URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
20 Mai 2024, 17:15

Statuia voievodului Mihai Viteazul va fi dezvelită joi în piațeta din Centrul Civic al Oradiei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Statuia voievodului Mihai Viteazul, demontată în mai 2019 din Piaţa Unirii, va fi dezvelită joi în piaţeta din faţa Catedralei Ortodoxe din Oradea.

Dezvelire cu festivităţi

Potrivit unui comunicat de presă al municipalităţii orădene, dezvelirea statuii, după 5 ani în care a stat într-un depozit al Companiei de Apă Oradea, se va face în cadrul unui ceremonii oficiale care va avea loc pe 23 mai, de la ora 17.

Festivităţile vor cuprinde sfinţirea monumentului de către episcopul ortodox Sofronie Drincec şi o alocuţiune susţinută de primarul Florin Birta.

„Solemnitatea momentului va fi subliniată de prezenţa Corului Diacon Nicolae Firu al Liceului Ortodox Episcop Roman Ciorogariu din Oradea şi a Ansamblului Coral Ariston, al Liceului de Artă Oradea. Manifestările dedicate evenimentului se vor încheia cu ceremonia depunerii de coroane de flori, defilarea detaşamentului de onoare şi concertul de fanfară susţinut de către Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie Gemina", se arată în comunicatul Primăriei Oradea. 

Prin intermediul informării transmise de municipalitate, primarul Florin Birta le lansează tuturor orădenilor invitaţia de a participa la eveniment. 

Cu opoziţia militarilor...

Amplasarea statuii lui Mihai Viteazul în piaţa din faţa Catedralei Ortodoxe se va face la 5 ani de la demontarea cu scandal a acesteia din Piaţa Unirii.

Municipalitatea a coborât monumentul de pe soclul din Piaţa Unirii în mai 2019 pentru a reamplasa aici statuia Regelui Ferdinand I, cu ocazia împlinirii unui secol de la prima vizită a familiei regale în Oradea.

După cum BIHOREANUL a scris, coborârea de pe soclu a statuii lui Mihai Viteazul s-a făcut cu opoziţia cadrelor militare din Bihor care au finanţat realizarea acesteia, reunite în jurul Asociaţiei Mihai Viteazul.

Militarii au susţinut, fără a avea însă câştig de cauză în instanţă, că sunt proprietarii statuii şi singurii în măsură să stabilească unde să fie amplasată şi că, dată fiind personalitatea istorică a lui Mihai Viteazul, cel mai potrivit amplasament pentru aceasta este piața centrală a Oradiei.

Botezare cu amânare

În replică faţă de poziţia cadrelor militare, reprezentanţii municipalităţii - întâi primarul Ilie Bolojan, iar ulterior primarul Florin Birta - au militat încă de atunci pentru amplasarea statuii lui Mihai Viteazul în centrul piațetei publice din Centrul Civic, vizavi de Catedrala Ortodoxă.

Consiliul Local Oradea a decis ca Piața Emanuil Gojdu, a cărei reamenajare este aproape gata, să poarte denumirea Piaţa Mihai Viteazul. Această denumire se va aplica, însă, doar din ianuarie 2025, pentru ca riveranii să nu fie obligaţi să îşi modifice adresa în documentele oficiale, în condiţiile în care anul acesta vor avea loc patru runde de alegeri.

După cum BIHOREANUL a mai scris, pe durata celor 5 ani de când a fost ridicată din Piaţa Unirii, statuia lui Mihai Viteazul a fost amplasată pe rând în depozitele societăților Compania de Apă Oradea și Deme Macarale. Aici monumentul a fost supus unor lucrări de reabilitare. Potrivit municipalității, costurile restaurării statuii și amplasării ei în piațeta din fața Catedralei Ortodoxe se ridică la circa 951.400 lei, inclusiv TVA.

La această sumă se adaugă cheltuieli de circa 903.000 lei, inclusiv TVA, făcute pentru amenajarea soclului statuii și placarea lui cu piatră.

În cursul zilei de luni, pietrarii italieni angajați de municipalitate, aceiași care s-au ocupat pavarea Piețelor Unirii și Ferdinand, făceau ultimele amenajări ale soclului, în ciuda vremii ploioase. O macara, cu ajutorul căreia au fost mutate plăcile de piatră, aștepta alături ca statuia să fie adusă în amplasament pentru a fi urcată pe soclu...

Programul festivităților ocazionate de dezvelirea statuii lui Mihai Viteazul, programate pentru 23 mai:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
KP aka mama Omida
După cum a spus și Bolojan și Birta, statuia lui Mihai Viteazu se va amplasa in față catedralei ortodoxe după finalizarea lucrărilor. Deci ăștia e oameni de cuvânt, nu gunoaie ca restul. Vezi di tu de ce Românii votează Bolojan și Birta, sau nu vrei ??
Postat 21 Mai 2024, 10:19 de Sandu2100
Auzi la prostu' de serviciu ...
... cu felicitările pentru Birta. Păi, dacă era după marioneta ce-i primar în Oradea, statuia lui Mihai Viteazu s-ar fi regăsit în curtea din spatele fostei garnizoane, adică sub unbra copacilor de lângă magazia cu unelte a muzeului de acum. Noroc că au venit alegerile și e nevoie de cât mai mult din voturile celor 76% de români cu domiciliul în Oradea.
Postat 21 Mai 2024, 09:07 de KP
@MODERATOR
Nu șterge postarea, Murfatlar e bun ::::)))) ca se fac parcuri in jurul orașului și in oraș fără Murfatlar::::)))) Dar Jose Cuervo oricând poate schimba situația :::::))))) de Patron ( golden one ) nu mai vorbesc ::::)))
Postat 20 Mai 2024, 23:15 de Sandu2100
moderator, sterge postarea ca nu eu am scris
Murfatlar m-a obligat! Si vrem si palcuri de padure in jurul orasului in toate partile
Postat 20 Mai 2024, 23:03 de unu
batem toba cu propaganda!
am aparut si eu unu sa zic ca mergea bine un bloc Prima acolo cu multa densitate, si ca trebuie sa incineram gunoaiele si ca vrem ecologism fara extremisme. Kopanyi, da-mi inca 50 de bani si ptr postarea asta! Sa fie cu iertare ca iar m-am imbatat
Postat 20 Mai 2024, 22:59 de unu
Felicitari Birta
Statuia lui Mihai Viteazu își are locul perfect în față catedralei ortodoxe.
Postat 20 Mai 2024, 20:45 de Sandu2100
2 milioane la Ferdinand și alte 2 milioane la Viteazu.
Un maldăr de bani cheltuiți aiurea, urmare minților luminate de la Bolojan&Co. Putea foarte bine ca statuia lui Mihai Viteazu să rămână unde a fost, în P-ța Unirii, iar cea a lui Ferdinand să fie pusă ... ori în centrul civic, ori în locul unde l-a născut mămica lui.
Postat 20 Mai 2024, 19:27 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON