URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
12 Noiembrie 2023, 17:10

Vaccinarea anti-HPV, o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză.

Existând acest periculos precedent, apare riscul de refuz şi pentru alte vaccinări, situaţie prin care se creează toate premisele pentru apariţia unor boli demult uitate, ca de exemplu poliomielita, produsă tot de către un virus.

Pentru prevenirea cancerului de col uterin există următoarele posibilităţi: profilaxia primară a infecţiei cu HPV prin vaccinare, informarea corectă privind riscul de îmbolnăvire, educaţia sexuală continuă şi controalele medicale periodice în vederea depistării precoce a leziunilor precanceroase (testul Papanicolau şi testul pentru HPV).

Vaccinul anti-HPV protejează organismul contra infecţiei cu HPV prin stimularea producţiei de anticorpi. Actualmente există 2 tipuri de vaccin, ambele asigurând protecţia contra tulpinilor oncogene de virus HPV, iar unul din ele oferă şi protecţie faţă de 2 tulpini responsabile de apariţia papiloamelor.

Vaccinurile se utilizează de câţiva ani şi la noi, dar la un număr limitat de fetiţe, din cauza preţului ridicat şi a informării reduse. De notat că nu s-au semnalat niciun fel de incidente postvaccinale notabile.

ATENŢIE!

Vaccinurile au salvat cele mai multe vieţi din istoria omenirii, fiind tratamentele cu cele mai puţine reacţii adverse, în comparaţie cu o bună parte din medicamentele folosite uzual de către cea mai mare parte a populaţiei.

Din cele peste 30 de milioane de doze de vaccin anti-HPV administrate la nivel mondial, nu s-a înregistrat nicio reacţie adversă majoră, zvonurile apărute în acest sens fiind simple speculaţii. Faţă de vechile vaccinuri care, deşi realizate cu tehnologii modeste, au salvat totuşi miloane de vieţi, la ora actuală tehnologia în acest domeniu a evoluat semnificativ, astfel încât riscurile generate de folosirea noilor vaccinuri sunt acum minore.

REŢINEŢI!

Aceste vaccinuri sunt utilizate pe scară largă în SUA şi în multe ţări europene. Cele câteva decese suspicionate de a avea legătură cu vaccinarea anti-HPV din SUA au fost anchetate minuţios de cătere medicii legişti, concluzia fiind că nu vaccinarea a determinat decesele, ci anumite afecţiuni preexistente.

Din 2006, organismele abilitate din SUA au luat decizia de a aproba şi recomanda utilizarea vaccinurilor anti-HPV. Aceeaşi situaţie există şi în Europa, unde multe ţări au început vaccinarea anti-HPV prin programe naţionale, ca programul lansat în România.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON