URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Aprilie 2024, 10:11

Consiliul Local Oradea a scumpit gigacaloria, ca urmare a majorării TVA-ului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi scumpirea gigacaloriei livrate populaţiei la 527 de lei, pentru consumatorii din rețeaua de distribuție, așa cum sunt majoritatea în municipiu, și la 477 de lei în cazul consumatorilor cu puncte termice proprii.

Măsura a fost luată căci s-a mărit, pe perioada primăverii și verii, TVA-ul aplicat pentru agentul termic, însă orădenii nu vor suporta direct majorarea, întrucât ea va fi acoperită prin subvenții de la bugetul local.

Birta: „Prețul facturat populației rămâne același”

Noile tarife au fost adoptate cu votul exclusiv al consilierilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UDMR şi PSD s-au abţinut.

Majorarea de tarif este cauzată de majorarea TVA-ului la 19%, nivel impus de Legea serviciului public de alimentare cu energie termică din 2006, care prevede aplicarea unui procent redus la 5% doar pentru perioada de iarnă, din 1 noiembrie până în 31 martie, şi numai pentru populaţie.

Scumpirea gigacaloriei nu va afecta, însă, orădenii.

Conform Hotărârii de Consiliu Local, până la finalul lunii octombrie, când va începe viitorul sezon de încălzire, Termoficare Oradea va factura populaţiei agentul termic furnizat prin reţelele de distribuţie, la un preţ de 397 lei pe gigacalorie, la fel ca până acum.

„Preţul pe gigacalorie facturat populaţiei va rămâne acelaşi, urmând ca diferenţa de TVA să fie suportată de municipiul Oradea", le-a spus consilierilor locali primarul Florin Birta.

Aceeași măsură privind mărirea subvenției a fost aplicată și în alți ani.

Au dublat subvenţia pentru populaţie

Astfel, începând de la 1 aprilie, subvenţia pe gigacalorie acordată de la bugetul local populaţiei racordate la reţeaua de distribuţie va creşte de 68 lei la 130 lei.

În cazul orădenilor care au propriile puncte termice alimentate din reţeaua de transport a Termoficare, preţul de facturare pe gigacalorie va rămâne de 361 lei.

Şi în acest caz, bugetul local îşi va asuma creşterea subvenţiei pe gigacalorie de la 60 lei la 116 lei.

În ceea ce priveşte agentul termic furnizat consumatorilor non-casnici, care nu au beneficiat de un TVA redus la 5% în timp de iarnă preţul pe gigacalorie va rămâne la 670 lei pentru cei racordaţi în reţeaua de transport. Totodată, în cazul consumatorilor non-casnici alimentaţi cu încălzire din reţeaua de distribuţie, preţul pe gigacalorie va rămâne 798 lei.

Tabelul cu tarifele de Termoficare, așa cum a fost votat în Consiliul Local Oradea:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
salut
Votati PNL+PSD,altceva nu este nimic de spus,fara alte comentarii!
Postat 28 Aprilie 2024, 09:14 de quitiman63
Huoooo !!!
PCR (Partidul Comasat Roman) creste TVA la energie, ca doar din banii astia vor sa castige mandatul viitor, in loc sa mareasca colectarea de la evazionisti. Indiferent cine va castiga puterea in acest an, al alegerilor, bufonii si mascaricii astia care au saracit pe toti cei care nu sunt ca ei, trebuie sa plece din politica pe veci. Lenesi, guralivi, lisiti de caracter si ignornti prin definitie. Huoooo !!!
Postat 27 Aprilie 2024, 07:36 de KP
Ne angajam!
Pe vremea comunismului erau brigazi vesele, un fel de stand-up comedy, satira si propaganda, si asta era un slogan care facea furori, ne angajam, ziceau proletarii. Asa s-a angajat conducerea orazii cind a primit finantarea pentru racheta, ca blocam extinderea gazului si ca facem gigacaloria 100€. Am reusit! Cel mai performant CET din tara, the best is yet to come...
Postat 26 Aprilie 2024, 11:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON