URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2021, 12:30

Apă geotermală, asfaltări și spații verzi pentru cartierul Nufărul din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat joi cu unanimitate de voturi studiul de fezabilitate actualizat al proiectului privind trecerea încălzirii cartierului Nufărul pe apă geotermală.

O investiţie de milioane...

Potrivit noilor indicatori tehnico-economici ai proiectului, valoarea investiţiei a crescut în mai puţin de patru ani cu 12,7 milioane lei, echivalentul a 2,6 milioane euro.

"Cum studiul de fezabilitate a fost realizat în 2017 şi pentru că la cele două licitaţii nu s-a prezentat nimeni, am actualizat indicatorii tehnico-economici. Dacă iniţial contractul total era de 86,7 milioane lei, în urma actualizării suma pe care o aprobăm astăzi este de 99,4 milioane lei", a declarat primarul Florin Birta.

Din suma totală, 60 milioane lei, reprezentând 85% din investiţie, vor fi alocaţi din fonduri europene, 9,3 milioane lei o va reprezenta contribuţia bugetului central, iar diferenţa de 29,2 milioane lei va fi acoperită de la bugetul local.

Lucrări, din toamnă...

Potrivit primarului Florin Birta, proiectul presupune realizarea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară, amenajarea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzată termic, realizarea unui foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi realizarea a 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.

De noile facilităţi vor beneficia 13.600 de orădeni din cartierului Nufărul, 6.217 apartamente, dar şi mai multe instituţii publice şi firme din zonă.

Durata lucrărilor a fost estimată la 24 de luni, din care patru luni vor fi rezervate pentru lucrările de proiectare. "Undeva, în toamna acestui an, sper să ne apucăm de lucrări", a declarat primarul Birta. Edilul apreciază că şantierul se va închide până la sfârşitul anului 2023.

Cinci ani de linişte...

În paralel cu lucrările de modernizare a conductelor de termoficare, municipalitatea va pune presiune pe deţinătorii tuturor reţelelor din zonă să îşi modernizeze conductele şi cablurile. "Proiectul va fi urmat de reabilitarea curţilor de blocuri din Nufărul I. Ştiind de acesta, nu am mai deschis alte lucrări de reabilitare a drumului şi nu am mai avut lucrări de alei şi spaţii verzi. Vom intra în tot cartierul Nufărul I şi vom rezolva aceste probleme", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş

Odată cu finalizarea lucrărilor, constructorii vor trece la reabilitarea drumurilor, refacerea aleilor şi a spaţiilor verzi. "Când vom fi terminat lucrările de aici şi totul va fi pus la punct, vrem să nu mai fie nevoie 4 - 5 ani să trecem la spargerea asfaltului", a spus Dragoş.

Potrivit viceprimarului, în zona Nufărul I va fi amenajată - sub terenul de sport al Liceului Onisifor Ghibu - prima parcare de cartier supraterană din Oradea. Reprezentanţii municipalităţii nu au decis încă dacă primul nivel al parcării va fi în subsol sau va fi îngropat doar pe jumătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
KKT
DNA, verifica recepția lucrărilor și condițiile contractuale, ce dracu, va dau mura în gura!
Postat 28 Februarie 2021, 20:35 de Marcelo1989
Alt KKT
In spate la prima Onestilor în fiecare an "asfaltează" cu o basculanta de piatra prin gropi, pietriș și praf. Asta știe sa facă primăria sa carpeasca! Ieșiți dracu din birouri sa vedeți ce faceți în teren! Nu se poate asa ceva în 2021. E jenant! Unde a lucrat Prima e lux, unde lucrează primăria e jeg. Pentru ce dracu va plătesc impozit?
Postat 28 Februarie 2021, 20:33 de Marcelo1989
Ce asfaltări în nufăru?
L. Da Vinci era praf, s-a reparat. Bumbacului la fel. Doar aleea din spate blocurilor impare către capăt îi mai rău da și acolo este beton. Să sperăm că nu strică ceva stradă bună ca să o reasfalteze.
Postat 28 Februarie 2021, 09:01 de Vio_427
CrisDumi
Ai facut tu frectie la calorifer pe Bumbacului, sa fie termala::::)))) aitunci a fost termala in Nufaru
Postat 28 Februarie 2021, 02:15 de Sandu2100
De ce credeți că s-a renunțat cândva la încălzirea cartierului Nufărul cu apă geotermală ?!?
Că doar pe geotermală a fost și înainte de 1990. Ia mai săpați un pic ... că ar fi interesant de dezvăluit interesele din spatele acestei afaceri !?! Și de ce a fost rapid respinsă în 2006 ori 2007, propunerea dintr-un act strategic local, de a crea un sistem integrat, complementar și complex la nivelul defunctului CET2 ... care să aducă în același loc și apoi să se distribuie în tot orașul, gazul, apa geotermală, termia clasică și orice sursă neconvențională de viitor !?!
Postat 27 Februarie 2021, 17:14 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON