URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Noiembrie 2023, 14:55

Unică în România, staţia geotermală de lângă Oradea Arena a fost pusă în funcţiune. Deservește 5.000 de consumatori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Staţia geotermală din strada Făgăraşului, din apropierea Oradea Arena, care deserveşte 5.000 de consumatori orădeni, a fost pusă miercuri în funcţiune.

Cu 5.000 de consumatori deserviţi

Unică în România prin modalitatea de producere a agentului termic din apă geotermală cu ajutorul pompelor de căldură, staţia geotermală asigură necesarul termic al noii săli polivalente, precum şi al locuinţelor situate începând din strada Calea Aradului, de-a lungul Peţei, până în strada Atelierelor.

„Staţia geotermală alimentează circa 5.000 de persoane din zonă şi sala polivalentă Oradea Arena. Prin această investiţie şi alte două proiecte, Nufărul Geotermal şi viitoarea staţie din Ioşia Sud, care vor fi finalizate anul viitor, aportul de apă geotermală la obţinerea energiei termice va creşte de la circa 5%, până acum, la 15% începând de anul viitor", a declarat primarul Florin Birta, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la faţa locului.

Preţul gigacaloriei nu va scădea

Chiar dacă aportul apei geotermale, mult mai ieftine decât gazul, va fi mai mare la obţinerea încălzirii în Oradea, preţul gigacaloriei plătite de populaţie nu se va diminua.

"Nu cred că preţul gigacaloriei va scădea, dar intenţia noastră este ca atunci când subvenţia la plata încălzirii pentru populaţie se va retrage (n.r. - așa cum cere Uniunea Europeană să se întâmple), gigacaloria să aibă un preţ suportabil de către orădeni", a spus Birta.

În prezent, orădenii plătesc 373 lei pentru o gigacalorie, sumă la care bugetul local adaugă o subvenţie de 68 lei, mult mai mică decât cea din alte oraşe.

Trei trepte de obţinere a încălzirii

Staţia geotermală din strada Făgăraşului este unică în ţară prin modul de producere a agentului termic.

„Partea de noutate a acestui proiect este că staţia are o eficienţă termică mărită prin utilizarea dată (n.r. pe lângă treapta I de producere a energiei termice cu schimbătoare de căldură) de o treaptă II, constând în pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară de căldură din apa geotermală. Astfel, apa geotermală intră în staţia noastră cu o căldură de 82 grade Celsius şi reuşim să o reinjectăm în sol (n.r. printr-un puţ din zona Ceyrat) la doar 20 grade Celsius", a explicat managerul de proiect Daniel Ţigan, şef de birou în Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

Pentru iernile grele, cu temperaturi sub minus 15 grade Celsius, noua staţie geotermală mai dispune de o treaptă de putere suplimentară, de rezervă, care a fost asigurată prin racordarea la Magistrala 2 de termoficare a oraşului.

"La nevoie, în iernile foarte reci, temperatura agentului termic produs de staţie poate fi crescută cu agent termic produs din CET", a spus Ţigan.

Construcţia staţiei geotermale de lângă sala Oradea Arena a fost finanţată printr-un proiect european în valoare de 3,8 milioane euro cu TVA inclus, din care suma acordată printr-un program de fonduri norvegiene s-a ridicat la 1,7 milioane euro, cu TVA. Contribuţia municipalităţii a fost de 2,1 milioane euro, cu TVA inclus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Deservește 5.000 de orădeni ...
... până la prima avarie.
Postat 16 Noiembrie 2023, 10:32 de KP
Si noi cu ce ne alegem din asta?
Cu ce folos daca peste 1 luna vor anunta ca se scumpeste din nou gigacaloria. Populatia nu simte deloc modernizarile, investiitle in geotermal, schimbari de tevi , CET nou ,etc etc. Pe str Eminescu au schimbat tevile, si in nici un an au spart strada in 3 locuri ca s-au spart tevile noi de termoficare!!!!
Postat 15 Noiembrie 2023, 19:19 de Petre93
ne apropiem de situatia ideala in care scapam de subventii
curand o sa vina UE sa inceteze cu exceptiile ptr romanii noi-veniti (ca de 15 ani tot noi-veniti suntem) si sa ceara aplicarea normelor europene, adica interzicerea subventiilor. Atunci o sa fie scandal in toata tara, de la Constanta la Craiova si Bucuresti, iar la Oradea nu o sa se schimbe nimic. Ba, se schimba ceva: nu va mai putea dezinforma opozitia ca avem cea mai scumpa gigacalorie din tara, ci va trebui sa recunoasca ca dupa Beius, o avem pe cea mai ieftina!
Postat 15 Noiembrie 2023, 16:25 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON