare, în 23 octombrie, după mai multe termene, repuneri pe rol şi dezbateri profunde, Instanţa Supremă a stabilit, cu titlu obligatoriu, că asigurătorii sunt obligaţi să plătească 0,2% pe zi de întârziere dacă, în 30 de zile de la notificarea de către partea vătămată, nu fac o ofertă justificată sau nu refuză, justificat, plata.

În concret, după ce efectele acestei decizii se vor resimţi în practică, sunt convins că niciun asigurător nu va trata cu indiferenţă cererile asiguraţilor, ci, la fel ca în celelalte state europene, se vor grăbi să vină cu oferte cât mai apropiate de practica instanţelor, pentru a nu plăti penalităţi. 

De asemenea, sunt convins că niciun asigurător nu va mai refuza oferta de despăgubire cu menţiunea că vinovăţia se stabileşte în instanţă şi, pe cale de consecinţă, majoritatea dosarelor se vor finaliza amiabil, degrevând instanţele de judecată şi aşa aglomerate. Iată că, la 16 ani de la aderare, România îşi aliniază şi practica în materie de RCA la cerinţele blocului comunitar. 

Deşi suma de 0,2% pe zi ar putea părea mică, un calcul simplu ne arată că vorbim în realitate de o dobândă de 73% pe an, dobândă la care nici măcar "Guvernu’ lu’ Marcel" nu visează. Mai concret, dacă asigurătorul nu îi face o ofertă corespunzătoare, persoana se judecă trei ani şi primeşte 10.000 euro despăgubiri, la final asigurătorul poate fi obligat la penalităţi de 21.900 euro, pentru cei 10.000 euro neofertaţi şi plătiţi la timp.

Urmează, aşadar, vremuri interesante...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Autorul și Gazeta la înălțime!
Felicitări deopotrivă deoarece sunteți promotorii unei știri de importanță maximă. Trebuie specificat, mulți români au plecat afară și din cauza justiției Vest unde prejudiciile victimei la accident sunt reparate cum trebuie, iar la noi asigurătorul își impune regula deoarece instanța nu aplica legea. Decizia ÎCCJ din 23 Octombrie 2023 va fi remarcată de Cetățean, încrederea acestuia în Justiție va crește categoric. ÎCCJ va redeveni categoric Instanța Supremă!
Postat 16 Noiembrie 2023, 10:34 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON