URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Ianuarie 2022, 15:06

Primarul Florin Birta, despre anul 2021: „Cu 2 lei investiți de Oradea am reușit să atragem 8 lei gratuit și să facem o investiție de 10 lei!”

Primarul Florin Birta anunță că anul 2021 a fost unul al investiţiilor, în care municipalitatea a reuşit să îşi dubleze valoarea acestora cu ajutorul fondurilor europene atrase.

Investiţii finanţate 80% din bani europeni în Oradea

Primarul de Oradea a declarat, într-o conferinţă de presă organizată joi, pe tema raportului de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională pentru anul 2021, că municipalitatea orădeană are, în diferite faze de implementare, 84 de proiecte europene în valoare totală de 640 milioane euro.

"Dintre acestea, 44 de proiecte sunt în implementare, în valoare de 224 milioane euro, 4 proiecte în evaluare de 14 milioane euro, 20 de proiecte finalizate în 2021 în valoare de 74 milioane euro şi 15 proiecte în pregătire în valoare de 345 milioane euro", a spus Birta.

Concret, primarul a arătat că, anul trecut, Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Europeană a implementat proiecte în valoare de 52 milioane euro.

"Din această sumă, 10 milioane euro a dat Oradea, iar 42 milioane euro au fost fonduri nerambursabile, ceea ce înseamnă 80% din investiţia totală", a spus Birta. Primarul a subliniat că "practic, cu 2 lei investiţi de municipiul Oradea, am reuşit să luăm 8 lei gratuit şi să facem o investiţie de 10 lei".

Cum să faci un miliard

Potrivit edilului, în total, în cele două perioade de finanţare europeană 2012 - 2020, municipalitatea a reuşit să atragă finanţări pentru proiecte în valoare de 700 milioane euro şi intenţionează să atragă încă pe atâta în perioada 2021 – 2027.

"În precedentele două perioade de finanţare, Oradea a avut proiecte de peste 700 milioane euro, iar acum pregăteşte proiecte în valoare de încă 700 milioane euro. Asta va face ca în perioada 2012 – 2026 în Oradea să fie implementate proiecte de peste 1,4 miliarde euro. Este o performanţă care a făcut ca oraşul să se schimbe în bine", a spus primarul Birta.

"Un an dinamic"

În ceea ce priveşte activitatea pe 2021, directorul DMPFI, Marius Moş, a declarat că anul trecut a fost unul marcat de "haos pe piaţa muncii", care a influenţat şi activitatea direcţiei pe care o conduce.

"2021 a fost un an dinamic, în care ne-am confruntat cu creşterea necontrolată a preţurilor, lipsa forţei de muncă şi durata mare de furnizare a materialelor", a spus Moş.

În ciuda acestui fapt, DMPFI a reuşit să finalizeze 20 de proiecte, cu o valoare totală de 74 milioane euro, începute în anii precedenţi.

"În 2021 am reuşit să dotăm cu echipamentele anti-Covid cele două spitale Judeţean şi Municipal, am încheiat etapa a treia de investiţii în Cetatea Oradea, ne-am confruntat cu o alunecare locală de teren la grădina publică Ciuperca şi am dat în funcţiune o linie nouă de tramvai", a enumerat directorul.

Printre altele, anul trecut au fost livrate oraşului 10 tramvaie şi 15 autobuze noi, s-au finalizat lucrările la piaţetele din străzile Aurel Lazăr, Libertăţii şi de pe malul stâng al Crişului Repede, a fost dat în folosinţă Muzeul Francmasoneriei, au fost reabilitate clădirile unor instituţii şcolare cum ar fi Liceul Onisifor Ghibu, şcolile Dacia şi Generală 11, şi a fost inaugurată grădiniţa din Parcul Industrial Eurobusiness.

Atenţie, se (re)deschid şantierele!

Pe lângă lucrările în curs - cum ar fi amenajarea pasajelor subterane din zona Pieţei Cetate sau reabilitarea centrelor de cartier din străzile Magnoliei, Cazaban şi Nufărului -, municipalitatea are în plan pentru anul acesta lansarea unor investiţii de amploare.

Etapa I a coridorului de mobilitate urbană (n.r. care implică amenajarea celor cinci pasaje subterane din centrul civic) va începe în februarie, în aprilie va demara proiectul Termoficare III (n.r. de reabilitare a reţelelor de încălzire) care va da peste cap în anumite zone traficul, în zilele următoare, cel târziu săptămâna viitoare, semnăm contractul de execuţie pentru Nufărul I geotermal (n.r. trecerea cartierului pe un mixt de încălzire cu apă geotermală), unde în aprilie - mai vor începe lucrările", a enumerat primarul Florin Birta, concluzionând că "în zona Nufărul vor fi destule lucrări care să încurce traficul în zonă".

Potrivit edilului, anul acesta urmează să se încheie, printre altele, lucrările de reabilitare a Dealului Ciuperca, afectat din nou de o alunecare de teren, de modernizare a bulevardului Nufărul – Cantemir şi cele de amenajare a pasajului subteran de lângă Piaţa Cetate.

În ceea ce privește proiectele de viitor, municipalitatea pregătește construirea unui noi depou de tramvaie în strada Atelierelor, modernizarea Ștrandului Ioșia, amenajarea grădinii urbane Nufărul, în zona parcului Salca, respectiv construirea Spitalului de Boli Infecțioase din strada Vlădeasa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
unde ii lauda ii si prostie
De la o vremea dl Florin Birta mi se pare ca seamana tot mai mult cu dl Florin Catu!!!!! Sper si nadajduiesc ca acesti bani din aceste finantari sa nu ajunga prima data in buzunarul firmelor care se lauda cifre record a veniturilor a acestor firme si firmulite abonate la banul public care toarna betoane peste betoane fara nici o noima pe nervul si bunul simt al oradenilor
Postat 25 Ianuarie 2022, 12:09 de popionut
CrisDumi aka KP
E un lucru bun sa recunosti calitatea ta de om
Postat 21 Ianuarie 2022, 15:57 de Sandu2100
Sandu ...
... iar virbești de funie în casa spânzuratului. Tu nu ai voie să spui cuvinte care te definesc. Ai pronunțat, spre exemplu, cuvântul ... prostie. Chiar ți-ai spart oglinda din baie când te-ai ras pe creier? Că așa pare ... de când ți-ai diversificat pupatul bucilor. Pe lângă Bolojan l-ai luat la rând și pe Birta? Se știe la nivelul oricărui trecător că niciunul, dintre cei doi habarniști ajunși edili, nu posedă nici măcar cunoștințe elementare în domeniul fondurilor europene.
Postat 21 Ianuarie 2022, 12:36 de KP
Și lista se umflă ...
Și lista se umflă ... și se tot umflă, dar cele 640 milioane erau ieri doar 152, că restul n-are încă finanțare pentru foarfecă și panglică. În primul rând că nu poți aduna corecțiile financiare pentru care te-a "ars" Comisia Europeană pentru tot felul de erori la proiectare și execuție. În al doilea rând că nu există, pe pământ, "bani gratis" ... din moment ce România achită anual 1,4% din PIB, la bugetul Europei din care se realimentează mai apoi. Pe de altă parte, rezultatele de pe hârtie, de 10 lei raportați ca investiții, sunt niște fantasmagorii din moment ce amortizmentele îți vor mânca în următorul deceniu peste 30-40 din sumele inițiale. Având în vedere și taxele, impozitele și toate cheltuielile cu munca vie, care depășesc 50% în medie, rezultă că la la 10 lei doar 5 lei este investiție netă. Așadar, cum tot din taxele și impozitele plătite de contribuabili se face și bugetul european, e clar că tu practic ai cheltuit 10 lei ... dar regăsești cel mult 2,5 lei din aceștia în investițiile de bază făcute cu bani europeni. Când vezi ce tâmpenii debitează un primar pe tema asta, care nu ține cont decât de cheltuielile care depășesc cu mult veniturile proprii ale localității pe care o administrează politic ... îți dai seama că liberalii ăștia sunt habarniști prin definiție și se înscriu cu brio în segmentul cel mai lipsit de inteligență de pe pământ. I-o spun lui Birta, ca să bage bine la cap ... că orice EUR consumat din bani europeni "gratis", se întoarce în bugetul UE la un nivel de peste 40%. Este o informație pe care o știu bine toți cei implicați în managementul proiectelor europene, dar neînțeleasă din ignoranță de către edilii orașului Oradea și județului Bihor. Cheltuirea banului public prin turnarea betonului nu e motiv de mândrie, când nu se face din buzunarul tău. Orice prostalău poate cheltui banii dați de alții, ca mai apoi să se trezească că resursele proprii nu-i ajung nici măcar să zugrăvească într-un strat ceea ce s-a lăudat că a construit. Evoluția omului nu ține neapărat de dezvoltarea fizică. Mai trebuie și altceva, mult mai mult. Ține de educație, învățământ, cultură, civilizație, sănătate, etc. Iar în acest sens vedem niște edili primitivi și profund lipsiți de circumvoluțiuni pe creier.
Postat 21 Ianuarie 2022, 12:28 de KP
SPERANTE
Sper ca nu toate proiectele sunt de 2 lei. Macar in viitor sa le facem mai bune si mai utile. Astept asfaltari de strazi mai multe. Stam in oras si inotam in praf si noroi. Selectam gunoaie si inhalam praf si mizerie de pe strazi neasfaltate in multe cartiere din oras. Cand sufla vantul sunt ridicati nori de praf de pe strazi neasfaltate. Cand ploua balti de apa si noroi stropesc masini si pietoni de nu pot sa las copilul pe jos la scoala......
Postat 21 Ianuarie 2022, 10:01 de scarbit
hatru
S-ar putea interpeta si ca s-au facut "proiecte de 2 lei" :)
Postat 20 Ianuarie 2022, 23:13 de oradea_mea_si_a_ta
Strada
Tie atat iti poate capul sa observi , te-ai gandit la asta ?? Adevarat ca nu toti sunteti prosti, dar din aia prosti sunteti unii si mai prosti. Bafta in continuare, success la Nucet, poate cumpara Bolojan camasi mai comfortabile si face gardurile mai mari:::::))))
Postat 20 Ianuarie 2022, 20:39 de Sandu2100
"Laudă-mă gură că ți-oi da o bucătură"
1. Va multumim pentru cei 20 lei reducere la prețul gigacaloriei dupa cei 100 milioane euro investiti in centrala pe gaz. Cred ca firmele care au executat lucrarea sunt satisfacute + cei de la mentenanță...poate ne spuneti cat costă... 2. Daca ati finalizat in 2021 lucrari de 74 milioane cu 15 milioane aport din bugetul local e bine...dar restul bugetului..?? Eu as spune altfel ... din total buget al orasului pe partea de investitii cat reprezinta efectiv cei 74 milioane euro atrasi...spre bucuria firmelor apropiate spor la investitii... am observat ca nu mai conteaza ce facem doar sa facem.... si mergem la presa domnule Primar si cu 2 lei am atras 10 lei...bravooo ... nu suntem toti prosti...baftă
Postat 20 Ianuarie 2022, 18:39 de strada
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON