URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2021, 20:38

Licitaţia pentru implementarea proiectului Nufărul Geotermal a atras în sfârşit o ofertă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a treia licitaţie organizată de municipalitatea orădeană pentru implementarea proiectului Nufărul Geotermal privind trecerea încălzirii cartierului pe apă termală a atras o ofertă.

Primele două proceduri de achiziţie organizate în ultimii ani au fost anulate din lipsă de firme dispuse să își asume lucrările la prețurile ofertate de Primărie.

„Avem, în sfârșit un ofertant...”

Până la termenul limită de marţi şi-a anunţat disponibilitatea de a realiza lucrările asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj, alături de subcontractanţi: Daflog şi Petrostar.

"După două proceduri anulate administrativ din cauza lipsei de oferte, avem în sfârşit un ofertant pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la acest important proiect, ai cărui beneficiari direcţi vor fi cei aproximativ 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul I, respectiv 6.217 apartamente, instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier", a declarat primarul Florin Birta.

Pentru a putea atrage un executant Consiliul Local a revizuit în luna februarie a acestui an, studiul de fezabilitate a investiţiei, vechi din 2017, şi l-a actualizat cu noile valori ale materialelor şi manoperei.

În urma revizuirii SF-ului, valoarea estimată a investiţiei a urcat 78,3 milioane lei fără TVA. Constructorul va avea la dispoziţie 24 de luni, din care 4 pentru proiectare şi 20 pentru execuţie.

Durata de valabilitate a contractului va fi în total de cinci ani. "Contractul nu se va încheia după 24 de luni. Garanţia de bună execuţie va fi eliberată integral doar după 60 de luni după ce ne vom fi asigurat că toate lucrările au fost bine executate şi sistemul funcţionează în parametrii proiectaţi", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Căldură din pământ...

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul Nufărul Geotermal, numit oficial "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea", este actualizarea unei iniţiative mai vechi.

Proiectul a fost respins în urmă cu nouă ani de la finanţare după ce funcţionarii Ministerului Economiei au apreciat că nu poate fi implementat până la încheierea ciclului bugetar European din 2015.

Investiția a primit undă verde anul trecut prin semnătura fostului ministrul al Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, care a semnat contractul de finanţare.

Lucrările vor presupune construirea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară și construirea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzate termic.

În plus, va fi executat un foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi vor fi amenajate 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Iar bați câmpii, SanduXXX.
CET II, nu 2. Este denumireadin acte. Nu a funcționat pentru încălzire niciodată. A produs, o foarte scurtă perioadă doar energie electrică. Pe de altă parte, apa geotermală nu poate fi introdusă, din motive de colmatare și eroziune agresivă a conductelor, în instalații cu ardere oe cărbune. Ține de "delta T" care rezultă în procesul de ardere. În Nufărul, apa geotetmală intra direct în PT-urile de la N1 și N2. Abia după anul 1996 au apărut în România soluțiile tehnice de reducere a coroziunii rețelelor. Așadar, ești idiot. Destul de tânăr din moment ce nu ai habar de subiect.
Postat 08 Iulie 2021, 18:16 de KP
KP
Apa termala din Nufaru venea de la cetul 2 ::::))) tot oradeanul stie asta, dar tu dezinformezi duoa modelul PSD-Sosoaca-hAUR
Postat 08 Iulie 2021, 10:33 de Sandu2100
Tot la câte un deceniu vine câte un prost care schimbă ce a făcut prostul dinainte.
În 1990 tot Nufărul era pe încălzire geotermală. În 2000 tot cartierul a trecut pe alimentare de la CET care utiliza fosilul ca sursă. În 2010 a început trecerea pe sursa de gaz, odată cu trecerea CET în faliment și preluarea de către Termoficare SA. Din 2020 au reapărut susținătorii refacerii sistemului, acolo unde ecistă surse alternative, cum e geotermala. Că de aceea tot Nufărul e mai călduros decât tot Bucureștiul la un loc. Nu mai simplu, măi neterminaților de la PNL, ați băga toate sursele "la grămadă" și selectiv totodată, în Electrocentrale? Iar de acolo puteți distribui, la același tarif unic, căldură la tot orădeanul doritor.
Postat 08 Iulie 2021, 10:02 de KP
peron de doi bani
a vazut cineva in ce hal arata peronul nou facut din statia de tramvai cantemir spre piata mare? are 60cm latime! investitii facute din pix, de imbecili. pentru ce naiba sunt platiti astia din directia tehnica daca nici macar orientare pentru o chestie banala ca un peron nu pot calcula corect? cat despre incalzirea geotermala, deocamdata pare o gluma proasta.
Postat 07 Iulie 2021, 22:27 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON