URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2024, 13:31

Parcurile industriale din Aleșd și Beiuș vor fi construite de Dumexim. Investiția este de aproape 41 milioane lei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcurile industriale din Aleșd și Beiuș vor fi construite de compania Dumexim, care a câștigat licitațiile organizate de Consiliul Județean Bihor. Valoarea investiției este de aproape 41 milioane lei cu TVA. Potrivit președintelui CJ, Ilie Bolojan, obiectivul este atragerea unor firme în noile parcuri și asigurarea unor locuri de muncă pentru locuitorii acestor zone.

„Parcurile Științifice cu Specializare Inteligentă Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei sunt o rețea de parcuri industriale pe care Consiliul Județean Bihor le dezvoltă în afara Municipiului Oradea, în localități aflate la 40-50 de kilometri, în așa fel încât oamenii care locuiesc în aceste zone să aibă locuri de muncă cât mai aproape de casele lor și să nu mai fie nevoiți să facă naveta”, a precizat Ilie Bolojan, potrivit unui comunicat trimis marți de CJ Bihor. 

Pentru realizarea parcului din Aleșd s-au depus 7 oferte, iar pentru cel din Beiuș 5 oferte. „În urma evaluării tehnice și financiare a ofertelor depuse (...) compania care s-a clasat pe locul I în ambele loturi este SC Dumexim SRL”, a anunțat CJ Bihor.

Conform aceluiași comunicat, valoarea ofertei câștigătoare pentru proiectarea și execuția proiectului „Înființare parc de specializare inteligentă Aleșd” este de 13.609.082,34 lei, inclusiv TVA. Durata contractului este 8 luni (2 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuție). 

Valoarea investiției pentru proiectul „Înființare parc de specializare inteligentă Beiuș” este mai mare: 27.274.953,77 lei, inclusiv TVA. Aici, durata contractului este 9 luni (3 luni pentru proiectare și 6 luni pentru execuție). 

Printre altele vor fi realizate: amenajarea accesului, asigurarea rețelei de drumuri interioare, asigurarea alimentării cu apă, alimentarea cu energie eletrică, realizarea rețelei de distribuție cu gaze naturale, asigurarea iluminatului public.

Dacă nu vor fi contestații, cele două contracte se vor semna pe 25 martie.

Pentru realizarea acestor investiții au fost încheiate parteneriate între Consiliul Județean Bihor, Agenția de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) și primăriile celor patru localități.

Proiectele parcurilor similare care vor fi amenajate în Ștei și Marghita sunt în etapa de evaluare, pentru ambele fiind depuse 9 oferte. 

Finanțarea va fi asigurată prin fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027. „Au fost depuse cererile de finanțare și urmează semnarea contractelor”, mai arată CJ Bihor. 

În Bihor sunt funcționale în prezent parcuri industriale în Oradea, Salonta și Tileagd.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
retineti data
ca nu vor fi gata nici in 3 ani si 8 luni
Postat 13 Martie 2024, 13:59 de ovioprea
8milioane de euro
8 milioane de euro sifonati prin firma de partid PNL spre niste proiecte mai moarte din start ca si salile de sport ale lui Tiriac.
Postat 12 Martie 2024, 20:59 de florea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON