URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2023, 17:21

Nici evadarea nu mai e ce era cândva...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, Camera Deputaților în calitatea de cameră decizională a adoptat un proiect de lege prin care se prevede, în esență, că toate persoanele care sunt condamnate la închisoare vor fi acuzate și de evadare dacă nu se prezintă la penitenciar în termen de 7 zile de la pronunțarea hotărârii definitive de condamnare.

Această prevedere ar urma să se aplice, potrivit legii adoptate, atât persoanelor care urmează să fie condamnate, cât și actualilor „fugari”, în cazul acestora din urmă termenul de 7 zile urmând a se calcula de la data intrării în vigoare a legii.

În Ajun de Moș Nicolae, respectiv la 5 decembrie, ora 20, Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, însă, sesizarea Curții Constituționale cu o obiecție de neconstituționalitate a legii care, astfel, mai are puțin de așteptat pentru a intra în vigoare.

În primul rând, în viziunea Instanței Supreme, cu care sunt și eu de acord, reglementarea nu este clară, nedefinind exact rolul statului în prinderea și încarcerarea condamnaților. Înalta Curte arată că se instituie o altă modalitate de executare a hotărârii de condamnare rămase definitive, care, contrar prevederilor din Codul de procedură penală, nesocotește rolul activ al organelor judiciare cu atribuții în executarea pedepsei, instituind în sarcina persoanei condamnate obligații legate de executarea pedepsei privative de libertate.

În continuarea aceleiași logici, nu pot să nu mă întreb de ce o să mai avem nevoie de Poliție și de Ministerul Justiției, dacă toți condamnații vor fi obligați să se „lege” singuri?

Pe de altă parte, legea nu prevede situații care se ivesc în practică - ce facem, spre exemplu, cu o persoană care a fost judecată în lipsă, sau cu o persoană care se află, la data condamnării, în executarea unei pedepse în străinătate, despre care autoritățile noastre nu știu?

Instanța Supremă arată și că, potrivit legii, persoana condamnată săvârșește infracțiunea de evadare după trecerea unui termen de 7 zile de la emiterea hotărârii prin care a rămas definitivă executarea pedepsei, indiferent dacă acesteia i s-a comunicat sau nu această hotărâre sau dacă s-a încercat prezentarea mandatului de către organul de Poliție, aspecte inadmisibile într-un stat de drept.

Nu în ultimul rând, sancționarea unor persoane condamnate înainte de intrarea în vigoare a legii, pentru neprezentarea la „pușcărie”, încalcă și principiul neretroactivității legii.

În final, nu putem să nu constatăm că, dacă această lege va intra în vigoare, niciun cetățean nu va mai înțelege ce înseamnă, efectiv, evadarea...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Starea naturala a omului este sa fie LIBER!
E firesc sa vrea sa ramana liber, e firesc sa vrea sa evadeze. Tu, stat, ai aparat de represiune, ai legi, ai, da' ce nu ai! L-ai condamnat e treaba ta sa-l prinzi, sa-l inchizi si sa-l pazesti. Daca s-ar preda de bunavoie ar trebui internat intr-o unitate medicala pt persoane cu retard sever.
Postat 14 Decembrie 2023, 19:38 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON