URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2022, 18:45

Oradea va plăti mai mult pentru realizarea proiectului Nufărul Geotermal. Birta: "De 12 ani ne chinuim cu această investiţie"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea, reunit joi în şedinţă extraordinară organizată online, a aprobat cu unanimitate de voturi majorarea contribuţiei municipalităţii la proiectul Nufărul Geotermal.

La a treia licitaţie

Hotărârea a fost luată după ce primele două licitaţii organizate pentru stabilirea unui constructor au fost anulate din lipsă de ofertanţi, iar la cea de-a treia asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj, singura care a depus o ofertă, a cerut cu 14,8% peste suma de 78,3 milioane lei fără TVA, cât era valoarea estimată a lucrărilor.

Astfel, Consiliul Local a fost chemat să aprobe majorarea de către municipalitate a contribuției proprii în proiect cu circa 14,7 milioane lei și să crească valoarea totală a acestuia la 111,2 milioane lei, bani care vor trebui rezervați în bugetele locale din 2022 și 2023.

Cu 12 ani de amânare

Primarul Florin Birta a făcut din capul locului apel la consilierii locali să voteze majorarea contribuţiei municipalităţii în acest proiect pentru a nu pierde finanţarea europeană, oricum câştigată cu greu.

"Ne chinuim cu această investiţie de 12 ani de zile. După un proces cu ministerul (n.r. Ministerul Economiei) pentru această finanţare, după mai multe încercări eşuate pentru a găsi un ofertant să vină la această licitaţie, suntem în postura în care avem un ofertant, iar la evaluarea ofertelor s-a constatat că oferta este mai mare cu aproximativ 15%, ceea ce legal ne dă dreptul să mergem mai departe dacă Consiliul Local Oradea aprobă această sumă", a afirmat primarul.

Birta a subliniat că municipalitatea a amânat deja de 12 ani orice investiţie în cartierul Nufărul, cu promisiunea că va înlocui întreaga infrastructură odată cu introducerea conductelor de termoficare. "Le-am explicat locatarilor din zonă că acest proiect va deranja prin schimbarea conductelor de încălzire, iar odată cu implementarea lui vom intra acolo să reabilităm tot cartierul ca să îl aducem la standarde europene", a spus edilul.

Căldură din pământ...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul Nufărul Geotermal, numit oficial "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea", este actualizarea unei iniţiative mai vechi.

Proiectul a pierdut în urmă cu zece ani finanţarea Ministerului Economiei, după ce funcţionarii acestuia au apreciat că este imposibil de implementat până la încheierea ciclului bugetar European din 2015.

Investiţia a primit undă verde în 2020 când fostul ministru al Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, a semnat contractul de finanţare.

Lucrările vor presupune, printre altele, construirea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară şi construirea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzate termic.

În plus, va fi executat un foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi vor fi amenajate 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sandu mincinosu, Pinochio
Auzi sandule, care e criteriul sa fii popa? E ca politisti? Se pare ca e adevarata zicala"cine seamana se aduna", tu vad ca esti bun in mai multe locuri. Cand te vad ce imbecilitati poti scoate pe gura aia, ma mir ca mai vine cineva la biserica aia a ta.
Postat 23 Aprilie 2023, 12:50 de adi13
Mare mincinos și primarul ăsta.
Dacă ar fi fost o chinuială de 12 ani ... nu cheltuia Oradea mai bine de 70.000.000 Euro pentru un motor de avion pe gaz la CET. Edilii s-au trezit la realitate abia anul trecut, atunci când au aflat care va fi evoluția energetică a Europei și a lumii.
Postat 07 Ianuarie 2022, 13:43 de KP
administratia gandeste cu cap pe termen lung
gazul care (in mod normal) e ieftin va fi declarat energie verde inca vreo 20 de ani, geotermalul e ieftin si merita din toate punctele de vedere valorificat durabil (ecologic, cu reinjectare, ca sa protejam sursa), panouri solare pe haldele de zgura ale fostului CET pe carbune odata cu ecologizarea lor, merita ca sa pui terenul fara valoare in valoare. Co-generare cu electricitate ca sa produci si curent cu arderea si aburul ala, e o sursa in plus de venit. Nu degeaba Oradea are cel mai ieftin cost al energiei din tara! (costul de productie, inainte de subventii, adica costul real)
Postat 06 Ianuarie 2022, 20:13 de unu
adica o sa va creasca.... impozitele!
impozitele vor fi apoi triplate pentru locuitorii din Nufaru, ca sa isi recupereze partial investitia. asa e modelul in Oradea.
Postat 06 Ianuarie 2022, 19:50 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON