URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2023, 17:35

A fost ridicată instalaţia de foraj a sondei de extracţie a apei geotermale din Nufărul (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au ridicat turla instalaţiei de foraj a viitoarei sonde de extracţie a apei geotermale din strada Meiului, finanţată prin proiectul Nufărul Geotermal. Proiectul vizează trecerea încălzirii cartierului Nufărul I pe un mixt de apă geotermală și va afecta circa 13.500 de orădeni.

Două luni de săpături

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, instalaţia din zona bisericii ortodoxe va fi folosită pentru realizarea unui foraj care va extrage apă geotermală de la o adâncime de aproape 3 kilometri. „A fost ridicată turla instalaţiei de foraj a sondei de extracţie a apei geotermale din zăcământ, echipament ce va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri", se menţionează în comunicat.

Săpăturile vor dura două luni şi vor fi urmate de verificări ale forajului. „Înălţimea turlei este de 46 de metri, iar săptămâna viitoare vor începe efectiv lucrările de forare, care vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste şi probe de producţie ale forajului", au transmis reprezentanții municipalității. 

Căldură la scară

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările sunt finanţate prin proiectul Nufărul Geotermal. „Forajul din strada Meiului va fi folosit în proiectul nostru alături de cel existent în strada Depozitelor. Apa fierbinte extrasă va fi transportată în viitoarea staţie geotermală, unde va ceda căldura, care va fi trimisă la scările de bloc din cartierul Nufărul pentru prepararea apei calde şi a încălzirii", a declarat pentru BIHOREANUL managerul de proiect, Daniel Ţigan.

Apa geotermală, epuizată termic, va fi reinjectată. „În cadrul proiectului se vor utiliza două foraje de reinjectare a apei, unul în strada Onisifor Ghibu, altul lângă pasajul peste şoseaua de centură Ciheiului. Intenţia Primăriei este de a menţine zăcământul sub presiune şi a evita epuizarea lui", a explicat inginerul.

Investiția vizează trecerea cartierului Nufărul I pe un mixt de apă geotermală. Aportul acesteia la obținerea agentului termic în Oradea va crește prin proiect de la 5% la 25%, cu efecte asupra calității serviciilor de încălzire și a costului de obținere a acestuia.

Cu ocazia lucrărilor vor fi reabilitate rețelele de termoficare din cartier și se vor înlocui punctele termice din Nufărul I (839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883) cu 277 module termice moderne, care vor produce apă caldă și încălzire la nivel de scară de bloc.

Trecerea la un sistem de încălzire pe bază de apă geotermală va afecta 13.500 locuitori, respectiv 6.271 de apartamente, instituții și firme din cartier.

Lucrările, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, începute în august anul trecut, vor fi executate de asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj alături de subcontractanţii Daflog şi Petrostar. Termenul de predare este de 2 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@excalibur
Corecta observatia! Au patruns pe proprietatea privata gratie unor liste prin care s-au obtinut acordurile locatarilor. Ai mei n-au semnat. Argumentul lor a fost ca daca ei platesc pt un loc de parcare, asa sa plateasca si termoficarea pt ca foloseste spatiul lor. Mi-au povestit bunicii cum au fost lamuriti taranii sa semneze intrarea in gospodaria colectiva. Asa s-a intamplat si cu ai mei. Au sfarsit prin a semna.
Postat 08 Aprilie 2023, 16:15 de pinonel
Oradea pentru tonti...toti
Nu, nu e vorba de hoti. Mai alaltaieri, intr-un bloc din nufaru, mare santier in casa scarii, demontat calorifere, cutii postale, aviziere, pregatire pentru viitoarele instalatii. Putem fi de acord, sa fie intr-un ceas bun. O hirtie lipita pe perete ne informeaza ca: "Primăria Municipiului Oradea Direcţia Management Proiecte cu Fin.Internațională ÎNŞTIINŢARE Stimaţi Locatari, Primăria Municipiului Oradea, vă aduce la cunoștință că, în prezent se derulează lucrări atât în exteriorul cât și în interiorul blocului, respectiv pe casa scării și în subsol, pentru implementarea proiectului de modernizare a sistemului de termoficare: Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic de încălzire şi apă caldă în Cartierul Nufărul | Lucrările sunt executate de către Asocierea Elsaco Electronic & SAEM Energomontaj SA, în baza Autorizaţiei de Construire Nr. 1152 / 08.08.2022 Ne cerem scuze pentru disconfortul și deranjul temporar și vă mulțumim pentru înţelegere." Vorba multa, saracia omului. Din cite stiu eu, blocul e proprietate privata, cum intra ei pe o proprietate privata sa comita lucrari, FARA ACTE. Adica acordul proprietarilor, iar la genul asta de lucrari, se pare ca a vorba de 100%. Am avut o senzatie de ireal. Senzatia asta se accentueaza pe zi ce trece. Distopia Oradea is here...
Postat 07 Aprilie 2023, 16:53 de excalibur
Beneficii?
S-a ridicat...bla-bla-bla!Ok, am inteles! Am contribuit si noi, cetatenii?Dacă da, noi cand simtim asta?Noi când simtim beneficiile acestei investitii, ca nu suntem nemuritori!?sau unii poate sunt!
Postat 07 Aprilie 2023, 14:04 de Maikeltroll
Petre93
Mori de ciudă ::::)))
Postat 07 Aprilie 2023, 12:16 de Sandu2100
Dallas
Birta OIL, AIR Bolovan ????????????????????
Postat 07 Aprilie 2023, 07:07 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON