URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 IULIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Episcopia Romano-Catolică s-a apucat să amenajeze parcul din jurul fostului Muzeu. Pentru asta a avut nevoie de două condiţii: să vină un specialist peisagist, şi au adus unul tocmai din Franţa, şi să nu vină ecologiştii, mai ales cei din Oradea. Cine a urmărit amenajarea a constatat că mulţi arbori au fost tunşi sever, alţii au fost efectiv proptiţi cu bare metalice, dar concomitent s-au făcut plantări, nu neapărat importante cantitativ, dar ghidate după un schepsis.
Zic şi eu
Adrian Cris
Place sau nu, e o realitate: de la apariţia sa în viaţa publică a Bihorului, Ilie Bolojan domină administraţia (mai ales) şi (ulterior) politica locală. Mai mult, a devenit un model şi la nivel naţional (din păcate nu prea copiat), prin rezultate precis măsurabile (unii zic că-i floare la ureche să faci orice cu fonduri europene, dar dacă-i aşa, alţii de ce nu-s în stare să le acceseze?). 
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Mi-au plăcut mereu restaurantele mici, de tip italian sau franţuzesc, cu măsuţe micuţe, majoritatea de două persoane, decorate minimalist, apropiate una de alta, aproape înghesuite. Contrastează puternic cu ditamai mesele de ping-pong din restaurantele româneşti pe care ai loc să-ţi pui 7 feluri de mâncare simultan şi mai poţi sta şi confortabil cu coatele lăbărţate. Ne place să avem spaţiu mult pentru noi înşine fiindcă, atunci când suntem la masă, ne simţim regi şi trebuie să ne comportăm în consecinţă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La fel ca alte domenii, justiţia a fost afectată din plin de pandemia de Covid-19. Pe parcursul stării de urgenţă, respectiv între datele de 16 martie şi 14 mai, toate termenele procedurale au fost, într-o formă sau alta, suspendate şi au avut loc doar procesele considerate urgente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Alcoolismul este o problemă socială comună în general tuturor ţărilor şi care este generatoare de drame familiale şi costuri economice semnificative. Alcoolicul este un individ care are probleme în societate şi la locul de muncă din cauza consumului repetat de alcool. Negarea consumului de alcool este o caracteristică a acestora, doar anturajul putând confirma acest lucru.

Criza mistriilor: Șantierele din Oradea se amână pentru că Primăria nu reușește să atragă firme la licitație

Criza mistriilor: Șantierele din Oradea se amână pentru că Primăria nu reușește să atragă firme la licitație NIMENI! Licitaţia organizată săptămâna trecută pentru atribuirea lucrărilor de 86,7 milioane lei cuprinse în proiectul privind încălzirea cartierului Nufărul nu a atras niciun ofertant. Conducerea municipalităţii urmează să majoreze valoarea estimată a lucrărilor şi să reia licitaţia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă un lucru poate merge prost, va merge. Când ai ideea unei investiţii, n-ai proiectul, când ai proiectul, n-ai finanţare, iar când găseşti finanţare, n-ai constructori. În Oradea, multe lucrări se amână pentru că Primăria nu reuşeşte să atragă firme la licitaţie.

"Autorităţile locale din România au la dispoziţie 2 miliarde de euro pentru reabilitări de blocuri şi spitale, modernizări de drumuri, amenajări de zone pietonale şi altele. Firmele, având destule lucrări, se uită la preţuri, la complexitatea lucrărilor, la autoritatea contractantă şi pot să aleagă", spune primarul Ilie Bolojan. Şi aşa ajung să evite Oradea...

Bogăţie de lucrări

Ilie Bolojan, primar OradeaIlie Bolojan (foto) şi-a planificat pentru anul acesta 365 de lucrări de investiţii. "Ziua şi lucrarea!", anunţa edilul în februarie. În aprilie, criza economică declanşată de epidemia noului coronavirus l-a mai temperat. Din lipsă de bani, primarul a cerut Consiliului Local rectificarea negativă a bugetului local cu circa 9 milioane euro, prin diminuarea cu 8 milioane euro a fondului de investiţii şi renunţarea la 150 de lucrări.

Printre altele, municipalitatea a amânat pe 2021 refacerea unor artere centrale precum Emanuil Gojdu, Spiru Haret şi Teatrului, modernizarea străzilor Cucului şi Macului din Oncea ori a Pieţei Tineretului din Velenţa, reabilitarea faţadei clădirii din Piaţa Unirii 7 şi a unui corp de clădire de la Colegiul Tehnic Traian Vuia. Dar tot a mai rămas cu 215 lucrări...

Criză de constructori

Anul acesta Primăria a organizat 46 de licitaţii, din care 7 au fost anulate din lipsă de ofertanţi, iar la multe s-a prezentat o singură firmă. Rar se întâmplă ca Primăria să poată alege din mai mult de două proiecte.

Din lipsă de ofertanţi, municipalitatea va relua pentru a cincea oară licitaţia pentru lucrările de reabilitare termică a 39 de blocuri (23,4 milioane lei), pentru a treia oară amenajarea celor două cămine studenţeşti din campusul universitar (4 milioane lei) şi pentru a doua oară construirea unui pod peste Peţa în zona Aleea Călinului (3 milioane lei).

Chiar săptămâna trecută Primăria anulat licitaţia pentru atribuirea lucrărilor din proiectul Nufărul Geotermal, în valoare de 86,7 milioane lei. Proiectul, care vizează trecerea cartierului Nufărul I pe încălzire cu un mixt de apă geotermală, nu a atras niciun ofertant. "Ani de zile nu s-au făcut lucrări pe termoficare, iar firmele nu au experienţă", spune Bolojan. Dar motivele sunt mai multe...

Client incomod

Constructorii analizează tot mai atent pentru cine vor lucra. "Primăria Oradea nu este o autoritate contractantă comodă. Firmele sunt presate să termine la timp, dacă întârzie riscă penalităţi, şi atunci se gândesc de două ori înainte să depună o ofertă", admite primarul.

În plus, nici tarifele la care municipalitatea scoate lucrările la licitaţie nu sunt cele mai atractive. Potrivit edilului, "interesul oraşului este să facem lucrările la un preţ cât mai mic, chiar dacă firmele îşi doresc ca acesta să fie cât mai mare".

Pentru a ţine de bani, deseori municipalitatea scoate la licitaţie lucrări în baza unor studii de fezabilitate vechi şi de 5 ani, interval în care tarifele manoperei şi ale materialelor s-au majorat şi cu 50%.

Mai scump, dar legal

directorul economic al Primăriei, Eduard FloreaStrategia Primăriei este de a majora preţul doar în situaţia în care nu are niciun ofertant. "Modificăm oferta doar dacă nu vine nimeni în tariful stabilit", recunoaşte directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Aşa s-a ajuns în situaţia că unele firme depun din start oferte peste tariful anunţat, profitând de faptul că Legea achiziţiilor publice permite adjudecarea licitaţiei cu condiţia ca majorarea să se încadreze într-un prag maxim de 10% în cazul serviciilor şi de 15% în cel al lucrărilor.

Exemple în acest sens sunt lucrările de reabilitare a Bazinului Olimpic Ion Alexandrescu, adjudecate de constructorul acestuia, MBS Group Turda, pentru suma de 1,4 milioane lei, şi cele privind transformarea străzii Libertăţii în arteră pietonală, atribuite firmei Flodor Transcom pentru 10,2 milioane lei.

"Fiind vorba de câte un singur ofertant, am cerut Consiliului Local actualizarea tarifelor. Am preferat să atribuim lucrările, pentru că organizarea altor licitaţii ne-ar fi luat prea mult timp", spune Florea. Reluarea licitaţiei, cu recalcularea tarifelor cu tot, ar fi prelungit perioada până la semnarea contractului cu minimum 3 luni, iar oraşul ar fi intrat, din nou, cu lucrările în iarnă...

"Nu m-am încadrat în preţ"

Diferenţa dintre preţurile ofertate de Primărie şi cele practicate pe piaţă a apărut de când, în încercarea de a stimula firmele din construcţii, guvernarea PSD a emis OUG 114 din 2018 prin care a reuşit doar să le dea peste cap. Prin majorarea arbitrară la 3.000 lei a salariului minim brut, statul a încurajat scumpirea manoperei şi a materialelor de construcţii, stimulând în schimb inechitatea între muncitori şi restul angajaţilor.

atronul grupului de firme Gavella, Gheorghe Vajai"Toate documentaţiile lucrărilor sunt calculate la un preţ de 17,90 lei pe oră, cât câştigă un necalificat, ceea ce este absurd. Orice firmă mai are contabili, maiştri şi ingineri, pe care nu-i poţi plăti cu salariul minim", spune patronul grupului de firme Gavella, Gheorghe Vajai (foto). Majorarea salariilor nu a rezolvat însă problema crizei de personal în construcţii. "Degeaba ia un meseriaş 4 euro pe oră în ţară. Câtă vreme afară un culegător de sparanghel câştigă 13 euro pe oră, lumea să vrea să plece".

În plus, municipalitatea lucrează la tarife depăşite. "Studiile de fezabilitate au fost făcute, majoritatea înainte de apariţia OUG 114. De atunci materialele s-au scumpit cu 30%, bitumul cu 20%, iar costurile cu agregatele tot cu 20%", zice Vajai. Acesta este şi motivul pentru care constructorul nici nu s-a prezentat la ultimele licitaţii, inclusiv cea privind reabilitarea străzii Libertăţii. "Nu m-am încadrat în preţ", spune antreprenorul.

Pariul pe diaspora

Astăzi, constructorii speră că repatrierea diasporei va mai echilibra piaţa muncii. "Sunt constructori care au rămas fără job afară şi îşi caută lucru acasă. Nu vine lumea buluc, dar încep să apară doritori", spune directorul Construcţii Bihor, Ioan Băinţan.

directorul Erbaşu Transilvania, Călin RomanFenomenul este de dată recentă. "Dacă până acum 5 luni nu ştiai cu cine poţi face o lucrare, în ultima lună lucrurile s-au schimbat. Muncitorii nu mai au atâtea pretenţii", afirmă directorul Erbaşu Transilvania, Călin Roman (foto). El crede că criza economică provocată de pandemie va face licitaţiile Primăriei atractive din nou. "În câteva luni trendul se va inversa. Criza a pus frână investiţiilor private. Constructorii vor rămâne fără lucru şi se vor întoarce spre sectorul public".

De altfel, primele efecte se şi văd. Scăderea cererii a făcut ca motorina să se ieftinească şi e de aşteptat ca trendul să fie urmat şi de materialele de construcţii. Cererea Primăriei şi ofertele constructorilor s-ar putea întâlni, peste vară, din nou. Totul este să nu fie prea târziu...


BANII ÎNAPOI!
Lovitura de pedeapsă

Dincolo de intervenţia brutală într-un domeniu reglementat de piaţă, OUG 114 are şi alte efecte perverse, care îi fac pe constructori să fie reticenţi la contractele cu statul. La un an după ce a acceptat majorarea manoperei ca efect al normativului, Curtea de Conturi a reproşat săptămâna trecută municipalităţii orădene creşterea nu doar a cheltuielilor directe cu salariile muncitorilor, ci şi pe a celor indirecte, cu salariile specialiştilor.

directorul Drumuri Bihor, Dorel CrăciunObligată să recupereze prejudiciul, municipalitatea s-a îndreptat împotriva constructorilor. "Primăria ne-a înştiinţat că va stabili o sumă pe care va trebui să o returnăm, ceea ce nu-mi pare corect, pentru că eu banii ăia i-am plătit mai departe", spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun (foto).

Cheltuielile indirecte au cuprins amortismentul utilajelor, creditele la bancă, costurile cu echipamentele de protecţia muncii, salariile personalului indirect productiv ş.a. "Dacă Primăria va contesta decizia Curţii de Conturi în instanţă, aşa cum a promis, ne vom constitui parte în proces", spune Crăciun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
scortosul
Beni n-a mai prins demult lucrări prin oraș, acuma îi Abed, Drumuri și Consorzio, Construcții Sălard și Construcții Bihor. Se cunoaște cercul de interese liberale din jurul lor. Construcții Bihor a lui Ghilea îi în întârziere cu câțiva ani la Parcarea Independenței și nici măcar nu a fost penalizată ci premiată cu Parcarea Voința. Cât despre meseriașii italieni, au fost grăbiți că altfel pierdea primăria finanțarea, altfel în Dresda au făcut o treabă de excepție.
Postat 27 Mai 2020, 15:43 de oradeaveche
Bolovane
can ajunsasi primasi ai alungat toiti constructorii ca sa-i aduci pe ai tai, acum te plangi ca nu vor sa lucreze la preturile tale. MeseriASII NU VIN SA LUCREZE LA CAT VREI TU SA PLATESTI LUCRARI IEFTINE SI PROASTE. Adu italieni ca vezi ce au facut in Piata Unirii. Plateste romanii si vezi ce stiu face. Majorarea indirectelor nu trebuia facuta caci se aplica pe manopera majorata, dar ce nu se fare pentru Beni-grup selina, se face bolovan pres, luntre, punte,.... da ca nu da de la el.
Postat 27 Mai 2020, 09:51 de scortosul
count display
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale in localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita, in data de 2 iulie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 2 iulie, incepand cu ora 15:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.2813 RON
 • 1 EUR = 4.8319 RON
 • 1 HUF = 0.0137 RON