URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2023, 19:22

Consiliul Județean Bihor a aprobat costurile parcurilor industriale din Beiuș, Aleșd, Ștei și Marghita, pentru a le cofinanța cu bani europeni

Consiliul Județean Bihor a aprobat costurile parcurilor industriale din Beiuș, Aleșd, Ștei și Marghita, pentru a le cofinanța cu bani europeni foto generic, arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor, întruniți miercuri într-o ședință extraordinară, au aprobat în mai puțin de un sfert de oră ultimele detalii financiare ale viitoarelor parcuri industriale din Beiuș, Aleșd, Ștei și Marghita, pentru ca administrația județeană să poată depune proiectele în vederea cofinanțării acestora cu bani europeni prin Programul Regional Nord-Vest.

În unanimitate, consilierii județeni au votat aprobarea proiectelor și cheltuielilor legate de proiecte, precum și indicatorii tehnico-economici pentru fiecare parc industrial în parte.

Conform documentelor adoptate prin vot, pentru Parcul Industrial din Aleșd, în suprafață de 8,5 hectare, valoarea totală a proiectului este de 22,518 milioane lei (cu TVA inclusă), contribuția județului constând în achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cheltuielile eligibile, în cuantum de 12,963 milioane lei. Lucrările de construcții - montaj vor fi, la Aleșd, de 17,786 milioane lei (cu TVA), iar durata de realizare de 8 luni, din care două luni proiectarea și șase luni execuția.

Pentru Parcul Industrial din Beiuș, care va ocupa o suprafață de 17,5 hectare, valoarea totală a proiectului este de 44,129 milioane lei (cu TVA inclusă), iar contribuția județului este tot achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cele eligibile, în cuantum de 14,815 milioane lei. Valoarea lucrărilor de construcții și montaj va fi de 32,232 milioane lei (cu TVA inclusă), iar durata de realizare tot de 8 luni (două pentru proiectare și șase pentru execuție).

În cazul Parcului Industrial din Marghita, care se va întinde pe 11 hectare, valoarea totală a proiectului este de 30,715 milioane lei (TVA inclusă), Consiliul Județean Bihor asumându-și achitarea cheltuielilor neeligibile și a 60% din cele eligibile, în cuantum de 14,346 milioane lei. Lucrările de construcții și montaj vor costa în total 25,797 milioane lei (cu TVA inclusă). Și în acest caz, durata de realizare a proiectului este de 8 luni (două pentru proiectare și șase pentru execuție).

În fine, pentru Parcul Industrial din Ștei, de 13,6 hectare, valoarea totală a proiectului este de 27,718 milioane lei (cu TVA inclusă), CJ Bihor urmând să achite cheltuielile neeligibile și 60% din cheltuielile eligibile, în cuantum de 24,109 milioane lei (cu TVA inclusă). În acest caz, durata de realizare a proiectului este de șase luni, doar pentru execuție, proiectul tehnic fiind deja întocmit.

Toate cele patru proiecte vor fi depuse de CJ Bihor, pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021-20027.

De menționat că realizarea parcurilor industriale din Beiuș, Aleșd și Ștei a fost deja scoasă la licitație de CJ Bihor în luna februarie a acestui an.

Finalizarea lor ar urma să aibă loc cel târziu la începutul anului viitor în cazul în care procedurile de achiziție nu vor fi contestate de firmele perdante.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON