URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2022, 20:28

Realizat 85%. Lucrările de reabilitare termică a clădirilor Spitalului Judeţean din Oradea intră în linie dreaptă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrările de reabilitare termică a clădirilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea intră în linie dreaptă.

Termoizolaţia a fost finalizată

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, stadiul realizării investiţiei a ajuns la 85%.

"Până în prezent, au fost finalizate lucrările de anvelopare a celor două corpuri de clădire cu sistem de faţadă ventilate, reabilitarea termică a acoperişului terasei prin refacerea izolaţiilor precum şi schimbarea integrală a tâmplăriei exterioare performantă termic", a transmis Primăria.

Conform comunicatului, au fost montate jaluzelele exterioare metalice pe faţada de sud a clădirii corpului A şi au fost executate lucrările de termoizolaţie şi hidroizolaţie la învelitoare şi subsol. Totodată, au fost montate 280 de bucăţi panouri fotovoltaice, s-au montat pompele de căldură de la centrala termică şi sondele geotermale.

Cu economie la curent şi apă...

După cu BIHOREANUL a mai scris, lucrările presupun "reabilitarea termică a anvelopei clădirilor prin dispunerea termosistemului de faţadă, dispunere de tâmplărie performantă termic, reabilitarea termică a acoperişului terasei prin refacerea izolaţiilor".

Cu ocazia lucrărilor, sistemul de încălzire şi ventilaţie a spitalului, bazat pe plăci de gipscarton montate pe tavan, va fi înlocuit cu unul modern, cu recuperarea căldurii.

La fel, reabilitarea instalaţiilor sanitare s-a făcut prin înlocuirea bateriilor de lavoar cu baterii cu senzor pentru economisirea apei.

Proiectul mai implică reabilitarea instalaţiilor electrice, înlocuirea actualelor corpuri de iluminat cu altele, mai economicoase, de tip LED şi implementarea unui sistem de producţie de energie regenerabilă compus dintr-un sistem de panouri fotovoltaice.

Acesta din urmă va fi dublat de un sistem de stocare a energiei electrice produsă suplimentar şi monitorizat de un sistem de monitorizare, control şi management energetic BMS (Building Management Sistem).

Termen de predare amânat pe 2023

Lucrările în valoare de 30,3 milioane lei - finanţate în proporţie de 98% din fonduri europene - sunt realizate de asocierea firmelor formate din Drum Asfalt, Nord Conforest, Trameco şi Termoline. Acestea aveau și termen iniţial de predare sfârşitul anului 2022, dar acesta a fost amânat.

Potrivit reprezentanților Primăriei, contractul de finanțare a fost în final prelungit până în luna mai a anului 2023 pe fondul impactului negativ al pandemiei de Covid-19 și a faptului că unitatea spitalicească se află în exploatare.

Odată finalizate lucrările de reabilitare a celor două imobile, constructorii vor lucra peste iarnă în interiorul celor două clădiri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Szaby_Oradea
Ai dreptate, cu sistemelor de ventilație, AC, căldură, din păcate asa e cultura la noi, ele.pot fi ascunse în beci, sau pe acoperiș, as vrea o lege care sa interzică montare de AC pe exteriorul clădiri, e dezgustător. Sunt chilere, boilere AHU, tot felul de sisteme.
Postat 15 Noiembrie 2022, 22:50 de Sandu2100
Uitati-va la poze, va rog!!
Este trist si oribil cum ca, in 2022, o reabilitare de spital care - dupa cum scrie in articol - presupune si un sistem de ventilatie centralizat si modern, asa cum trebuie pt un spital, iata ca in Romania si Oradea anului 2022 avem UNITATI DE AER CONDITIONAT pe exterior. Ori cineva nu a calculat bine, ori lucrarile sunt de mantuiala facute. Macar daca le vopseau carcasele sa fie inchise la culoare, in ton cu culorile fatadei spitalului. Cred ca toate pozele, cu toate partile cladirii arata unitatii externe, albe. Ca la un bloc vechi si uitat de lume, de la marginea Bucurestiului.
Postat 15 Noiembrie 2022, 21:46 de Szaby_Oradea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON