URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 IUNIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Spuneam odată, cu părere de rău, că Oradea nu va fi niciodată cum e Clujul, referindu-mă în principal la diferenţa dintre universităţi. Acum spun că Oradea nu va fi niciodată ca Bucureştiul, dar din fericire, când văd ce mizerie este la ei în domeniul gunoaielor. Şi când spun gunoaie, nu mă refer doar la cele din pubele...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu-i prima oară când Bolojan vrea să rezolve probleme gingașe cu metode... inginerești. Ideea trecerii actorilor și instrumentiștilor pe contracte de muncă pe durată determinată, pentru „eficientizarea” actului cultural, reflectă un reflex al stilului managerial cu iz dictatorial care l-a făcut celebru - dar, fără îndoială, și eficient - pe fostul edil al Oradiei.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam 8,5% dintre bihorenii care s-au prezentat la urne în decembrie 2020 și au votat AUR au contribuit la o premieră pe care, sunt singur, nu și-o doreau nici ei: Bihorul este primul județ cu un parlamentar condamnat în timpul mandatului pentru fapte de violență.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Românii au grijă mai mare de automobilul personal decât de propriul corp. Mașinile sunt duse la timp la revizii și la ITP nu doar pentru că le iubim mai mult decât pe noi înșine, ci și pentru că așa zice legea, iar dacă nu o respecți, faci buba la buzunar. Și aici ajungem la miezul problemei, un miez care frige mai tare decât centrul soarelui - legea! Imaginați-vă ce răzmeriță ar fi în țărișoară dacă toți cetățenii ar fi obligați („obligați”, nu „să aibă dreptul”) să facă o dată pe an un set integral de analize! Atunci să vezi discursuri despre dictatură medicală, nu ca acum, cu vaccinurile!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre faptul că Inspectoratul Școlar l-a schimbat din funcție pe directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară?


De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 mai 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cunoscută popular ca "legea brăţărilor electronice". Prin această lege se stabilesc condiţiile în care persoanele arestate la domiciliu sau aflate sub control judiciar, precum şi cele împotriva cărora s-a emis un ordin de protecţie, sunt obligate să poarte un dispozitiv electronic ce permite localizarea lor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure. Vezi mai departe ce mediamente se folosesc și când este nevoie de tratament cu insulină...

De ştiut

Alcoolul și încredințarea autoturismului. Decizie a Înaltei Curți
De ştiut
În 10 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit, în esență, că, pentru ca acela care încredințează autovehiculul să răspundă penal, nu este suficient ca persoana căreia i se încredințează conducerea acelui autovehicul să fie băută, ci trebuie să fie chiar serios alcoolizată. De unde și până unde această precizare?
04 Aprilie 2021, 11:00
Testul pentru HPV
De ştiut
Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. Principala indicaţie este după un test Papanicolau anormal. În cazul în care testul HPV detectează tipurile oncogene de HPV, se recomandă colposcopia sau biopsia cervicală (efectuate în cabinetele specializate, clinicile sau secţiile de ginecologie din spitale).
02 Aprilie 2021, 19:11
Reduceri substanţiale ale taxelor de timbru pentru procesele civile decurgând din accidente de orice fel
De ştiut
De ce a fost nevoie de acest act normativ? Simplu. În condiţiile în care legea stabileşte că sunt scutite de plata taxei de timbru cauzele civile care derivă din penal, în februarie 2014 a intrat în vigoare noul cod penal, care a stabilit că este infracţiune de vătămare din culpă numai fapta care are drept consecinţă peste 90 de zile de îngrijiri medicale; în vechiul cod penal limita era de 10 zile.
24 Martie 2021, 15:51
Arafat despre 'controversa Groşan': 'Refuzând oxigenul, nu faci decât să agravezi şi să ajungi la o situaţie ireversibilă'
Știri Bihor
În contextul în care declaraţiile doctoriţei orădeance Flavia Groşan - cum că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale - au făcut înconjurul ţării, iar cel puţin în Oradea mai mulţi pacienţi au refuzat în ultimele zile tratamentele cu oxigen, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, trage un semnal de alarmă. "Când începi să ai oxigenare 80%, 70%, 50%, înseamnă că eşti într-o situaţie critică", spune el, atrăgând atenţia că "refuzând oxigenul nu faci decât să agravezi şi să ajungi la o situaţie ireversibilă".
23 Martie 2021, 23:27
Cancerul de col uterin şi infecţia cu HPV
De ştiut
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi anual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
21 Martie 2021, 17:04
Finanțele Publice vă invită online: Spațiul Privat Virtual, soluția de a evita mersul la ghișeu. Cum se face înregistrarea
Știri Bihor
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor le reamintește contribuabililor persoane fizice că pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor administrative fiscale, prin accesarea serviciului „Spațiul Privat Virtual” (SPV). El oferă posibilitatea de a transmite/primi prin platforma online o serie de documente fiscale, ca alternativă la comunicarea acestora prin poștă sau la ghișeele instituției.
18 Martie 2021, 13:36
Hotărârea în dosarul '10 august' şi povestea bicicletei furate a lui Ion
De ştiut
Recent a fost dată publicităţii hotărârea definitivă a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti prin care s-a invalidat decizia procurorului general DIICOT de redeschidere a dosarului de urmărire penală privind evenimentele din 10 august 2018. Nu voi comenta, evident, o hotărâre definitivă a instanţei penale, însă voi arăta de ce cred că această hotărâre ne arată unele deficienţe evidente ale procedurii penale române şi ale sistemului judiciar în ansamblul său.
17 Martie 2021, 12:41
Ai grijă de mașina ta! Decarbonizarea, o soluție la îndemână pentru îndepărtarea calaminei din motorul autoturismului
De ştiut
Calamina depusă pe diversele componente ale motorului autoturismului produce o serie de efecte neplăcute: creşte consumul de combustibil, motorul nu mai „trage” corespunzător, au loc fluctuaţii la mersul în ralanti etc. Pentru eliminarea acestor neajunsuri există, însă, şi o soluţie la îndemână: decarbonizarea. Intervenţia se realizează într-o oră, poate fi realizată la domiciliul clientului şi nu costă decât 150 lei.
15 Martie 2021, 16:01
Covid-19 în Franța: Circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6, restaurantele şi terasele sunt închise
De ştiut
Dintre cele 95 de departamente ale Franței metropolitane, 23 sunt în carantină. În aceste departamente, unele centre comerciale non-alimentare sunt închise. De asemenea sunt închise toate restaurantele, inclusiv terasele, iar circulația este restricționată între orele 18 și 6. Și în ultima săptămână cazurile noi de îmbolnăvire au crescut, înregistrându-se 21.330 de cazuri, dintre care 60% sunt cu varianta britanică, iar 6,3% cu variantele sud-africană și braziliană. În spitale sunt internate actualmente 25.308 de persoane, dintre care 3.596 la terapie intensivă.
12 Martie 2021, 18:40
Arestarea urmată de achitare dă dreptul la despăgubiri. Decizie importantă a Curții Constituționale
De ştiut
Miercuri, 3 martie a.c., Curtea Constituțională a pronunțat o decizie foarte importantă. După 7 amânări de pronunțare, Curtea a stabilit că dispozițiile articolului 539 din Codul de procedură penală, care condiționau despăgubirile pentru privarea nelegală de libertate de constatarea anterioară a caracterului nelegal al arestării, sunt neconstituționale. Ce înseamnă asta? Că orice persoană care este arestată și ulterior edeclarată nevinovată are dreptul la despăgubiri din partea statului. Scurt, clar și la obiect.
10 Martie 2021, 20:11
Start la grădinărit! Cei care vor să aibă grădina rodnică peste vară trebuie să înceapă de pe-acum munca. Ce e de făcut?
De ştiut
Indiferent că au un mic spaţiu verde în jurul blocului sau o grădină în curtea casei, orădenii care vor să o vadă verde şi înfloritoare pe timpul verii trebuie să se apuce de treabă. Primăvara, când natura renaşte, este şi momentul în care grădinarii se pun la treabă. Vezi ce ai de făcut...
10 Martie 2021, 10:10
Primul centru Ikigai Health din România a fost inagurat în Oradea (FOTO)
De ştiut
Primul centru Ikigai Health din România a fost inaugurat de 8 Martie pe strada Gheorghe Doja nr. 102 din Oradea. Centrul de sănătate deschis de Claudia şi Alexandra Marin, după un concept propriu, are în spate o echipă de 9 cercetători, medici şi terapeuţi consacraţi şi ofertă o gamă largă de servicii bazate de terapii alternative, de la detoxifiere şi drenaj limfatic, până la aliniament divin şi aromoterapie. Centrul de sănătate este dotat cu aparatură de ultimă generaţie, care cuprinde şi cel performant aparat de hidrocolonoterapie neasistat, cu infraroşu şi infiltraţii de probiotice vii.
Colţul juridic: Avocatul intră în colţ. În colţul juridic...
De ştiut
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
04 Martie 2021, 15:59
Actualităţi privind epidemia COVID-19 în Franţa
De ştiut
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
02 Martie 2021, 18:32
Astmul bronşic: Cauze și tratament
De ştiut
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
20 Februarie 2021, 17:09
Tuberculoza: De câte forme este, cum se previne și cum se tratează?
De ştiut
Tuberculoza este o infecţie bacteriană cronică determinată de Mycobacterium tuberculosis, caracterizată prin formarea de granuloame în ţesuturile infectate. Localizarea cea mai frecventă este cea pulmonară, dar există şi alte organe care pot fi implicate, cum sunt pleura, pericardul, peritoneul, laringele, bronhiile, unii ganglioni, oasele, organele genito-urinare, meningele, ochii, glandele suprarenale şi pielea.
13 Februarie 2021, 14:55
Modificare a Codului administrativ: prefecţii vor fi 'politici'!
De ştiut
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
13 Februarie 2021, 13:01
Administratorul public: Cu ce se ocupă și cine poate ocupa această funcție
De ştiut
Potrivit Codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean, poate propune consiliului local, consiliului judeţean, după caz, înfiinţarea funcţiei de conducere de administrator public, în limita numărului maxim de posturi aprobate. 
06 Februarie 2021, 18:21
Bronhopneumopatia Cronică Obstructivă (BPCO): Ce înseamnă această boală şi cum se tratează
De ştiut
BPCO include bronşita cronică şi emfizemul pulmonar. Bronşita cronică este definită epidemiologic ca o afecţiune pulmonară în care bolnavul tuşeşte şi expectorează cel puţin 3 luni pe an, timp de 2 ani consecutiv, fapt ce determină obstrucţie prin îngustarea căilor aeriene datorită mucusului prezent în exces. Emfizemul constă în dilatarea spaţiilor aeriene cu scăderea elasticităţii pulmonare (elasticitate care în mod normal menţine căile respiratorii deschise în timpul expiraţiei) şi obstrucţie.
05 Februarie 2021, 17:00
Ministerele. Conducere
De ştiut
Potrivit Codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, ministrul exercită conducerea ministerului şi îl reprezintă în raporturile cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele juridice şi fizice din ţară şi din străinătate, precum şi în justiţie.
31 Ianuarie 2021, 18:12
Hepatita acută virală: Ce trebuie să știi despre diversele tipuri ale acestei boli
De ştiut
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală, dureri ale muşchilor şi articulaţiilor, cefalee şi simptome de guturai, cu alterarea simţurilor mirosului şi gustului.
31 Ianuarie 2021, 16:28
Hepatita cronică: Simptome şi tratament
De ştiut
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
22 Ianuarie 2021, 16:45
Hepatita cronică: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni
De ştiut
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică. Şi hepatitele cronice C fără complicaţii şi cu evoluţie stabilă pot merge spre ciroză.
16 Ianuarie 2021, 15:02
Ministerele. Organizare și funcționare
De ştiut
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
15 Ianuarie 2021, 19:28
Prevenirea hepatitei B: Vaccinarea, singura modalitate de prevenire eficientă
De ştiut
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenția hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B. Din 1 ianuarie 2018 în Franța este obligatorie vaccinarea contra hepatitei B a copiilor născuți după această dată. De asemenea este necesară vaccinarea tuturor copiilor și adolescenților de până la 16 ani care nu au fost vaccinați anterior.
02 Ianuarie 2021, 17:16
Statul, învins de Șoșoacă
De ştiut
În a doua parte a lunii mai, încheiam un articol în care prezentam reglementarea neinspirată şi neprofesionistă a purtării măştii în România, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarea propoziţie: "Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetăţenilor, cât şi propriilor tăi funcţionari?".
31 Decembrie 2020, 14:01
Afecțiunile ficatului: hepatita cronică. Ce trebuie să știi
De ştiut
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
26 Decembrie 2020, 12:49
Parlamentul V. Învestirea noului Guvern
De ştiut
Odată cu desfăşurarea alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în exerciţiu încetează. Chiar dacă prim-ministrul şi-a depus mandatul în urma rezultatelor la alegeri, este important de precizat faptul că încetarea mandatului întregului guvern era o chestiune de câteva zile, deoarece Constituţia prevede că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.
22 Decembrie 2020, 17:00
Trichineloza: Atenție la carnea pe care o mâncați!
De ştiut
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).
19 Decembrie 2020, 19:00
Ridicarea autoturismelor de pe domeniul public
De ştiut
După aproape patru ani de la reglementarea unitară a procedurii ridicării autoturismelor staţionate nelegal prin Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, emisă în urma Deciziei 9/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, "organele" conducătoare ale poporului român şi-au dat brusc seama că nu pot ridica maşinile care sunt staţionate în afara drumului public.
19 Decembrie 2020, 13:35
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0467 RON
  • 1 EUR = 4.9202 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON