URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Mai 2021, 18:21

Licitații în valoare de 18,5 milioane euro pentru încălzirea pe apă geotermală a cartierului Nufărul I și a zonei viitoarei săli polivalente din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a lansat două licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a investiţiilor europene privind trecerea pe încălzire cu apă geotermală a cartierului Nufărul I şi a zonei viitoarei săli polivalente. Cele două lucrări sunt estimate în total la 18,5 milioane euro.

Căldură din pământ...

Reactualizare a unui proiect mai vechi, respins în anul 2012 de la finanţare pentru că angajaţii Ministerului Economiei au considerat că nu poate fi implementat până la sfârşitul ciclului bugetar european din 2015, obiectivul privind "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea" a fost scos săptămâna trecută la licitaţie.

Investiţia, estimată la 78,3 milioane lei, echivalentul a 15,9 milioane euro, are finanţarea din fonduri europene asigurată şi ar putea demara încă de anul acesta cu finalizare în 60 de luni.

"Scopul proiectului este creşterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Printre beneficiarii direcţi ai investiţiei se vor număra cei circa 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul I, ocupanţi a 6.217 apartamente, dar şi instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Un proiect de 2,8 milioane euro

Cea de-a doua investiţie scoasă la licitaţie tot săptămâna trecută vizează "valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în zona sălii polivalente".

Lucrările de proiectare şi execuţie sunt estimate la 14,2 milioane lei, echivalentul a 2,8 milioane euro, şi vor fi finanţate prin intermediul "Programului energie pentru România" printr-un mecanism financiar care implică fonduri norvegiene.

"Obiectivul principal al proiectului constă în utilizarea energiei regenerabile din apă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum pentru consumatorii de energie termică din zona noii Sălii Polivalente, inclusiv la sala polivalentă, precum şi a noului cartier de blocuri de pe străzilor Ceyrat şi Atelierelor", a transmis biroul de presă al Primăriei.

Potrivit comunicatului, termenul de execuţie al investiţiei va fi de 20 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in 2050 probabil v-a fi si gata...
Bolojan deja in 2010 a zis ca v-a face parcari de domiciliu, a demolat sute de garaje in Nufarul 1, de atunci n-au facut absolut nimic in Nufarul 1, totdeauna vine atat Bolojan cat si Birta ca pana nu se face proiectul asta cu geotermala nici nu au de gand, ca atunci trebuie spart asfaltul, cand in alte zone al orasului au facut parcari si nici 6 luni de la finalizare au spart totul ca au venit cei de la CET, RDS, etc sa pune teviile, cabluriile in subteran... De mai bine de 11 ani zice primaria ca nu se faca nimic in cartier pana nu face proiectul asta, proiect care clar nu e prioritara pentru primaria, ca pana acuna a avut numai o firma privata licenta sa exploreze apa geotermala, iar nici acuma nu e prioritara, ca oricum CET-ul genereaza un pret mai mare la gigacalorie, vin mai multe taxe la primarie si nici-o firma de casa nu are interes sa faca retelele, sunt bune la betonat si asfaltat numai... Bine ca noi trebuie sa platim aceeasi gigacalorie ca restul orasului, dar noi nu avem caldura in apartamente in etajele superioare ca suntem departe de CET, de cand CET 2 a fost inchisa... Mai mult mai probabil, daca in urmatorii 11 ani o sa reuseasca primaria sa faca proiectul asta sunt sigur ca nu o sa scada gigacaloria, cum ar fi logic, mai mult, o sa creasca "ca acuma aveti comfort". Intre timp politia locala a inceput sa notifice proprietarii in cartier ca nu au voie sa parcheaza pe drum, zone verzi, in intersectii, trotuar, adica niciundeva, dar daca primaria de 11 ani nu face parcari, chiar daca omul vrea sa plateasca pentru un loc de parcare, n-are cum, iar in zona nu sunt locuri deja nici asa, ca totata lumea incearca sa parcheaza in asa fel sa nu incurca pe nimeni.. Deci primaria nu e in stare sa faca nimic, degeaba noi platim tot asa taxele, dar de 11 ani suntem uitat, dar vrea totusi sa vine sume bunicele de la locatari din amenda, ca tare suntem in oras plin de parcari... Vreau sa vad unde vor parca cei din Cantemir unde au desfintat acuma mii de locuri, ca alte locuri noi nu face primaria...
Postat 07 Mai 2021, 07:13 de cititor_
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON