URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Mai 2021, 18:21

Licitații în valoare de 18,5 milioane euro pentru încălzirea pe apă geotermală a cartierului Nufărul I și a zonei viitoarei săli polivalente din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a lansat două licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de proiectare şi execuţie a investiţiilor europene privind trecerea pe încălzire cu apă geotermală a cartierului Nufărul I şi a zonei viitoarei săli polivalente. Cele două lucrări sunt estimate în total la 18,5 milioane euro.

Căldură din pământ...

Reactualizare a unui proiect mai vechi, respins în anul 2012 de la finanţare pentru că angajaţii Ministerului Economiei au considerat că nu poate fi implementat până la sfârşitul ciclului bugetar european din 2015, obiectivul privind "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea" a fost scos săptămâna trecută la licitaţie.

Investiţia, estimată la 78,3 milioane lei, echivalentul a 15,9 milioane euro, are finanţarea din fonduri europene asigurată şi ar putea demara încă de anul acesta cu finalizare în 60 de luni.

"Scopul proiectului este creşterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacităţi de producţie a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Printre beneficiarii direcţi ai investiţiei se vor număra cei circa 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul I, ocupanţi a 6.217 apartamente, dar şi instituţii publice şi agenţi economici care au spaţii comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Un proiect de 2,8 milioane euro

Cea de-a doua investiţie scoasă la licitaţie tot săptămâna trecută vizează "valorificarea energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în zona sălii polivalente".

Lucrările de proiectare şi execuţie sunt estimate la 14,2 milioane lei, echivalentul a 2,8 milioane euro, şi vor fi finanţate prin intermediul "Programului energie pentru România" printr-un mecanism financiar care implică fonduri norvegiene.

"Obiectivul principal al proiectului constă în utilizarea energiei regenerabile din apă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire şi apă caldă de consum pentru consumatorii de energie termică din zona noii Sălii Polivalente, inclusiv la sala polivalentă, precum şi a noului cartier de blocuri de pe străzilor Ceyrat şi Atelierelor", a transmis biroul de presă al Primăriei.

Potrivit comunicatului, termenul de execuţie al investiţiei va fi de 20 de luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
in 2050 probabil v-a fi si gata...
Bolojan deja in 2010 a zis ca v-a face parcari de domiciliu, a demolat sute de garaje in Nufarul 1, de atunci n-au facut absolut nimic in Nufarul 1, totdeauna vine atat Bolojan cat si Birta ca pana nu se face proiectul asta cu geotermala nici nu au de gand, ca atunci trebuie spart asfaltul, cand in alte zone al orasului au facut parcari si nici 6 luni de la finalizare au spart totul ca au venit cei de la CET, RDS, etc sa pune teviile, cabluriile in subteran... De mai bine de 11 ani zice primaria ca nu se faca nimic in cartier pana nu face proiectul asta, proiect care clar nu e prioritara pentru primaria, ca pana acuna a avut numai o firma privata licenta sa exploreze apa geotermala, iar nici acuma nu e prioritara, ca oricum CET-ul genereaza un pret mai mare la gigacalorie, vin mai multe taxe la primarie si nici-o firma de casa nu are interes sa faca retelele, sunt bune la betonat si asfaltat numai... Bine ca noi trebuie sa platim aceeasi gigacalorie ca restul orasului, dar noi nu avem caldura in apartamente in etajele superioare ca suntem departe de CET, de cand CET 2 a fost inchisa... Mai mult mai probabil, daca in urmatorii 11 ani o sa reuseasca primaria sa faca proiectul asta sunt sigur ca nu o sa scada gigacaloria, cum ar fi logic, mai mult, o sa creasca "ca acuma aveti comfort". Intre timp politia locala a inceput sa notifice proprietarii in cartier ca nu au voie sa parcheaza pe drum, zone verzi, in intersectii, trotuar, adica niciundeva, dar daca primaria de 11 ani nu face parcari, chiar daca omul vrea sa plateasca pentru un loc de parcare, n-are cum, iar in zona nu sunt locuri deja nici asa, ca totata lumea incearca sa parcheaza in asa fel sa nu incurca pe nimeni.. Deci primaria nu e in stare sa faca nimic, degeaba noi platim tot asa taxele, dar de 11 ani suntem uitat, dar vrea totusi sa vine sume bunicele de la locatari din amenda, ca tare suntem in oras plin de parcari... Vreau sa vad unde vor parca cei din Cantemir unde au desfintat acuma mii de locuri, ca alte locuri noi nu face primaria...
Postat 07 Mai 2021, 07:13 de cititor_
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON