URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Decembrie 2023, 20:07

Primăria Oradea va elimina subvenţia la gigacalorie până în 2032. Află ce măsuri pregătește!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea se pregăteşte pentru eliminarea subvenţiei acordate de la bugetul local la plata gigacaloriei consumate de orădeni până în anul 2032.

"Trebuie să scăpăm de subvenţie..."

Consiliul Local Oradea a aprobat luni, în şedinţă online, planul de măsuri care trebuie aplicat până la termenul limită impus prin normativele în vigoare.

Potrivit primarului Florin Birta, realizarea calendarului pentru retragerea subvenţiei a fost impusă prin ordin al Ministerului Dezvoltării cu termen limită până la sfârşitul acestui an.

"Faptul că în Oradea avem cea mai mică subvenţie acordată se datorează şi acestei viziuni prin care încet, încet trebuie să scăpăm de această subvenţie", a declarat edilul luni, în cadrul şedinţei de Consiliu Local.

Potrivit primarului, pentru atingerea acestei ţinte, de-a lungul anilor municipalitatea a ales ca sumele care nu au fost alocate pentru plata subvenţiei să fie investite în modernizarea sistemului de termoficare.

"Astfel de investiţii vor fi făcute şi în viitor, astfel încât atunci când nu se va mai putea subvenţiona preţul la termoficare, preţul gigacaloriei să fie unul sustenabil, pentru ca fiecare familie din Oradea să şi-l permită", a spus Birta.

Primarul a dat ca exemplu investiţiile pregătite, care vizează înlocuirea vechiului cazan pe gaz din incinta CET-ului şi cea de-a patra etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare din municipiu, în condiţiile în care etapa a III-a este încă în derulare.

Pariul pe apa geotermală

Conform planului de măsuri creionat de conducerea Termoficare Oradea (foto jos) pentru a reuşi eliminarea subvenţionării gigacaloriei până la termenul propus, societatea mizează înainte de toate pe creşterea ponderii energiei regenerabile din apa geotermală.

Aceasta este mult mai ieftină decât încălzirea pe gaz şi nu mai presupune costuri suplimentare cu achiziţia certificatelor aferente emisiei de CO2.

Pe listă se mai numără creşterea randamentului sursei de producere a energiei termice din cadrul CET-ului şi reducerea pierderilor în sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice.

Se discută externalizarea unor servicii

Printre altele, conducerea Termoficare şi-a mai propus pentru următorii doi ani externalizarea intervenţiilor la avarii pe reţele şi a activităţii de întreţinere a modulelor termice de la nivel de scară de bloc.

"Din măsurile propuse reiese că cineva propune externalizarea serviciilor de remediere avarii reţele şi de întreţinere module. Întrebarea este pe ce bază s-a luat această propunere? Este deja o decizie?", a întrebat consilierul local Szabó József, liderul grupului UDMR.

"Este o discuţie..."

La cererea UDMR-istului, directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea, a explicat că măsura este una necesară.

"Partea de externalizare este o discuţie pe care am avut-o şi în Consiliul de Administraţie al societăţii. Colegii de la Termoficare sunt de multe ori depăşiţi pe partea de avarii, de intervenţiile necesare şi timpul scurs şi chiar şi astăzi mai fac externalizări", a spus Florea.

La rândul său, primarul Birta a arătat că măsura este însă una punctuală şi nu se pune problema angajării de firme care să lucreze la reparaţiile reţelelor CET.

"Dacă va exista o propunere de externalizare a serviciului de reparaţii ar trebui o nouă hotărâre sau o hotărâre de Consiliul Local «individuală». Nu s-ar face un astfel de lucru fără acordul Consiliului Local, pentru că nu vrem să încălcăm legea", a explicat Birta.

Cu un an mai repede

Potrivit estimărilor conducerii Termoficare, prin măsurile prezentate Consiliului Local, costurile societăţii cu producerea gigacaloriei furnizată orădenilor ar urma să scadă de la circa 580 milioane lei, în 2023, la 492,9 milioane lei, în 2032.

În paralel, odată cu diminuarea costurilor de producţie, subvenţia acordată pe gigacalorie plătită de la bugetul local ar urma să scadă de la 38 milioane lei, în 2023, la doar 3,2 milioane lei, în 2029, şi undeva la 400.000 lei, din 2030.

Conform simulării, subvenţia ar urma să fie scoasă începând din 2031, cu un an mai repede decât termenul limită (foto jos). Aspectul nu a fost detaliat în plen.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Consiliul Local Oradea a majorat în şedinţa de la sfârşitul lunii noiembrie, cu 24 lei, la 397 lei, preţul gigacaloriei plătite de orădeni conform noilor tarife aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie.

Preţul plătit de cetățeni a crescut după ce municipalitatea a decis să menţină în continuare subvenţia plătită la doar 68 lei, reprezentând 15%, cel mai mic procent din ţară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Eliminarea subvenției în Oradea se va face mai repede de 2032.
Un apartament de 50 mp utili "consumă" între 2 și 3 Gcal maxim lunar, așa încât nu va fi o dificultate o plată firească și personală de cel mult 200 lei pe ianuarie sau februarie, adică lunile cele mai reci. În ceea ce privește externalizarea, mau mare eroare nu va exista, fiind dovedit deja de ani și ani că această treabă nu face altceva decât să ducă la creșterea prețurilor și tarifelor finale. În rest ... ce arată ce spune primăria suplimentar? Că s-a trecut de la comunism (42 de ani) la un simulacru de economie de piață, care tot 42 de ani trebuie să dureze ca să ajungă la maturitatea așteptată. Cât timp ai stricat un lucru ce funcționa, tot atâta e nevoie ca să-l refaci cum a fost.
Postat 19 Decembrie 2023, 05:47 de KP
..........
Vrajeli! Voi chiar credeți că cineva ar avea curaj să introducă asta cu zero subvenții in București spre exemplu? Never! Acolo e gigacaloria acum la producție peste o mie de lei și refacerea rețelelor încă în stare incipienta.Oradea se sapă de vreo 20 de ani și încă mai avem ce face,nu puțin.Bucuresti are vreo o mie de kilometri de țevi.Si mai sunt și alte orașe mari în mare dificultate.Nu e prima oară când primăria Oradea scumpește servicii "pt binele nostru" motivând că așa ne aliniem încet regulilor ce vor veni.Asa am ajuns in careva an Oradea să primească șase sute de mii lei ajutor de la stat pt încălzire în timp ce Timișoara primea spre exemplu patruzeci de milioane că la ei rețeaua e mai varza și așa au fost "pedepsiți".Desigur Fritz visează la mega polivalentă și mega stadion iar CNI le finanțează in timp ce colterm e cu jumate picior in faliment.Una peste alta ce vreau sa spun.Nu am niciun bai cu TM a nu se înțelege greșit ce ei au niste gauri cat casa la treaba termie,gauri acoperite de statul român și așa se întâmplă în multe locuri și așa va și rămâne doar la noi ne tot amenință cu niste reguli de care nimeni în afară de noi nu va tine cont.Reguli pt fraieri adică.Nu mă încălzește cu nimic că primăria face economii prin reducerea subvențiilor că multe "investii" ale PMO sunt cel puțin discutabile ce e cert in schimb e că acei bani scoși în plus de la cetățeni vor lipsi din economia locală,mai putina cultura,mai puține haine,restaurante etc numa termie,termie,termie,țevi,țevi,țevi bani îngropați cu sutele de milioane și parcă niciodată nu se mai termina cu asta.
Postat 19 Decembrie 2023, 01:19 de Robert
Ce avem noi aici? ...chiar asa, ce avem noi aici?
[ https://www.listafirme.ro/termoficare-oradea-sa-31952982/ ] Anno domini 2022: cifra de afaceri=573 796 639lei profit net=17 435 582 lei. In 2021 profitul a fost -21 912 110 lei. Bai, ce scamatorii faceti, ba? Faceti liste si planuri de afaceri pe 10 ani inainte dar nu sunteti in stare sa faceti un raport de activitate anual. Presa nu e vizata, e ocupata cu orasul faptelor bune. Consilierii Primariei nu sunt interesati. Ia sa vedem si noi ecuatia de functionare a acestei bijuterii. Asteptam rezultatele financiare pe 2023. Desigur, de pe listafirme.ro
Postat 18 Decembrie 2023, 22:46 de excalibur
asta suna mai mult a tehnologie pilot, nu ai multe exemple la scara larga, dar recuperatoare de energie ai putea monta si pe alte retele de apa uzata si in combinatie cu pompe de caldura, ar fi ca un sistem pe pompe de caldura apa-apa, dar chiar mai efici
https://www.9news.com/article/entertainment/events/national-western-stock-show/wastewater-heat-recovery-national-western/73-ea6ef92e-485a-47a8-9d40-44d828cd6535
Postat 18 Decembrie 2023, 21:31 de unu
e buna energia geotermala, dar studiile zic ca nu acopera 100% din necesarul orasului
Taxa pe gaz e una de evitat, dar am putea scapa si de taxele pe gunoi: si daca reciclezi 70%, sa reduci 30% la muntele de gunoi in 1% e un mare castig. Bineteles ca exista deja filtre performante si nu pui poluarea in aer! "Only 1% of Sweden's trash is sent to landfills. By burning trash, another 52% is converted into energy and the remaining 47% gets recycled. The amount of energy generated from waste alone provides heating to one million homes and electricity to 250,000." https://www.blueoceanstrategy.com/blog/turning-waste-energy-sweden-recycling-revolution/
Postat 18 Decembrie 2023, 21:29 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON