URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Mai 2020, 18:20

Spitalul Judeţean şi cel Municipal vor fi reabilitate, printr-un proiect european de 13 milioane euro. Vezi cum vor arăta! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Judeţean şi cel Municipal din Oradea vor fi reabilitate printr-un proiect european de peste 13 milioane euro.

"Reabilitarea termică a Spitalului Județean și a Spitalului Municipal va însemna practic o reabilitare totală a acestor clădiri. Vom avea doi ani importanți în ceea ce privește modernizarea spitalelor, care la final vor face să avem condiții incomparabil mai bune și capacitate mai bună de a trata pacienții în spitalele din Oradea", a precizat primarul Ilie Bolojan, pe pagina sa de Facebook.

Proiectul pentru creşterea performanţei energetice la cele două spitale cuprinde lucrări precum reabilitarea anvelopei clădirilor, a instalaţilor de încălzire şi ventilaţie şi a sistemelor de alimentare cu energie electrică şi iluminat. La fel, ascensoarele care deservesc cele două spitale vor fi înlocuite cu altele, mai performante energetic.

La finalul şantierului, ambele spitale se vor încălzi cu sisteme moderne şi vor fi independente de reţeaua de termoficare a oraşului. "Spitalul Municipal va fi încălzit într-o formă combinată, parțial cu apă geotermală și parțial cu pompe de căldură, iar Spitalul Județean va trece pe pompe de căldură. Sistemul de termoficare va rămâne în rezervă pentru eventualele avarii. În acest fel vor fi niște economii foarte mari la termoficare, ceea ce ne va permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pentru celelelte condiții care sunt necesare pentru un sistem de calitate", a mai transmis Bolojan.

Termen de execuţie: 18 luni

Lucrările au fost împărţite în două loturi şi ambele au fost atribuite unei asocieri de firme reprezentate de Drum Asfalt, din care mai fac parte companiile Nord Conforest, Trameco şi Termoline.

Primul lot de lucrări, care prevede creşterea performanţei energetice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, a fost atribuit pentru suma de 30,3 milioane lei. Cel de-al doilea, privind reabilitarea Spitalului Clinic Municipal Gavril Curteanu, va costa 32,9 milioane lei.

"Urmează să fie semnat contractul, după care se va trece la execuţia lucrărilor", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Termenul de execuţie al lucrărilor pentru fiecare lot în parte va fi de 18 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Fraierii amarasteni singurii...
Fraierii amarasteni singurii condamnati sa se incalzeasca de la mizeria numita termoficare Oradea. Pana si primaria renunta la serviciile termoficarii si trece pe geotermala, noi vom plati doar penbtru menteneta sistemului de la termoficare de rezerva al termoficarii! O firma pe inima unui prostalau care ingroapa oradenii in cheltuieli aiuristice pentru a mentine o mizerabila comunistoida numita termoficare Oradea. Nimic despre retragerea din zonele subjugate de catre existent retelelor de termoficare pentru a elibera strazile in vederea patrunderii retelelor de gaz asa cum ne aburea horor pmo si penalul de la ermoficare in toamna 2019. Deci ca sa intelegeti oradenilor, firmele pmo trec pe geotermala noi/voi platim prosteala termoficare sa Oradea.
Postat 16 Mai 2020, 20:55 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4662 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON