URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Mai 2019, 18:01

Foste cadre militare din Oradea cer Tribunalului ca statuia lui Mihai Viteazul să nu fie mutată din Piaţa Unirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Asociaţiei Mihai Viteazul a cerut săptămâna trecută Tribunalului Bihor să anuleze hotărârea Consiliului Local Oradea nr. 1045 din 2018, prin care s-a decis strămutarea statuii voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în viitoarea Piaţă Emanuil Gojdu.

"Abuz de putere!"

Fostele cadre militare îl acuză pe edilul Oradiei de abuz. "Ceea ce face acum primarul Ilie Bolojan, să muţi un monument unde vrei tu, fără să ceri măcar aprobarea proprietarului, este abuz de putere", a declarat pentru BIHOREANUL secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, colonelul în rezervă Constantin Moşincat.

Reprezentantul asociaţiei susţine că, plătită din banii militarilor bihoreni, statuia nu a fost niciodată donată Primăriei, ca să dispună de ea cum vrea. "Din partea municipalităţii nu există niciun fel de act cu privire la proprietatea statuii", a afirmat secretarul asociaţiei.

Moşincat susţine că strămutarea statuii ar fi ilegală de vreme ce Asociaţia Mihai Viteazul a contestat măsura în instanţă. "L-am anunţat în scris pe domnul primar Ilie Bolojan că am deschis proces, iar Tribunalul a programat prima înfăţişare pentru data de 24 mai. Până atunci este ilegal să mute statuia".

"Taie cu flexul sub copită..."

De altfel, preşedintele onorific al Asociaţiei Mihai Viteazul, generalul (r) Mihai Corneliu Lungu, fost comandant al Garnizoanei Oradea, şi secretarul Constantin Moşincat s-au şi înfăţişat luni în Piaţa Unirii, pentru a opri pregătirile de strămutare a monumentului iniţiate de un grup de muncitori.

"Statuia din bronz cântăreşte 8,5 tone şi e ancorată cu un sistem de prindere care coboară până la jumătatea soclului. Dacă îşi imaginează cineva că vine, taie cu flexul sub copită sistemul de prindere, ridică statuia şi pleacă, se înşeală!", a declarat Moşincat.

Muncitorii trimişi în recunoaştere s-au limitat la analizarea sistemului de prindere. 

De strajă zi şi noapte la statuie

Membrii asociaţiei sunt hotărâţi să păzească pe rând statuia ca să nu fie strămutată. "Începând de astăzi vom fi prezenţi zi şi noapte în piaţa Unirii. Primăria nu poate face chiar ce vrea", a avertizat Moşincat.

Foştii militari sunt cu atât mai revoltaţi de strămutarea statuii cu cât au comandat monumentul, la începutul anilor ’90, sculptorilor Alexandru Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu, şi au plătit realizarea lui.

Statuia a fost plătită din contribuţia cadrelor militare care, timp de şase ani, au cotizat cu procente între 1% şi 7% din soldele lunare.

Aviz de la Cultură

Conducerea municipalităţii a anunţat marţea trecută că a primit avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor pentru relocarea provizorie a statuii Mihai Viteazul într-un spaţiu al Facultăţii de Artă din strada Traian Blajovici.

Conform avizului eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, strămutarea statuii urmează să se facă "sub supravegherea unui inginer specialist structurist şi a unui specialist restaurare în bronz".

Toate documentele necesare

Procesul intentat municipalităţii de foştii militari nu a schimbat planurile municipalităţii. "Atâta vreme cât Hotărârea de Consiliul Local nu a fost suspendată printr-o hotărâre judecătorească, Primăria va continua demersurile pentru strămutarea statuii", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Florin Birta.

Potrivit directorului juridic al Primăriei, Eugenia Borbei, municipalitatea are tot dreptul să mute statuia, în ciuda opoziţiei cadrelor militare. „Este adevărat că nu există un act de donaţie a statuii, dar aceasta este cuprinsă, la fel ca alte statui, în Hotărârea de Guvern 970 din 2002 care atestă domeniul public al oraşului, deci municipiul Oradea o are în proprietate”, a declarat Borbei.

În ceea ce priveşte demersurile juridice pentru mutarea monumentului, Borbei susţine că municipalitatea deţine toate documentele necesare. „Avem avizul Ministerul Culturii, am primit acordul autorilor, avem autorizaţia de relocare provizorie emisă de Instituţia Arhitectului Şef, am îndeplinit toate demersurile legale”, spune directoarea.

De altfel, Eugenia Borbei susţine că, dacă Hotărârea de Consiliu Local 1045 din 2018 privind relocarea statuii ar fi fost ilegală, astăzi nu ar mai fi în vigoare. „Dacă ar fi avut probleme de legalitate Instituţia Prefectului l-ar fi atacat în contencios şi ar fi fost fost supendat automat”, a spus Borbei.

Loc pentru Ferdinand

Potrivit planurilor Primăriei, la finalizarea lucrărilor de amenajare a parcării supraetajate din Centrul Civic, statuia lui Mihai Viteazul ar urma să fie amplasată pe platoul din faţa catedralei episcopale Învierea Domnului.

Pe locul eliberat din Piaţa Unirii primarul Ilie Bolojan îşi doreşte amplasarea statuii Regelui Ferdinand. Monumentul ar urma să fie dezvelit chiar săptămâna viitoare, pe 23 mai, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita istorică a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
In atentia revizionistilor, iredentisti, separatisti, izolationisti
Pe youtube gasiti documentarul stiintific "TRANSILVANIA ISTORIE FURATA". Invatati-va istoria din surse inclusiv maghiare ale vremii.
Postat 14 Mai 2019, 05:53 de ZIP
........
Da' despre pensiile nesimtite ale acestor mos teaca, nu ar trebui vorbit?! Plini de medalii si ordine primite pt. ca au dus generatii de tineri soldati la cules porumbul! Toașu' colonel, daca e statuia d-voastra, luati-o si duceti-o acasa, nu se supara nimeni. Si doua vorbe pt. distinsa dna Borbei. ,,Argumentul" ca prefectul nu a atacat hcl-ul si astfel aceasta, hcl-ul, a devenit legala prin neatacare e o tampenie. Prefectul pop nu a atacat in patru ani nicio hcl (prietenii stiu de ce!), in schimb 90% din cele ajunse in instanta au fost desfiintate. In primaria condusa de birtinez astfel de specialisti sunt agreati/promovati, dna Borbei fiind sefa directiei juridice.
Postat 14 Mai 2019, 05:43 de pinonel
Statui
Ferdinad tot in centru alaturi de Ana. Zona teatrului este tot zona ultra-centrala.
Postat 13 Mai 2019, 23:43 de 1234
Statuia lui Mihai Viteazul trebuie sa ramana acolo unde este.
Ferdinand e tot in centru si trebuie sa ramana firesc, in piata ce ii poarta numele, alaturi de statuia reginei Ana.
Postat 13 Mai 2019, 23:35 de 1234
Shogun
4 august 1919 , cine era acolo?
Postat 13 Mai 2019, 23:28 de Sandu1206
Pro!
Si eu sunt prntru mutatea statuii lui Mihai Viteazul si inlocuirea cu Ferdinand! Pe langa ca MV nu are in comun prea multe cu Oradea, pare si o statuie rupta de imaginea de ansamblu al Pietei Unirii, moderna, unde avem statui ale unor personalitati ai sec. XX nu sec XVII! Ferdinand intruneste toate cerintele si se potriveste mai bine in Piata
Postat 13 Mai 2019, 22:27 de cetateanbihorean
@Sandu1206
Sandule, nu mai fuma prostii... Mai citește, stimabile, și nu doar manualele din perioada 1965-1989. Nu sunt PSD-ist. De votat, votez cu PNL, dacă-i musai să știe urbea.
Postat 13 Mai 2019, 22:13 de Shogun
Shogun
Vorbești ca un PSD-ist . Mihai Viteazul și-a dat viața că sa unească Romania, dar a fost trădat de unul ca Dragnea. Nu uita că datorită unui NEAMȚ suntem ROMANIA. Cate despre protecție imperială austriacă, du-te amu la partid, ești bun de aplaudat.
Postat 13 Mai 2019, 21:00 de Sandu1206
Nostime fosilele
Niste basinosi senili adulatori de psd vin si fac gargara acum, aiurea, fara sa inteleaga demersul. Sunt sigur ca daca-i intrebi cine a fost Ferdinand si ce a facut el pentru Romania habar nu au. PS Intind cortul prostovanii sau dorm cazon, sub cerul liber ?
Postat 13 Mai 2019, 20:21 de elev
Și?
Eu unul cer să fie mutată. Ce are Mihai Viteazul cu Oradea? De fapt, ce are cu Transilvania? L-a cam durut în cot de românii transilvăneni; de interesat, l-au interesat alte cele... chestii precum bani, faimă, protecție imperială austriacă și alte nimicuri din astea.
Postat 13 Mai 2019, 19:17 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON