URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
23 Noiembrie 2023, 10:31

Eroarea judiciară

Eroarea judiciară Sursa foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 

În sens restrâns, însă, Codul de procedură penală, deși nu definește termenul, ne lasă să înțelegem că eroarea judiciară reprezintă doar acea situație în care o persoană este condamnată în mod eronat într-un proces penal.

Potrivit dispozițiilor procedurii penale, persoana care a fost condamnată definitiv, indiferent dacă a executat sau nu pedeapsa primită, are dreptul la repararea de către stat a pagubei suferite în cazul în care, în urma rejudecării cauzei, după anularea sau desfiinţarea hotărârii de condamnare pentru un fapt nou sau recent descoperit care dovedeşte că s-a produs o eroare judiciară, s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare.

Ca atare, eroarea judiciară trebuie constatată printr-o hotărâre ulterioară de achitare, ca rezultat al admiterii unei căi extraordinare de atac prin care se desființează hotărârea de condamnare.

Deși nu sunt considerate erori judiciare, mult mai des sunt întâlnite în practică situațiile în care o persoană este arestată „pe nedrept”, iar ulterior e achitată. În aceste cazuri, un alt articol din procedura penală ne spune că persoana va fi despăgubită de stat dacă, la finalul procesului, va fi achitată pentru orice motiv în afară de ulterioara abrogare a infracțiunii.

Cererea de despăgubiri, atât în cazul erorii judiciare, cât și al arestării nelegale, trebuie introdusă în termen de 6 luni de la hotărârea definitivă de achitare și va fi judecată de instanțele civile. Autoritățile statului, după despăgubirea victimei, pot exercita acțiunea în regres împotriva magistraților care au pronunțat soluțiile nelegale doar dacă constată că aceștia au fost extrem de neglijenți, efectul fiind acela că în practică de multe ori se arestează sau se mențin măsuri preventive „din avion” nelegale.

Din păcate, legislația noastră nu prevede proceduri similare pentru greșelile de judecată din litigii extrapenale, litigii în care partea care a fost victima unei erori judiciare în sens larg nu poate, de regulă, să obțină mai mult decât satisfacția morală a constatării erorii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Structurile de control ii exonereaza de raspundere pe cei vinovati!
Legiferarea încălcării legii și ștergerea datoriilor restante https://www.rfi.ro/economie-161629-legiferarea-incalcarii-legii-si-stergerea-datoriilor-restante
Postat 23 Noiembrie 2023, 11:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON