URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
03 Aprilie 2024, 10:40

„Legea 2 Mai”: Traficanții de droguri de mare risc merg la închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancţionarea traficului de droguri, cât şi codului penal.

În concret, legea, denumită popular "Legea 2 Mai", modifică legea cu privire la sancţionarea traficului de droguri prevăzând că, în cazul anumitor infracţiuni, nu se poate dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate infractorului, chiar dacă această pedeapsă ar fi sub 3 ani, limita de la care, potrivit codului penal, judecătorul poate să aleagă regimul suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

Aşadar, va fi obligatorie condamnarea în regim de detenţie a persoanelor găsite vinovate de trafic de droguri de mare risc, adică a celor care - potrivit textului legii - cultivă, produc, transformă, oferă, pun în vânzare, vând, distribuie, livrează, trimit, transportă, procură, cumpără sau deţin fără drept droguri de mare risc.

De asemenea, vor face obligatoriu închisoare cei care introduc ori scot din ţară sau importă ori exportă droguri de mare risc.

Trebuie făcute, însă, anumite precizări. În primul rând, cei care fac operaţiunile descrise de mai sus cu privire la droguri care nu sunt catalogate de mare risc în lege (spre exemplu, canabisul) nu intră sub incidenţa noii legi şi, ca atare, vor putea în continuare să beneficieze de pedepse cu suspendare.

În al doilea rând, conform principiului fundamental de drept potrivit căruia legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale mai favorabile, toţi cei care au comis infracţiuni de trafic de droguri de mare risc anterior datei de 24 martie 2024 (data intrării în vigoare a legii) vor beneficia în continuare de legea veche, aplicabilă la data comiterii infracţiunilor.

Va fi interesant de urmărit dacă legea îşi va produce scopul pentru care a fost adoptată, şi anume acela de a descuraja traficul de droguri, care a ajuns la un nivel alarmant, sau dacă se va confirma încă o dată că soluţia pentru combaterea unui fenomen dăunător nu poate fi creşterea absurdă a pedepselor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Executie
In tarile normale sun executati!!
Postat 04 Aprilie 2024, 10:01 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON