URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Mai 2024, 09:57

Judeţul Bihor va avea o hartă interactivă a producătorilor locali

Judeţul Bihor va avea o hartă interactivă a producătorilor locali foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până în luna august, judeţul Bihor va avea o hartă interactivă cu fermele locale şi produsele lor.

Harta fermelor bihorene

Harta va avea în spate o bază de date cu toţi producătorii agricoli din judeţ.

"În momentul de faţă, lucrăm la întocmirea unui registru electronic al fermierilor şi procesatorilor, mari şi mici, din Bihor. Registrul va cuprinde denumirea fermei, proprietarul, tipul de fermă, vegetal sau zootehnic, şi dacă la nivelul acesteia se face procesare sau comercializare de produse", a declarat joi pentru BIHOREANUL directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Intervenţiilor în Agricultură din Bihor, Cristian Buzlea.

Potrivit acestuia, registrul electronic va sta la baza viitoarei hărţi interactive cu fermele din judeţ.

"Informaţiile din baza de date vor fi valorificate într-o hartă interactivă, cu ajutorul căreia consumatorul care doreşte să achiziţioneze legume sau alte produse va putea găsi rapid cea mai apropiată fermă, va afla produsele pe care le comercializează şi, mai ales, va putea face comenzi seara, iar dimineaţa să aibă livrată marfă proaspătă", a spus Buzlea.

... cu vedere din interior

Harta va fi încărcată inclusiv cu imagini din fermele bihorene.

"Intenţia noastră este ca harta să fie urcată online undeva în lunile iulie - august. Treptat, dincolo de datele primare, cu ajutorul studenţilor de la Marketing, acolo vor fi urcate fotografii şi filmuleţe făcute în interiorul acestor ferme, astfel încât cumpărătorul să vadă de unde şi ce cumpără în cadrul unui tur virtual", a spus directorul Cristian Buzlea.

La nivelul judeţului Bihor, OJFIR a finanţat în ultimii ani dezvoltarea a peste 3.000 de firme de diferite dimensiuni.

Numărul efectiv al producătorilor agricoli este, însă, mult mai mare şi se va şti mai exact la finalizarea registrului electronic.

"Din surse cunoscute şi de încredere"

Înfiinţarea hărţii interactive şi a registrului electronic cu producătorii, care va sta la baza acesteia, a fost anunţată miercuri, în cadrul unei întâlniri desfăşurate în sala mare a Primăriei Oradea la care au participat zeci de fermieri şi procesatori bihoreni.

Prezent la întâlnire, preşedintele Asociaţiei Ospitalităţii Bihor, Mircea Popa, organizaţie non-guvernamentală care reuneşte peste 60 de restaurante, cafenele şi pub-uri din Zona Metropolitană Oradea, a declarat că harta interactivă va uşura aprovizionarea localurilor cu produse sănătoase spre folosul consumatorilor.

"Produse locale, proaspete, din surse cunoscute şi de încredere, adică direct de la fermele bihorene vor putea ajunge mult mai uşor la masa consumatorului", a spus Popa.

La fel, în cadrul întâlnirii, reprezentantul Asociaţiei Agriculturilor din Valea Ierului, Csomortanyi Istvan, a vorbit despre principiile pe baza cărora funcţionează pieţele volante care urmează să fie extinse şi în oraşele din judeţ în cadrul "Târgului producătorilor bihoreni", iar primarul de Oradea, Florin Birta, a promis creşterea numărului pieţelor volante care vor fi organizate în municipiu.

La şedinţa de lucru au mai participat, printre alţii, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan, șefa Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, precum şi reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi altele.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON