URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2024, 10:50

Drum nou în Oradea: Primăria vrea să amenajeze o arteră de 3,5 km între strada Ogorului şi Calea Clujului

Drum nou în Oradea: Primăria vrea să amenajeze o arteră de 3,5 km între strada Ogorului şi Calea Clujului foto: arhivă - strada Iancu de Hunedoara și legătura cu viitoarea șosea de centură a comunei Sânmartin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să amenajeze un drum de legătură de 3,5 kilometri între strada Ogorului şi Calea Clujului, prin cartierele Nufărul şi Velenţa.

"Nu vor fi afectate case"

Consiliul Local a aprobat joi studiul de fezabilitate al viitoarei căi de acces, cu două benzi de circulaţie şi pod peste Peţa, care va asigura legătura între şoseaua de centură a oraşului, în zona viitorului drum de legătură cu comuna Sânmartin, şi malul Crişului Repede, în vecinătatea podului CFR de lângă zona Silvaş.

După cum anunța BIHOREANUL încă de anul trecut, drumul va porni din strada Ogorului, pe traseul format din străzile Iancu de Hunedoara, Depozitului, Războieni și Căii Ferate pentru a atinge în final Calea Clujului.

Acesta va intersecta străzi precum Țiglarilor, Tăbăcarilor și Timotei Cipariu pe care va avea ramificații (foto jos).

Noi exproprieri în Oradea

În cadrul documentaţiei a fost aprobat şi coridorul de expropriere necesar pentru execuţia lucrărilor, întins pe o suprafaţă de 47.000 metri pătraţi. Dintre aceștia, circa 15.000 metri pătraţi de teren se află în proprietatea unor proprietari privaţi.

Investiția este estimată la 53,5 milioane lei, iar studiul de fezabilitate al acesteia a fost aprobat cu votul consilierilor locali liberali. Reprezentanţii UDMR şi PSD s-au opus.

Consilierii locali ai opoziţiei nu s-au lăsat impresionaţi de intervenţia primarului Florin Birta, care a promis că nicio casă nu va fi demolată pentru amenajarea noii căi de acces.

"Drumul va trece printr-o zonă în care se află acum vechiul drum şi printr-o zonă în care nu există căi de acces. Pentru realizarea acestuia vor fi achiziţionate sau expropriate anumite terenuri, dar nu vor fi afectate case", a promis primarul Florin Birta.

Se pregătesc lucrările

Noua cale de legătură va avea o lungime de 3,5 kilometri, iar pentru realizarea acesteia municipalitatea va reabilita 2,1 kilometri de drum existent şi va amenaja 1,4 kilometri de stradă nouă.

Drumul, cu câte o bandă pe sens, dotat cu trotuare şi o pistă pentru biciclete, va traversa pârâul Peţa în zona străzii cu acelaşi nume pe un pod cu o lungime de 16 metri.

Odată aprobat studiul de fezabilitate al investiţiei, municipalitatea va face demersuri pentru a intra în posesia întregului amplasament al drumului şi va scoate la licitaţie execuţia acestuia.

"După ce vom avea votul dumneavoastră, colegii de la Direcţia Tehnică vor scoate la licitaţie lucrările de proiectare şi execuţie a viitorului drum. În cursul anului viitor ar trebui să începem lucrările", a spus primarul Florin Birta.

Potrivit documentaţiei aprobate, termenul de realizare a lucrărilor va fi de 22 de luni.

Vezi aici Hotărârea de Consiliul Local privind amenajarea noului drum de legătură

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Idee buna dar trebuie putin extinsa
"Ar fi bine si o legătură chiar pe lângă Peta... care sa dea în Seleusului chiar lângă podul peste Peta... e vorba de vreo 100 metri..." Mai multe: https://www.skyscrapercity.com/threads/oradea-infrastructure-transport.1656617/page-141?post_id=188254306&nested_view=1&sortby=oldest#post-188254306
Postat 26 Aprilie 2024, 14:49 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON