URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2023, 18:20

Trei kilometri adâncime! Sonda de apă geotermală din strada Meiului a început să foreze (FOTO/VIDEO)

Trei kilometri adâncime! Sonda de apă geotermală din strada Meiului a început să foreze (FOTO/VIDEO) foto: Primăria Oradea

Constructorii au început vineri forarea viitoarei sonde de apă geotermală din strada Meiului.

Două luni de săpături

Amplasată pe terenul de lângă biserica ortodoxă Sfântul Ioan Iacob Hozevitul din vecinătatea Parcului Salca, sonda va săpa în următoarele două luni până la adâncimea de aproape trei kilometri, potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea.

Echipamentul va săpa continuu, până la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri. Odată cu realizarea forajului, acesta va fi prevăzut cu tubulatură metalică", se menţionează în comunicat.

Săpăturile vor dura două luni şi vor fi urmate de încă trei luni de teste şi probe ale forajului.

„La finalul lucrărilor, în foraj, la adâncimea de aproximativ 100 de metri se va monta o pompă care va extrage apa geotermală de aproximativ 74°C, ce va fi transportată printr-o conductă metalică preizolată la Staţia Termică Geotermală din strada Depozitului", a transmis Primăria.

Apa geotermală extrasă de aici va fi folosită pentru prepararea apei calde a locuitorilor din cartierul Nufărul.

Săpăturile sunt făcute de firma Daflog, specializată în foraje la adâncime, subcontractant al asocierii formate dintre Elsaco Electronic Botoşani şi Energomontaj Bucureşti.

Vineri, la începerea lucrărilor, au fost prezenți primarul Florin Birta și șeful Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Marius Moș, împreună cu funcționari ai Primăriei Oradea implicați în implementarea proiectului european prin care sunt finanțate acestea.

Nufărul trece pe apă geotermală

Asociaţii au câştigat licitaţia pentru trecerea încălzirii cartierului Nufărul 1 pe un mixt de încălzire cu apă geotermală pentru suma de 71,6 milioane lei cu TVA inclus. Începute în august 2022, lucrările au termen de execuţie de doi ani.

Cu această ocazie vor fi reabilitate reţelele de termoficare din cartier şi se vor înlocui punctele termice din Nufărul I (839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883) cu 277 module termice moderne, care vor produce apă caldă şi încălzire la nivel de scară de bloc.

Trecerea la un sistem de încălzire pe bază de apă geotermală va afecta 13.500 locuitori, respectiv 6.271 de apartamente, instituţii şi firme din cartier.

În urma investiţiei aportul apei geotermale la obţinerea agentului termic în Oradea va creşte de la 5% la 25%, cu efecte asupra calităţii serviciilor de încălzire şi a costului de obţinere a acestuia.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Sandu mincinosu
Stii bine ce e schimbatorul de viteze de pe cand faceai taxi, asa-i?
Postat 24 Aprilie 2023, 06:39 de adi13
Ce va fi si cand va fi...
... nu poate nimeni sa spuna! Un lucru e cert: va creste pretul gigacaloriei!
Postat 23 Aprilie 2023, 14:32 de pinonel
Petre93 aka adi13 aka Maikeltroll
Nu dtiu ce e schimbator de căldură, dar stiu ce e schimbator de viteză ::::)))) Vezi tu Bojanu asta al tau ce schimbă vitezele :::))
Postat 23 Aprilie 2023, 11:47 de Sandu2100
Se mai gândește cineva de ce avem sub oraș apă geotermală?
Are legătură cu magma. Și, în părerea mea, nu ar trebui să o utilizăm așa mult, având în preajmă un vulcan stins.
Postat 23 Aprilie 2023, 08:32 de Vio_427
Drop/sandu
Tot prost esti si.mdi semnalizezi. Ai auzit de schimbator de caldura postacule? Apa termala incalzeste agentul secundar care intra in retea si calorifere. Stai linistit tampitule ca nu ne da gratis Bojanu tau nimic. O sa fie foarte scumpa
Postat 23 Aprilie 2023, 06:44 de Petre93
O uauuu super 3km, ca si 20cm records
Problema e sa filtreze tot gozu si noroiul din adâncime, și sa curețe filtrele permanent. Pr ca dracului am văzut calorifere pline de noroi termal, pai ce facem le dăm la oameni si treatment naturist ::::)))))) pe gratis ::::))))
Postat 22 Aprilie 2023, 23:22 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON