URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Aprilie 2024, 14:01

Investiții de 2 milioane de euro pentru ariile protejate din Sânmartin, finalizate în cadrul unui proiect european (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După șase ani de lucrări, Primăria Sânmartin a finalizat un amplu proiect finanțat cu fonduri nerambursabile și care a vizat ocrotirea unor arii protejate din Bihor și din județul vecin Hajdú-Bihar, din Ungaria.

Cu indicativul ROHU-53, proiectul a fost implementat în parteneriat cu Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, Fundația Ecotop și asociația maghiară Zöld Kör – A Föld Baratái Magzarország, începând din mai 2018, și s-a încheiat vineri, printr-o conferință anume organizată la sediul Primăriei Sânmartin.

Turnul devenit vedetă

Așa cum îi spune și numele (Conservarea și protecția patrimoniului natural transfrontalier din județele Bihor - Hajdú-Bihar), proiectul a urmărit îmbunătățirea și ocrotirea unor situri naturale, în Sânmartin fiind vorba despre rezervația Pețea, care are și lacul Ochiul Mare, și despre avenul Betfia, un sit fosilifer care adăpostește o colonie uriașă de lilieci.

După cum a menționat la conferința de închidere a proiectului administratorul public al comunei Sânmartin, Ciprian Anta, în ambele arii protejate s-au făcut investiții menite să le conserve. La Betfia, s-a amenajat un drum de acces spre aven, o potecă, dar și o parcare cu barieră la baza dealului, astfel încât turiștii să nu mai urce cu mașinile în situl protejat. Parcarea cu 97 de locuri, inclusiv pentru autocare sau persoane cu handicap, are și grupuri sanitare.

Tot la Betfia s-a construit și un centru de monitorizare a liliecilor, cu un turn de observare care a devenit deja faimos printre bihoreni, dar este foarte căutat și de turiști, pentru că este un bun punct de belvedere spre Băile Felix și spre Oradea.

„Nu l-am gândit ca o atracție turistică, ci pentru observarea liliecilor, dar a devenit principalul punct de atracție în zonă”, a declarat Anta, adăugând și că parcarea este plină în fiecare weekend, dar nu numai.


Spre turnul de la Betfia a fost amenajată și o potecă pentru vizitatori

Delimitare pentru Pețea

La rezervația Pețea, locul unde s-a născut nufărul termal, un real simbol natural al Bihorului, Primăria Sânmartin a amenajat un drum de acces în satul Rontău, o parcare cu 75 de locuri în Haieu, dar și o împrejmuire a zonei vizitabile din situl Pețea. Concret, s-a făcut un gard din gabioane de plasă de sârmă umplute cu pietre și legate între ele cu scânduri, pe o lungime de aproape 2.000 metri, care delimitează zona naturală a rezervației Pețea de stațiunea Băile 1 Mai.

În același proiect, s-au curățat stăvilarele pârâului Pețea și s-au creat noi bălți pentru favorizarea acumulării naturale de apă, care să devină „case” pentru amfibieni.

Totodată, alături de asociațiile Aqua Crisius și de Ecotop, Primăria Sânmartin a organizat evenimente educative pentru copii de Ziua Apei, Ziua Pământului și Ziua Biodiversității.

În plus, proiectul a prevăzut și plantarea unei păduri cu zeci de mii de puieți într-un alt sit natural din Bihor, Valea Iadului, sarcină care a revenit asociației Aqua Crisius, și achiziția unui tractor pentru Primăria Sânmartin.

Partenerii din Ungaria au desfășurat la rândul lor diferite activități pentru conservarea unei păduri ocrotite de lângă Debrețin.

„Câteva kilograme de studii”

De asemenea, în ambele arii protejate s-au făcut studii de inventariere a speciilor care viețuiesc acolo.

„A fost un proiect extrem de ambițios, care a pornit din dorința noastră și a liderului proiectului de a realiza o serie de activități de amenajări pentru ariile protejate din Sânmartin, respectiv situl Betfia și situl Pețea. Ceea ce noi, la Ecotop, am reușit să facem au fost o serie de activități orientate către vizitatori, comunitatea locală și tineri, și activități care vizau studii de inventariere și de monitorizare a speciilor și habitatelor din aria protejată. Ceea ce vizibil a rămas după acest proiect din partea noastră sunt trei puncte de observare a florei și faunei de la Betfia, o serie de oameni pregătiți ca rangeri, adică specialiști în arii protejate, și o serie de documentații, de fapt câteva kilograme de studii, privind peste 40 de specii de plante și animale de interes comunitar”, a declarat George Togor, liderul asociației Ecotop, în cadrul aceleiași conferințe de închidere.

Proiectul a avut o valoare totală de 2,8 milioane euro, din care 2 milioane euro au revenit Primăriei Sânmartin și aproximativ 250.000 euro fiecărui partener.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON