URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Te apuci de renovări? RER Vest îți explică ce trebuie să faci cu deșeurile
Oradea noastră
Cu un an întreg în față, unii orădeni și-ar putea face planuri pentru case. Fie că vor construi sau își vor renova locuințele, vor avea nevoie și de RER Vest. Deșeurile rezultate în urma construcțiilor trebuie să ajungă la locul lor. Operatorul de salubritate le explică tuturor locuitorilor oraşului cum pot scăpa legal şi corect de moloz şi de alte resturi din construcţii...
19 Ianuarie 2023, 18:40
Cine își dorește distrugerea Justiției?
De ştiut
Nu voi putea răspunde la această întrebare în prezentul material şi nici nu am vreun indiciu. În schimb, analizând cele întâmplate în Justiţie în ultimii ani, nu pot să nu constat că s-au luat foarte multe măsuri care pe termen nu foarte lung nu fac decât să distrugă Justiţia. Sincer, nu pot crede că ar fi doar rezultatul prostiei sau indolenţei conducătorilor noştri.
18 Ianuarie 2023, 19:50
Hipoglicemia: Care sunt simptomele și ce trebuie să faci?
De ştiut
Hipoglicemia reprezintă o scădere a concentraţiei glucozei din sânge, fiind mai periculoasă pe termen scurt decât hiperglicemia, deoarece glucoza reprezintă suportul energetic primar al creierului. Absenţa sa, la fel ca a oxigenului, are consecinţe dramatice, în condiţiile deficitului prelungit putând surveni decesul.
14 Ianuarie 2023, 17:20
Ce trebuie să știi despre cardurile de energie: Cine le primește și când vor fi distribuite
Actual
Ministerul Investiţiilor și Proiectelor Europene a publicat pe site-ul oficial un ghid de folosire a cardurilor de energie, prin care se vor acorda cele două tranşe de câte 700 de lei, ajutoare pentru vârstnicii cu pensii mici, persoanele cu handicap ori pentru familiile defavorizate.
14 Ianuarie 2023, 14:03
Indigestia: Cum se manifestă și care sunt cauzele
De ştiut
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
01 Ianuarie 2023, 18:02
Infarctul miocardic acut: Metode de diagnosticare și tratament
De ştiut
Coronarografia reprezintă o metodă de diagnostic invazivă (nu de tratament) ce permite vizualizarea directă a arterelor inimii (coronare) afectate prin infarct.
24 Decembrie 2022, 17:00
MCV, Schengen şi realitatea tristă a Justiţiei de azi
De ştiut
În ultimele luni asistăm, zi de zi, la ştiri despre sistemul judiciar şi despre reformarea sa, însă, la o analiză un pic mai aprofundată, ne dăm seama cât de jos a putut să ajungă Justiţia azi. Întrebarea e una simplă: am atins fundul gropii şi, natural, nu putem să o luăm decât în sus sau, dimpotrivă, putem merge şi mai jos?
21 Decembrie 2022, 14:31
Infarctul miocardic acut: Ce trebuie să faci când suspectezi afecțiunea
De ştiut
Diagnosticul de infarct miocardic acut (IMA) se bazează pe durerea toracică severă şi celelalte simptome (nelinişte, anxietate, paloare, transpiraţii), fiind completat de datele de laborator, electrocardiogramă şi tehnicile imagistice.
18 Decembrie 2022, 15:00
Infarctul miocardic acut: Cum se manifestă?
De ştiut
Infarctul miocardic acut (IMA) reprezintă necroza ireversibilă a unei părţi din miocard, aproape întotdeauna datorită aterosclerozei coronariene. Mecanismul de producere este scăderea bruscă a fluxului sanguin coronarian în urma fisurării şi ruperii unei plăci ateromatoase de la nivelul unei artere coronare afectate în prealabil de ateroscleroză, fapt ce determină formarea unui tromb care obturează artera şi necroza ulterioară a teritoriului deservit de această arteră.
11 Decembrie 2022, 17:50
Salariul minim creşte de la 1 ianuarie. Ce alte măsuri se vor aplica în 2023
Actual
Guvernul a aprobat, în cea mai recentă ședință, mai multe măsuri fiscale şi sociale. Între altele, de la 1 ianuarie salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat la 3.000 lei lunar, faţă de 2.550 lei în prezent, iar valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 la 1.785 lei, adică cu 12,5%.
11 Decembrie 2022, 14:41
De ce se prescriu multe dosare penale? Motivarea Instanței Supreme
De ştiut
Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității motivarea deciziei pronunțate în data de 25 octombrie 2002 în mecanismul hotărârii prealabile, decizie prin care a stabilit că nu pot exista acte întreruptive de prescripție în ultimii ani și, pe cale de consecință, că prescripția penală a intervenit în foarte multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată sau în faza de urmărire penală.
07 Decembrie 2022, 10:01
Hipertensiunea arterială: vezi care sunt factorii de risc!
De ştiut
Factorii de risc ai hipertensiunii arteriale (HTA) esenţiale sunt reprezentaţi de ereditate (există o predispoziţie la boală care se moşteneşte şi care devine realitate în funcţie de alţi factori, cum ar fi cei din mediul ambiant), vârstă, sex, rasă, asocierea cu alte boli (boala este de 2-3 ori mai frecventă la diabetici, la cei cu ateroscleroză şi obezi) şi factori de mediu.
03 Decembrie 2022, 19:01
Cu mască, fără mască...
De ştiut
La începutul acestui an, arătam că în data de 27 ianuarie 2022 Înalta Curte de Casație și Justiție „a pronunțat două decizii obligatorii absolut hilare, care aruncă în derizoriu unele dintre principiile fundamentale ale dreptului”. Prin una dintre ele s-a stabilit că o persoană care poartă mască în timp ce comite un furt într-un spațiu în care masca este obligatorie săvârșește forma calificată (deci agravată) a infracțiunii de furt.
01 Decembrie 2022, 17:00
Hipertensiunea arterială, una dintre cele mai răspândite boli. Care sunt valorile normale
De ştiut
Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai răspândite boli cardiovasculare şi reprezintă o problemă majoră de sănătate publică pentru că afectează arterele şi organe vitale ca inima, rinichii, creierul şi ochii, fiind responsabilă de aproximativ 75% din toate atacurile de cord şi accidentele vasculare.
27 Noiembrie 2022, 16:01
Boala varicoasă: Cum să prevenim apariția varicelor și posibilele complicații
De ştiut
Simptomele bolii varicoase sunt reprezentate de dureri la nivelul membrelor inferioare, cel mai frecvent pe traiectul venei afectate. Durerile apar în cazul unei imobilizări prelungite sau a statului în picioare prelungit (ortostatism), fiind agravate de creşterea temperaturii. Ele apar în general spre sfârşitul zilei. De asemenea senzaţia de "picioare grele", arsuri, furnicături sau chiar prurit (mâncărimi), crampe (în timpul nopţii de obicei) şi edeme la nivelul piciorului şi călcâiului (adică acumulări de lichid).
19 Noiembrie 2022, 19:43
Camerele de supraveghere, anchetele penale și procesele civile
De ştiut
Săptămânile trecute a fost reflectat în presă un caz din Oradea în care, deşi o persoană sunase la 112, anunţând că i-a fost furat portmoneul şi relatând că momentul a fost surprins pe camerele de supraveghere din magazin, Poliţia a refuzat să intervină, cu motivarea că nu se poate face nimic în lipsa unei sesizări scrise. Pe bună dreptate, victima a reclamat viteza de reacţie a "oamenilor legii".
18 Noiembrie 2022, 10:55
Boala varicoasă: Care sunt principalele cauze
De ştiut
Boala varicoasă este o afecțiune cronică a venelor superficiale ale membrelor inferioare caracterizată prin dilatarea peretelui venos, cunoscută și sub numele de varice. Aceste dilatații venoase se pot întâlni și la nivelul altor organe, cum ar fi esofagul (varicele esofagiene), rectul (hemoroizii), venele spermatice (varicocelul).
13 Noiembrie 2022, 11:40
Cum se controlează legile…
De ştiut
Într-o societate democratică, rolul Parlamentului este unul esențial. În România, Constituția prevede că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
10 Noiembrie 2022, 10:00
De știut! Poliția locală primește puteri sporite în materie de circulație rutieră
Actual
Noutate în materia legislației rutiere. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de for decizional, un proiect de lege care oferă puteri sporite Poliției Locale, care, astfel, va primi puteri sporite în materie de circulație rutieră.
09 Noiembrie 2022, 11:59
Cardiopatia ischemică II. Cum ne păzim și cum ne tratăm?
De ştiut
Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic. Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape: informarea pacientului, reducerea factorilor de risc, tratamentul afecţiunilor coexistente care pot agrava boala, adaptarea activităţii pentru reducerea la minim a acceselor anginoase, tratamentul medicamentos şi cel chirurgical.
05 Noiembrie 2022, 15:31
Efecte și cauze ale hotărârii Înaltei Curți cu privire la prescripția penală
De ştiut
În 25 octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat una dintre cele mai așteptate hotărâri din ultimii ani, cu efecte însemnate în activitatea parchetelor și a instanțelor.
02 Noiembrie 2022, 10:00
Cardiopatia ischemică: cum se manifestă și ce riscuri implică această boală
De ştiut
Cardiopatia ischemică reprezintă o consecinţă a dezechilibrului între aportul şi necesarul de oxigen al inimii (ischemie), dezechilibru indus de cele mai multe ori de ateroscleroza arterelor inimii (numite arterele coronare) şi, mai rar, de boli trombotice, embolii, sau anomalii congenitale ale arterelor coronare.
29 Octombrie 2022, 14:53
Mai puţin plastic, mai multă sănătate: Vino să fii eco la Piaţa ERA Park Oradea!
De ştiut
Dacă e joi, e Piaţa ERA Park Oradea! Locul în care producătorii din judeţ se reunesc în fiecare joi pentru a le pune la dispoziţia celor ce iubesc viaţa sănătoasă fructe, legume, brânzeturi, miere, zmeura, siropuri si zacusca, paste de casa şi multe bunătăţi, toate proaspete şi delicioase.
27 Octombrie 2022, 12:06
Evacuarea din imobilele deținute fără drept
De ştiut
Codul de procedură civilă intrat în vigoare în 2013 prevede, pentru prima dată, o procedură rapidă, clară și coerentă prin care se poate obține evacuarea persoanelor care locuiesc fără drept într-un imobil. Conform codului, procedura se aplică în litigiile privind evacuarea din imobilele folosite sau, după caz, ocupate fără drept de către foştii locatari sau alte persoane.
27 Octombrie 2022, 10:33
Diabetul zaharat: ce trebuie să facem ca să nu se instaleze?
De ştiut
Diabetul zaharat este în prezent o afecţiune nevindecabilă, de aceea este foarte importantă profilaxia primară a bolii. Chiar dacă există cazuri sporadice în care hiperglicemia poate regresa sau chiar să dispară, azi se cunoaşte că diabetul o dată instalat şi netratat evoluează spre complicaţiile cronice invalidante cunoscute (în aceste condiţii, când diabetul este diagnosticat, prevenirea complicaţiilor reprezintă profilaxia secundară).
22 Octombrie 2022, 18:47
Greșelile statului pot fi invocate din oficiu de către judecători
De ştiut
În 3 octombrie 2022, după câțiva ani de așteptare, în sfârșit Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre firească în materie contravențională.
19 Octombrie 2022, 14:16
Complicaţiile cronice ale diabetului zaharat
De ştiut
Complicaţiile cronice ale diabetului sunt macroangiopatia, microangiopatia şi neuropatia diabetică. Prin angiopatie diabetică se înţelege totalitatea alterărilor vasculare secundare tulburărilor metabolice produse de deficitul absolut sau relativ de insulină, cu accent pe vasele mici (microangiopatia) şi cele mari (macroangiopatia).
16 Octombrie 2022, 12:48
Diabetul zaharat: de la tratamentul cu medicamente la cel cu insulină
De ştiut
Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure.
08 Octombrie 2022, 13:31
„Revoluția” în materia contravențiilor a fost oprită. Decizie a Curții Constituționale
De ştiut
La finalul lunii martie, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, adopta trei propuneri legislative inițiate de către parlamentari prin care se modifica aceeași lege, respectiv Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.
05 Octombrie 2022, 10:30
Tratamentul dietetic al diabetului zaharat
De ştiut
Tratamentul diabetului zaharat vizează normalizarea glicemiei. Bolnavul trebuie să ştie şi să fie convins de importanţa respectării dietei şi a tratamentului, fiind de asemenea instruit să îşi controleze singur glicemia şi glicozuria (cantitatea de glucoză din urină).
01 Octombrie 2022, 15:12
  2 3 4  6  8 9 10  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON