URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2023, 15:35

Ministrul Marcel Boloș, pe șantiere în Oradea: A inspectat lucrările de la înălțimea sondei de lângă Parcul Salca și îl propune pe Gheorghe Carp cetățean de onoare al orașului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a urcat vineri pe platformele sondei de apă geotermală din strada Meiului pentru a afla mersul lucrărilor.

"Proiectul a ajuns la 40%"

Aflat în vizită la Oradea, Boloş a verificat la faţa locului stadiul lucrărilor de implementare a proiectului Nufărului Geotermal, ale cărui baze le-a pus în urmă cu aproape 14 ani, pe când era director în Primărie, însoţit de primarul Florin Birta şi reprezentanţi ai constructorilor.

"Este un proiect cu care ne-am chinuit din 2009, cu procese, discuţii dacă este vorba de ajutor de stat sau nu este vorba de ajutor de stat, după care au fost trei licitaţii pentru desemnarea executantului", a reamintit primarul Florin Birta.

Edilul a afirmat că, în momentul de faţă, "proiectul a ajuns la 40% din implementare şi vom continua să finalizăm cât mai mult din investiție anul acesta".

Termenul de finalizare este luna decembrie, iar Primăria încearcă să închidă până atunci toate lucrările finanţate din fonduri europene, chiar dacă finalizarea lucrărilor din buget propriu ar putea să aibă loc doar în prima parte a anului viitor.

"Îl îndemn pe domnul primar Florin Birta ca acest tip de proiecte, de valorificare a apei geotermale, să îl multiplice şi în cartierul Ioşia şi în alte zone în interesul locuitorilor orașului", a spus Boloş.

Vor da de apă!

Potrivit constructorilor, săpăturile începute în aprilie de sonda de foraj din zona Parcului Salca avansează continuu.

"În momentul de faţă suntem cu forajul la o adâncime de 1914 metri. Rezervorul de apă geotermală este la o adâncime de 2.400 metri. Estimăm că săpăturile vor mai dura o săptămână, după care vom da de apă la o temperatură de 72 - 75 grade Celsius", a declarat managerul de proiect din partea constructorului, Mihai Murariu.

Marcel Boloş s-a declarat mulţumit de avansul lucrărilor pe care le-a deschis, tot printr-o vizită în teren, în septembrie 2022, în speranţa că aportul de apă geotermală, teoretic gratuită, va mai frâna trendul scumpirii gigacaloriei plătite de orădeni.

"La finalul investiţiei, costul de asigurare a căldurii şi apei calde nu va mai constitui o problemă. Este limpede că la final preţul gigacaloriei va ajunge într-o zonă de rezonabilitate", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Proiectul, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, atribuit asocierii de firme formate din Elsaco Electronic şi Energomontaj, alături de subcontractanţii Daflog şi Petrostar, vizează trecerea cartierului Nufărul pe un mixt de apă geotermală.

Acesta presupune amenajarea unei sonde de extracţie în strada Meiului, tratarea apei geotermale într-o staţie ridicată deja în strada Iancu de Hunedoara şi transmiterea ei, printr-o reţea de conducte noi, la blocurile din cartier unde, la nevoie va fi suplimentată cu agent termic furnizat de CET cu ajutorul unor module termice la nivel de scară.

Carp, propus cetăţean de onoare!

Pe de altă parte, aflat în vizită la Oradea, Boloş a mai vizitat şi lucrările de eficientizare termică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

Însoţit de primarul Birta şi de managerul unității, Gheorghe Carp, ministrul a văzut cu ochii lui noile investiţii făcute pe fonduri europene de la laboratorul modern şi angiograful CT la spaţiile pentru sterilizare ori secţia de arşi.

"Lucrările de eficientizare energetică, realizate în proporţie de 98%, vor fi gata într-o lună. Cu ocazia lucrărilor s-a reabilitat întreg interiorul spitalului, mergând până acolo că s-au lărgit uşile saloanelor pentru a uşura accesul pacienţilor în scaunul cu rotile", a explicat primarul Florin Birta.

Ministrul Boloş nu doar că l-a lăudat pe Gheorghe Carp pentru lucrările deja efectuate, dar i-a și făcut o propunere primarului Birta:

"Domnul Carp merită titlul de cetăţean de onoare pentru modul în care s-a implicat în refacerea Spitalului Judeţean, reabilitarea spitalului municipal, construcţia noului spital de boli infecţioase şi alte investiţii în sistemul spitalicesc", a spus Boloş.

Lucrările de reabilitare termică a spitalului, în valoare de 30,3 milioane lei, finanţate în proporţie de 98% din fonduri europene, au fost atribuite asocierii formate din firmele Drum Asfalt, Nord Conforest, Trameco şi Termoline.

Termenul iniţial de predare a lucrărilor, stabilit pentru sfârşitul anului 2022, a fost prelungit pentru vara acestui an pe fondul pandemiei de Covid-19 şi a faptului că spitalul este în exploatare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Fara pupaturi...
domnilor, se poate munci si fara sa va pupati in cur unii pe altii. spor!
Postat 11 Iunie 2023, 16:00 de TanarSiNelinistit
Cetățean de onoare, cândva, era unul care lăsase în urmă plus-valoare după ce nu mai era.
Jigodismul tipic autohton a făcut ca, în ultimii 30 de ani, să ajungă cetățeni de onoare tor felul de ticăloși, oportuniști și politruci. Iar ca să fie și o "cireașă pe tort" s-a legiferat că cetățenii de onoare să nu mai plătească impozite și taxe locale. Așa au ajuns spre ecemplu "germenii" Micula, nișe prăduitori de profesie, să nu achite impozite pe zecile de clădiri și terenuri furate de la oraș. Nu sunt singurii de fapt. Privind în "umbra" celor care propun și/sau care ajung cetățeni de onoare, o legătură certă poți vedea între ei ... anume faptul că toți au fost, de tineri, turnători de profesie. Poate că nu ar fi rău, ca în legislația specifică să se prevadă că nu pot fi cetățeni de onoare cei care nu pot dovedi, cu adeverințe de la CNSAS, că nu au colaborat cu Securitatea sau nu au fost parte a ei. Atunci s-ar face curat în lista cetățenilor cu adevărată onoare și ar avea de câștigat bugetul local ... pentru că ar crește cuantumul veniturilor din taxe și impozite pe proprietăți mobile și imobile, după caz.
Postat 11 Iunie 2023, 09:22 de KP
Doamne
Sa-l mumificati ca pe Lenin, pe Bolojan sa-l ingropati in piramida de la primarie. Bolos se pare ca si lui ii lipsesc niste rotite in angrenaj.
Postat 10 Iunie 2023, 19:20 de Mihaita
Ce ma? Statuie? Piramida nu vreti?
Ce vrea sa zica Bolos cu pret rezonabil la gigacalorie. Pai eapa termala, de ce vreti sa o mai scumpiti? Sleahta asta e compusa numai din hoti si idioti, Carp ala imediat e i groapa si lui ii trebuie avere, firma care conduce spitalul . Si ce au facut la spital, ca de vrei sa te internezi trebuie sa astepti cu lunile pana prinzi pat, au facut cladire noua la UPU dar stai tot 5 ore pana intri. Cretinii astia numai la cladiri, lucrari, betoane profit se gandesc, dar oamenii de rand o duc tot mai rau. Unde e dezvoltarea ca de la 230mii locuitori am ajuns la 180mii, si din oras de categoria 1 cand l-a luat Bolojan acum e de categoria 3. Depopulat, mort si in saracie lucie traiesc locuitorii. Si mai cere unu mai jos statuie. Pai faceti-va piramide din aur ma imbecililor.
Postat 10 Iunie 2023, 19:11 de Mihaita
normalitatea a ajuns sa fie ceva iesit din comun
Din pacate, cine isi face treaba cum trebuie pare stiintifico-fantastic si musai trebuie facut cetatean de onoare desi ia bani frumosi pt asta. Incerc sa ma gandesc ce propuneri vor fi facute pt Birta si mai ales pt Bolojan. Cred ca si extraterestrii vor fi invidiosi pt ca sigur vor cetateni de onoare ai galaxiei ...
Postat 10 Iunie 2023, 13:42 de oradea_mea_si_a_ta
Arca lui Noe.
Cineva zicea odata ca dintr-un anumit punct de vedere in lumea asta sunt 3 feluri de oameni: oameni care fac lucruri sa se intample, oameni care privesc cum lucrurile se intampla si oameni care intreaba 'ce s-a intamplat?'.
Postat 10 Iunie 2023, 10:43 de nihil
Tradare
Când vor răspunde pt ce su făcut atunci sa vezi ce se toarnă unul pe altul. PNL e bolnav-de putere și bani. E în lumea lui. Ia tot și nu sa nimic la oameni. Sa spuii ce oraș turistic când tot e spart și blocat. Ăștia pe viata vor sa rămână. Își fac firma și privatizează statul sa poată conduce Avem exemple nu e asa! Și încă nu se întâmplă nimic
Postat 10 Iunie 2023, 06:42 de Feliciana
Un cap pătrat fac două isoscele :))
Ei din partidul lor se auto propun cetățenii lui pește. Sunt mulți cetățeni anonimi care fac și au făcut mult mai mult pentru acest oraș, dar nici naiba să-i ducă pe cei care propun asemenea titluri, nu îi văd pentru că nu vor să-i descopere. Pupincurismele sunt la mare căutare. „Ce îmi pare că ar fi trebuit să vorbească fiecare despre cele ce îi stăteau și stau în față”.
Postat 10 Iunie 2023, 01:15 de Morometul
Coreea de Nord si cultul personalitatii
Bine ca nu si statuie, cum urla sandu2100 ca vrea statuie lui Bolojan. Astia sunt mai rai ca comunistii cu cultul personalitatii.
Postat 09 Iunie 2023, 20:24 de Petre93
Ce frumos ce pupa ...
Specializare noua in pnl bihor : linsul reciproc al bucilor, spectacol public executat intre maharii partidului. Asteptam cu interes trenuletul lgbt, in frunte cu : ilie-alifie, bi-birta si ca-carp !
Postat 09 Iunie 2023, 19:46 de Silver_Cat
Deci ne pregatim din nou de scumpiri
Adica ce inseamna pret rezonabil la gigacalorie. Inseamna ca iar se scumpeste gicaloria dupa invesitia asta. Ca dupa toate investitiile in CET, tevi, magistrale, rezultatul a fost dublare, triplarea pretului, si cea mai scumpa gigacalorie vanduta populatiei. Halal investitii, omul de rand nu simte nimic bun
Postat 09 Iunie 2023, 19:30 de Petre93
Parca e vizita tovarasului
Ceausescu si Elena
Postat 09 Iunie 2023, 19:27 de Petre93
citizen?
Pai eu stiu unii mai buni care nici in presa nu apar. Ne-am dat draq....si bani si cetatean de onoare, mai lipseste statuie, bancnota si mai ce.....
Postat 09 Iunie 2023, 18:21 de Christa
Rӑspopitule....
... vezi ce patesti daca pui in cӑdelniţӑ tӑmȃie fake, chinezeasca? Indrugi tȃmpenii!
Postat 09 Iunie 2023, 18:11 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON