URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2018, 17:26

Războiul statuilor: Primarul Ilie Bolojan obţine mutarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat luni, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, strămutarea statuii Mihai Viteazul din Piaţa Unirii.

Hotărârile privind strămutarea statuii lui Mihai Viteazul din piaţa Unirii în viitoarea piaţă Emanuil Gojdu, cu faţa la Catedrala ortodoxă din faţa Cetăţii, precum şi privind reamplasarea în centrul ansamblului Duiliu Marcu a unei statui a regelui Ferdinand, aşa cum a fost în perioada interbelică, au fost luate cu opoziţia consilierilor UDMR şi abţinerea de la vot a reprezentanţilor PSD.

Să rămână Mihai Viteazul!

Mult mai hotărât, dar tot împotriva strămutării, s-a pronunţat şi colonelul (r.) Constantin Moşincat (foto), secretarul Asociaţiei Mihai Viteazul, care a finanţat la începutul anilor ’90 realizarea statuii şi amplasarea ei în piaţa centrală a oraşului, cu ajutorul donaţiilor făcute de cadrele unităţilor militare din Oradea. 

"Am adunat ban cu ban din cotizaţiile membrilor asociaţiei şi am făcut această lucrare. Acum să veniţi dumneavoastă şi să puneţi altceva în loc, să eludaţi că există acolo, nu îmi pare normal", a protestat Moşincat.

Potrivit colonelului, prin hotărârea de strămutare a statuii, municipalitatea încalcă dorinţa sculptorului de păstrare pe actualul amplasament şi ignoră poziţia proprietarului monumentului, asociaţia Mihai Viteazul. "Primăria spune că are acordul familiei, dar la mine în mapă se găseşte expres protestul aristului Geta Caragiu (n.r. coautor al satuii) împotriva deciziei Consiliului Local din 2014, când a mai existat o tentativă de mutare a statuii. Eu am această poziţie a autorului când era încă în viaţă".

Secretarul asociaţiei Mihai Viteazul a completat arătând că "chiar dacă Primăria ar avea acordul familiei nu există acordul proprietarilor".

"Noi am dori statuia Sfântului Ladislau..."

Tot împotriva poziţiei municipalităţii au pledat şi reprezentanţii opoziţiei. "Noi am dori amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii, dar ştim că această propunere nu va trece de votul Consilului Local", a declarat liderul grupului UDMR, Kirei Melinda (foto). Profitând de ocazie, udemerista a formulat totuşi o propunere.

"Propunem adăugarea unui articol la această hotărâre: redarea numelui parcului Olosig, după denumirea tradiţională, parcului Mihai Viteazul din cartierul Rogerius, având în vedere că statuia lui Mihai Viteazul va fi amplasată exact în direcţia opusă", a spus Kirei.

La rândul său, liderul grupului PSD a cerut amânarea luării unei hotărâri. "Nu este ataşat la material niciun document legat de situaţia juridică a statuii. Cei de la asociaţia Mihai Viteazul susţin că statuia este în continuare a lor şi nu este donată la municipalitate. Să se amâne materialul până când aceste aspecte se clarifică", a cerut Liviu Sabău Popa.

Amânare inoportună

Argumentele formulate de opoziţie şi de reprezentantul Asociaţiei Mihai Viteazul l-au lăsat, însă, rece pe primarul Ilie Bolojan.

Edilul i-a răspuns consilierului Kirei Melinda că propunerea de amplasare a unei statui a regelui Ladislau în Piaţa Unirii "nu îşi are rostul" în condiţiile în care un astfel de monument va fi amplasat în incinta Cetăţii, dar i-a dat dreptate în ceea ce priveşte rebotezarea parcului Mihai Viteazul.

"Primăria a făcut un proiect de hotărâre de Consiliu Local pentru atribuirea denumirii Olosig fostului cimitir transformat în parc pentru că statuia Mihai Viteazul nu se mai amplasează aici. Documentul a fost trimis Instituţiei Prefectului şi va figura pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe ordinare", a promis edilul.

În ceea ce priveşte propunerea de amânare a dezbaterii materialului formulată de Liviu Sabău Popa, edilul s-a declarat clar împotrivă. "Amânarea acestui proiect este inoportună datorită presiunii timpului. Procedurile (premergătoare nr) de amplasare a statuii lui Mihai Viteazul (n.r în parcul 1 Decembrie) au durat destul de mult. Dacă nu dorim să sărbătorim Centeneraul la 102 ani sau 103 ani ar trebui să aveţi în vedere că urmează o procedură de concurs pentru ca o lucrare reprezentând statuia regelui Ferdinand să fie declarată câştigătoare, altă procedură pentru realizarea mulajului, după care urmează obţinerea avizului Comisiei de Monumente şi For Public şi abia apoi procedura pentru realizarea statuii", a argumentat Bolojan.

Mihai Viteazul pe drum spre Cetate...

Astfel, potrivit celor două hotărâri adoptate luni de Consiliul Local, statuia lui Mihai Viteazul urmează să fie relocată în Piaţa Emanuil Gojdu, pe direcţia dinspre Parcul 1 Decembrie spre intrarea în Cetate.

Zona urmează să fie transformată în anii următori în principala arteră pietonală a oraşului, urmând să lege strada Republicii de intrarea în fortificaţie, iar traficul auto să fie mutat în subteran.

Pe amplamentul eliberat din centrul ansamblului Duiliu Marcu urmează să fie amplasată statuia regelui Ferdinand, având în vedere că în perioada 1924 - 1940 aici a existat un monument similar.

Propunerea amplasării statuii regelui Ferdinand în piaţa centrală a Oradiei a fost formulată la acea vreme de generalul Traian Moşoiu şi aprobată de Consiliul Orăşenesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Nu puteam fara manevra asta
Pe cand o statuie cu iubitul fiu, sau de ce nu o strada ce-i poarta numele?
Postat 06 Noiembrie 2018, 11:04 de User anonimizat
Bravo Bolo!!!
Inca o mostra de primar autentic, care iubeste istoria acestui oras si nu se da la fund ca ciumetii rosii si udmr. Un asemenea om, tre sa recunoastem - scrie istorie in acest oras. Bravo Bolo, pt 80 la suta din oradeni esti si vei ramane (cum zicea inculpatul Dragnea) Primarul Mondial!! Abia astept sa se inaugureze acea statuie si sa rescriem inca o pagina din istoria acestei frumoase urbe. La multi ani Romania!!!
Postat 06 Noiembrie 2018, 06:42 de TC
Bolojan si rateurile
Individul nu mai incape de statuia lui Mihai Viteazul. Asta este marea problema a orasului...
Postat 05 Noiembrie 2018, 23:19 de Alcor
Christa
Ii facem și lui Ladislau
Postat 05 Noiembrie 2018, 20:37 de Sandu1206
??
Eu tot nu inteleg. De ce trebuie mutata statuia? Poate ar fi mai ieftin sa se schimbe denumirea pietei in Mihai Viteazul si am termina cu toata galceava. Ce atatea statui?
Postat 05 Noiembrie 2018, 20:25 de Christa
unom
Ai mai zis că te legi de podul peta, si nu ai făcut
Postat 05 Noiembrie 2018, 18:03 de Sandu1206
Culmea! Are dreptate birtinezul!
Acolo a fost statuia Regelui Ferdinand Intregitorul dezvelita la 21 noiembrie 1924. In septembrie 1940 existand riscul de a fi vandalizata de ungurii cotropitori, statuia a fost dusa la Beius unde se mutase si capitala judetului. Ungurii au pus statuia lui horthy, nicidecum pe a nu stiu carui rege, deci ciocu' mic acum! In 1950 comunistii au amplasat statuia altui cotropitor, a celui sovietic.
Postat 05 Noiembrie 2018, 17:54 de pinonel
Bolojan în slujba oricui
Mă voi lega cu lanțuri de statuie! O voi apăra cu viata! In locul unui roman punem un neamt? In Anul Centenarului?
Postat 05 Noiembrie 2018, 17:41 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON