Primăria Oradea a lansat două licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a investiţiilor europene privind trecerea pe încălzire cu apă geotermală a cartierului Nufărul I şi a zonei viitoarei săli polivalente. Cele două lucrări sunt estimate în total la 18,5 milioane euro.
Căldură din pământ...
Reactualizare a unui proiect mai vechi, respins în anul 2012 de la finanţare pentru că angajaţii Ministerului Economiei au considerat că nu poate fi implementat până la sfârşitul ciclului bugetar european din 2015, obiectivul privind "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea" a fost scos săptămâna trecută la licitaţie.
Investiţia, estimată la 78,3 milioane lei, echivalentul a 15,9 milioane euro, are finanţarea din fonduri europene asigurată şi ar putea demara încă de anul acesta cu finalizare în 60 de luni.
"Scopul proiectului este creşterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.
Printre beneficiarii direcţi ai investiţiei se vor număra cei circa 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul I, ocupanţi a 6.217 apartamente, dar şi instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier.
Un proiect de 2,8 milioane euro
Cea de-a doua investiţie scoasă la licitaţie tot săptămâna trecută vizează "valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în zona sălii polivalente".
Lucrările de proiectare şi execuţie sunt estimate la 14,2 milioane lei, echivalentul a 2,8 milioane euro, şi vor fi finanţate prin intermediul "Programului energie pentru România" printr-un mecanism financiar care implică fonduri norvegiene.
"Obiectivul principal al proiectului constă în utilizarea energiei regenerabile din apă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum pentru consumatorii de energie termică din zona noii Sălii Polivalente, inclusiv la sala polivalentă, precum şi a noului cartier de blocuri de pe străzilor Ceyrat şi Atelierelor", a transmis biroul de presă al Primăriei.
Potrivit comunicatului, termenul de execuţie al investiţiei va fi de 20 de luni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.