URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
16 Septembrie 2022, 15:10

După 12 ani. Ministrul Marcel Boloş a inaugurat lucrările la proiectul Nufărul Geotermal pe care l-a promovat când era director în Primăria Oradea (FOTO / VIDEO)

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, orădeanul Marcel Boloş, a inaugurat vineri, în prezenţa primarului de Oradea, Florin Birta, lucrările la proiectul Nufărul Geotermal pe care l-a promovat în urmă cu 12 ani, când era director în Primărie.

Proiectul lui Boloş

Marcel Boloş a lăudat proiectul în valoare de 15 milioane euro, unic în România, care prevede trecerea încălzirii cartierului Nufărul I de pe gaz pe un mixt de energie geotermală.

"Acest proiect, în premieră naţională, de utilizare a apei geotermale va contribui la independenţa energetică a municipiului Oradea", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Numit oficial "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea", proiectul este actualizarea unei iniţiative mai vechi lansate tot de Boloş în urmă cu un deceniu.

La acea dată, investiţia a fost respinsă de la finanţare de funcţionarii Ministerului Economiei care au apreciat că nu poate fi implementată până la încheierea ciclului bugetar european din 2015.

"Vom consuma mai puţin gaz"

Proiectul, în valoare de 20 milioane euro, din care 15 milioane euro din fonduri nerambursabile, a primit undă verde tot cu concursul lui Marcel Boloş, care, familiarizat cu documentația, a semnat contractul de finanţare în 2020 când conducea ministerul Fondurilor Europene.

"Prin acest proiect aportul de apă geotermală folosită la obţinerea agentului termic va creşte de la 5% în prezent, la 25%. Vom consuma mult mai puţin gaz  (n.r. pentru încălzirea oraşului) şi vom polua mai puţin", a spus primarul Florin Birta.

Primarul de Oradea a mai precizat că, prin investiţii similare, municipalitatea vrea să ajungă până în 2030 la performanţa ca jumătate din cantitatea de agent termic furnizată de Termoficare să provină din apă geotermală.

Pe apă geotermală

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, vizează renunţarea la şapte puncte termice din cartierul Nufărul (839, 840, 844, 845, 863, 878 şi 883) şi înlocuirea lor cu 277 de module termice la nivel de scară de bloc.

Apa geotermală extrasă din pământ cu ajutorul unui dublet format din două sonde exploatare şi două sonde de reinjectare va ceda căldura în cadrul unei staţii termice care va fi construită în strada Iancu de Hunedoara.

Apa epuizată termic va fi reinjectată, iar agentul termic va fi transmis la cele 6.217 apartamente, instituţiile publice şi agenţii economici din cartierul Nufărul printr-o reţea care urmează să fie construită.

În cadrul investiţiei va fi săpat un foraj nou de apă geotermală, la o adâncime de minim 2.800 metri în spatele bisericii ortodoxe din strada Meiului.

Lucrările, în valoare de 71,6 milioane lei cu TVA inclus, vor fi executate de asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj alături de subcontractanţii Daflog şi Petrostar în termen de doi ani.

Se înlocuiesc conductele primare!

Tot vineri ministrul Boloş şi primarul Birta au mai vizitat şantierul din zona Ioşia deschis pe platoul de lângă Arena Antonio Alexe în cadrul celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor termice din municipiu.

"Dacă în anul 2013, pierderile de agent termic de pe reţea erau de circa 40%, în anul 2023, la finalizarea celei de a treia etape de reabilitare a reţelelor procentul se va înjumătăţi la 20%, ceea ce va însemna o reducere foarte importantă a consumului de gaz pentru prepararea agentului termic", a declarat primarul Florin Birta.

În cadrul proiectului, implementat deja în proporţie de 35%, se vor înlocui 42,6 kilometri de reţea primară şi 2,6 kilometri de reţea secundară însumând 19 tronsoane de conducte aflate într-o avansată stare de degradare.

Executanţii lucrărilor, reprezentanţi de Igna Construct, vor lucra inclusiv peste iarnă pentru a închide şantierul în 24 de luni astfel încât din sezonul rece 2023 – 2024, la finalul lucrărilor, 90% din reţelele primare ale oraşului să fie deja reabilitate.

Valoarea investiţiei se ridică la 133,97 milioane lei din care contribuţia europeană este de 113,87 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Boloş, 5 în 1
Articol de exceptie! Comentarii super! Dupa zece ani e mai actual ca niciodata. Articolul! Raspopitul e expirat demult. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/bolos-5-in-1-100784.html
Postat 17 Septembrie 2022, 17:11 de pinonel
Mafalda
Ce ii cu figurile astea pe bolos?
Postat 17 Septembrie 2022, 15:46 de User anonimizat
scumpire din nou
Deci iar se va scumpi gigacaloria. Orice investitie in sistemul de termoficare a dus la marirea pretului. Un mare cacat pentru populatie, noi nu o sa simtim la buzunar.
Postat 16 Septembrie 2022, 19:20 de adi13
Boss1
Unde le vezi, sau nu vezi. Cred ca " din punctul de vedere al orbului, joci rolul mortului, clownului, capul concursului. " ( textul nu îmi aparține si nu contine versuri pe care unii le-ar obscene. PARAZIȚII-MOTIVE '98 )
Postat 16 Septembrie 2022, 19:08 de Sandu2100
Totuși ajunge!!!
Se văd de la o poștă afacerile murdare, de, sunt proiecte și sunt bani...sunt si vacanțe de lux, vile răsărite peste noapte, conturi de conturi prin bănci, părinți și soacre multimilionare în lei, firme abonate și protejate care cât de curând vor deveni (pentru a câta oară) principalii sponsori ai marilor nostri cârmuitori.....Și instituțiile statului tac, nu văd, nu cercetează.
Postat 16 Septembrie 2022, 18:22 de Boss1
Kp-perfect punctat.
E un pumn în gura tuturor. Am venit cu trenul în 8 sept. acasă Niște bălării la periferie. focar de infecție. Gari-halte ca boscheți. Trag linie curând dar nu le mai pasa scopul fiind altul.Ce procent se termina.? Sa nu nai vorbim de calitate. Asa oraș blocat nu am văzut nicăieri în Europa sau Ro. Nu au visat multe vinituri sa apuce asa halcă mare din putere. Practic nu e opoziție. Iar atunci? Confabuleaza cum cresc pensiile. Isi cresc ei veniturile "legal" Nu scapă nimic "la pod"Spuse Ion Slavici..Orice post la stat... Iar Gala Galaction explica la nivel superior ce are Dumnezeu pt fiecare dintre noi.
Postat 16 Septembrie 2022, 16:49 de Feliciana
CrisDumi aka KP VUVUZELA comunistă
Predecesorii nu au făcut decât blablabla, înainte de votari. Ăștia îl fac cu mult înainte de votari. Știm pe cine votăm.
Postat 16 Septembrie 2022, 16:41 de Sandu2100
A promovat el pe dreacu-nprăștiat.
"Nufărul Geotermal" este un proiect la care au lucrat, de-a lungul timpului, mulți care chiar se pricepeau la asta, nu contabili precum Boloș cu avansări făcute peste noapte de niște lideri locali de partide. "Nufărul Geotermal" a existat, iar cartierul s-a încălzit astfel încă din anii '80. S-a închis treaba pentru că tribul lui Filip, din care a făcut parte și Boloș, a considerat că-i neprofitabil acest sistem și e prea scumpă întreținerea constantă. Astăzi asistăm la o "ciorbă" reîncălzită, care ar fi trebuit să ajungă nu numai în Nufărul, ci până la CET, ca sursă alternativă pentru tot orașul. Așa că, iată încă un proiect incomplet și trunchiat de amatori, la care unul fără rușine și habarnist, se împinge să i se aroge "paternitatea". Jenant.
Postat 16 Septembrie 2022, 16:14 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON