URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2023, 13:50

Aparatele radar și marja de toleranță a acestora

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aparatele radar utilizate pentru măsurarea vitezei conducătorilor auto pe drumurile publice, denumite legal cinemometre, pot înregistra unele mici erori în determinarea în concret a vitezei.

Aceste erori, prevăzute într-o Normă de metrologie, variază între 3 km/h şi 4% din viteza efectiv determinată, în funcţie de viteza autovehiculului vizat şi de poziţia statică sau în mişcare a cinemometrului. Dacă erorile aparatului radar la momentul verificării metrologice se încadrează în aceste limite (denumită marjă de toleranţă), aparatul poate fi folosit în trafic.

Până în anul 2018 o parte a instanţelor judecătoreşti aplicau "marja de toleranţă" la viteza stabilită în procesul-verbal şi re-individualizau amenda şi suspendarea dreptului de a conduce dacă, în urma aplicării marjei, viteza matematic determinată era mai mică decât cea prevăzută în norma de sancţionare. Spre exemplu, 103 km/h înregistrat cu radar fix însemna 99,91 km/h, viteză la care nu se mai aplica suspendarea dreptului de a conduce, dacă fapta era în localitate, unde limita de viteză era de 50 km/h.

În anul 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre obligatorie prin care s-a interzis instanţelor să mai aplice marja. De atunci, atât cât arată radarul este viteza pe care trebuie să o ia în calcul judecătorul.

Săptămâna trecută, însă, am obţinut sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate vizând interpretarea Înaltei Curţi. În argumentarea caracterului neconstituţional al aplicării mecanice a vitezei determinate de un aparat ce prezintă erori recunoscute chiar de organele statului, am invocat atât aspecte privind discriminarea, cât şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Din perspectivă CEDO, contravenţia este asimilată unei infracţiuni, iar "acuzatul" trebuie să se bucure de standardele de protecţie specifice procesului penal. Or, cum sunt aceste standarde respectate dacă se impune o prezumţie absolută unei măsurători care prezintă erori?

Pe de altă parte, mai multe state europene aplică direct această "marjă de toleranţă" la vitezele înregistrate de camerele fixe de pe autostrăzi sau şosele, iar viteza pentru care se aplică sancţiunea este cea rezultată în urma scăderii marjei.

În aceste condiţii, aplicarea mecanică a unei viteze ce nu prezintă certitudine ştiinţifică înseamnă chiar o violare a dreptului la un proces echitabil, acuzatului fiindu-i imposibil să demonstreze că a circulat cu o viteză inferioară.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm judecata înţeleaptă a Curţii Constituţionale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
CCR este modelul absolut al jigodismului autohton.
Aparatele radar sunt doar o parte a problemei superficialității și ignoranței tipice purtătorilor de uniforme. Purtătorul de cuvânt al Europol a recunoscut ceva și mai grav ... faptul că 60% din etilotestele și drugtestele poliției rutiere sunt neconforme.
Postat 08 Noiembrie 2023, 18:41 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON