URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Mai 2024, 18:13

Începe construirea parcurilor industriale din județ. Firmele care le vor ocupa pot primi fonduri UE

Începe construirea parcurilor industriale din județ. Firmele care le vor ocupa pot primi fonduri UE (ilustraţie generică, arhivă, Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a emis ordinul de începere a lucrărilor pentru construirea a trei dintre cele patru noi parcuri industriale pentru care a obținut fonduri europene, la Aleșd, Beiuș și Marghita, urmând s-o facă și pentru cel din Ștei după ce constructorul va constitui garanția de bună execuție.

Toate cele patru facilități urmează să fie finalizate anul viitor, iar firmele care le vor popula pot primi bani europeni nerambursabili pentru a-și cofinanța investițiile.

Patru parcuri pentru 61 firme

În cazul tuturor celor patru parcuri de specializare inteligentă, lucrările presupun realizarea infrastructurii de suport, respectiv rețeaua de străzi interioare, alimentarea cu apă, gaze naturale, energie electrică și canalizare menajeră. Totodată, vor fi amenajate căile de acces în parcuri și va fi asigurat iluminatul public.

Parcul din Aleșd are o suprafață de 8,7 ha (împărțită în 11 parcele pentru tot atâția operatori economici), cel din Beiuș se întinde pe un teren de 17,5 ha (16 parcele), iar cel din Marghita pe o 11,5 ha (9 loturi).

Parcurile industriale din Aleșd și Beiuș vor fi construite de firma orădeană Dumexim, cel dintâi pentru 13,60 milioane lei (inclusiv TVA), iar celălalt pentru 26,27 milioane lei (cu TVA inclusă). Parcul industrial din Aleșd are ca termen de execuție 8 luni, iar cel din Beiuș 9 luni.

Infrastructura parcului industrial din Marghita va fi realizată de asocierea formată din Leko Construct, Inteco Holding, Electro Excel Green Consulting, Rono Aqua și Caloria SRL, contra sumei de 25,88 milioane lei (cu TVA inclusă), durata de realizare fiind de 10 luni.

CJ Bihor va emite și ordinul de începere a lucrărilor pentru parcul din Ștei după depunerea garanției de bună execuție de către asocierea de firme Precon Transilvania și Citadina 98, care a câștigat licitația contra sumei de 17,90 milioane lei. Acesta are o suprafață de 13,63 hectare (împărțită în 25 loturi).

Sprijin pentru viitorii investitori

Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a subliniat că administrația județeană a început deja licitarea pentru concesionarea parcelelor din cele patru parcuri industriale, dar și că firmele care le vor popula vor beneficia de bani europeni nerambursabili pentru cofinanțarea investițiilor.

„În paralel cu realizarea infrastructurii, de luna viitoare vom demara procedura de licitație pentru concesionarea parcelelor din parcurile industriale. Un mare avantaj pentru firmele care se vor localiza în acest parc îl reprezintă posibilitatea de a beneficia de fonduri europene”, a transmis Bolojan.

Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Regional 2021-2027, iar pentru realizarea celor patru parcuri industriale CJ Bihor a încheiat parteneriate cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și cu primăriile Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei.

Valoarea totală a contractelor de finanțare europeană este de 25,2 milioane euro. Din această sumă, bugetele care pot fi accesate de firmele rezidente în cele patru parcuri industruale au o valoare totală de 17,87 milioane de euro, diferența fiind destinată lucrărilor derulate de CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
KP aka mama Omida
Parcurile industriale făcute de Bolojan au angajat 28.000 de oameni. Eu ma întreb in mintea ta e bine, sau nu ?? Dacă tot ești specialistă in tot, ai ceva argumeca e rău??
Postat 20 Mai 2024, 23:12 de Sandu2100
Fonduri europene
Cand a auzit de fonduri europene, trompetei rusesti stricate, aka KP, i s-a urcat sangele la cap. Ei bine, nu se vor da niciun fel de fonduri pt ca asa a decretat propagandistul asta cu "porumbei in mansarda".
Postat 20 Mai 2024, 22:46 de Riviera
Firmele ce vor veni ...
... vor accesa fix p*** pe fonduri europene. De regulă, tipurile de firme care ocupă parcurile industriale sunt neeligibile, pentru că ele deja sunt parțial subvenționate la nivelul infrastructurilor acestor parcuri. Excepțiile întăresc regula.
Postat 20 Mai 2024, 19:30 de KP
toate parcurile sunt doar ptr asamblare de componente?
e bine ca sunt legate la gaz, dar toate sunt parcuri "Smart", astfel ca intreb si eu permite parcul si industrie ceva mai grea? Cum ar fi mina de magneziu de la Budureasa? se pare ca si la Tileagd e deja 75% plin, foarte bine. Uitasem ca s-a propus unul si la Tamaseu, s-a inceput ceva acolo?! E foarte bine ca primesc si finantate prealocata pe fonduri europene negociate deja de consiliul judetean sa investeasca in parcul industrial, pe langa beneficiile de parc industrial. La cata "inflatie de capabilitati ptr industrie" o sa fie, poate mai scade traficul spre Oradea, poate-poate creste salariul mediu in Bihor, ca toti urla la primaria Oradea din cauza salariilor de pe mosia fratilor Chimicale or din Marghita si baza impozabila a primariilor mici din judet (mai putina evaziune fiscala la gri si negru), poate se muta firme din Oradea inspre judet, ca sa pastreze salariul minim pe economie, cu care la Budureasa o duci mai bine decat la Oradea, daca in municipiu inca e presiune pe salarii si competitie la angajatori, si ramane loc ptr locuri de munca mai profesioniste, mai calificate. Chiar si ptr muncitorul necalificat e un castig daca macar nu mai stai o ora pe zi pe autobuz sa ajungi la Celestica ca e mai aproape de casa, ai timp sa mai plantezi o rosie.
Postat 20 Mai 2024, 19:03 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON