URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2022, 19:16

N-a rezistat nicio iarnă! Nouă alunecare de teren pe Dealul Ciuperca din Oradea (FOTO / VIDEO)

O nouă alunecare de teren a afectat o suprafaţă de circa 700 metri pătraţi din Dealul Ciuperca din Oradea, aflat încă în lucrări de refacere după un alt incident de acest fel.

"O alunecare de teren locală"

Terenul a venit la vale undeva în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie, pe o porţiune care nu a fost afectată de alunecările anterioare şi, deci, nu a fost vizată de reabilitările de anul trecut.

E vorba despre o porţiune de la limita de proprietate cu terenul învecinat din strada Graurilor. "Este o alunecare de teren locală, care a avut loc în weekend din cauza ploilor din ultima perioadă", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Oradiei, Florin Birta.

Edilul este de părere că fenomenul va rămâne unul izolat. "În principiu, nu ar trebui să se întâmple nimic. Dealul a fost consolidat cu piloţi foraţi, iar alunecarea de teren a avut loc doar la suprafaţă. Vom monitoriza zona în următoarele două - trei săptămâni. Având în vedere vremea ploioasă, dacă este vorba de ceva mai grav, în profunzime, se va vedea", a spus Birta.

"Dealul este plin de izvoare"

Marţi, la prânz, un utilaj al firmei Gavella îndepărta de pe amplasament pământul care a venit la vale. Constructorul a fost nevoit să folosească un excavator de mici dimensiuni, având în vedere pământul foarte moale, îmbibat cu apă, în care până şi un trecător se afundă uşor.

"Dealul este plin de izvoare, iar la ploile din ultimele zile au generat infiltraţii care au pus pământul în mişcare. Este vorba de o zonă la limita de proprietate în care nu s-au prevăzut prin proiect drenuri, pentru că era considerată sigură. La alunecarea mare de teren de acum câţiva ani, acolo nu au fost probleme", a explicat pentru BIHOREANUL directorul firmei Gavella, Gheorghe Vajai.

Cu expertize şi lucrări suplimentare

Firma de construcţii a preluat în 2021 lucrările de reabilitare a dealului în urma alunecărilor de teren din 2016.

Lucrările, prevăzute iniţial să se încheie în vara anului 2021, au fost prelungite până la sfârşitul lunii martie a anului 2022. Municipalitatea a cerut mai multe expertize şi lucrări suplimentare, pentru a se asigura că dealul nu va mai veni la vale.

"Lucrările suplimentare s-au încheiat abia în toamna anului trecut, când era deja prea târziu ca să se mai poată planta vegetaţia, aşa că termenul de predare a fost amânat pentru 31 martie 2022", a declarat directorul Gavella.

Primăria Oradea a avut tot interesul să amâne predarea lucrării pentru a vedea cum se comportă dealul peste iarnă.

"Unde a avut loc prima ruptură, iar versantul a fost stabilizat, terenul este stabil", a spus Vajai.

Lucrări de drenaj şi plantări

Potrivit constructorului, alunecările de teren de la cumpăna dintre ani nu au provocat pagube. "Vorbim de o zonă situată la limita de proprietate, în care nu există reţele de iluminat, irigaţii sau alt gen, ca să se distrugă", a declarat directorul Gavella.

Gheorghe Vajai a spus că lucrarea va fi remediată. "Vom pune balast şi vom monta trei ţevi de dren prin care vom dirija apele în canalizarea pluvială pe care am amenajat-o pe tot dealul pentru a evita pe viitor astfel de situaţii", a afirmat Vajai.

Lucrările de drenaj, despre care constructorul spune că "nu ar trebui dureze mai mult de câteva ore", vor fi demarate când terenul se va mai usca. "Ulterior, deasupra amplasamentului se va planta vegetaţie, căreia îi place apa, iar rădăcinile plantelor vor fixa terenul", a spus reprezentantul Gavella.

Alunecări de teren cu efecte în lanţ

Lucrările de reabilitare a Dealului Ciuperca din Oradea în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016 (foto jos) au fost atribuite de Primăria Oradea firmei Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei.

Constructorul a făcut lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

Amintim că, în paralel, municipalitatea a dat în judecată firmele care s-au ocupat iniţial de proiectarea şi execuţia amenajării dealului, cărora le-a cerut 2,45 milioane lei reprezentând despăgubirile pentru refacerea dealului. Tribunalul Bihor a respins acţiunea juriştilor Primăriei ca fiind depusă tardiv, iar aceştia au făcut recurs la Curtea de Apel.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Poate
Ar trebui aduse popa de la Motru să sfințească esecul lui bolovan & birta si firmele de partide
Postat 06 Ianuarie 2022, 17:26 de Vlad72
CrisDumi aka KP
Stii bancul cu MERII " MERII IN PLM " ca nu te cred, poate ca radacinile de meri ajung pana in nucleu, daca citesti tu o carte sub mar . Astia ca mine o sa fie pe pamant, atat timp cat aia ca tine o sa existe.
Postat 05 Ianuarie 2022, 17:36 de Sandu2100
Dealu' si trimisu' la Vaslui
Chiar si in vara erau deja alei deformate si dale deplaste dar asta nu conteaza. In orasul in care sunt interzise orice reproșuri vizavi de derapajele administratiei locale, e de așteptat ca proștii să o dea repetat in bară.
Postat 05 Ianuarie 2022, 17:15 de oradeanbihor
Sanda, proasta liberală de serviciu.
Dealul Ciuperca stă pe rouă straturi freatice, specifice zonei de la nord de Crișul Repede. Primul e la de suprafață (de la 4 la 12m). Al doilea, cel major, coboară la nivelul fundului albiei minore a râului (50 până la 80m). Rădăcinile "copacilor tăi" și a măscăricilor care ți-au dat like-uri ar trebui să se ducă la cca. 100m cel puțin. Merii spre exemplu pot avea rădăcini până la 5000 m, după 30 de ani dacă sunt bine îngrijiți. În trei decenii eu sper că tembelii ca tine vor fi majoritari pe planetă, iar tu să fi "consultantul" tuturor.
Postat 05 Ianuarie 2022, 11:05 de KP
Din cauza ploilor din ultima perioadă, ne spune habarnistul șef al municipiului.
Cu alte cuvinte, dacă nu mai plouă până la alegerile locale din 2024, s-ar putea să nu mai alunece la vale ci invers, către deal. Primele două milioane de euroi au alunecat de nu-i mai vede nimeni, iar orădenii au mai pus odată, din buzunar, paguba. A treia oară tot orădenii vor achita nota de plată, pentru că edilii ăștia habar nu au că orice lucrare de acest fel, instabilă d.p.v. geotehnic, se face prin consolidare inițială "elastică". Nicidecum cu una "rigidă" care să se toarne precum o fundație de drum comunal. De-a lungul multor decenii s-au construit case, la vale de dealul Ciuperca. Sha dus vreuna către Criș? Nici vorbă, pentru că atunci se gândea "inginerește". Nu ca acum, politicianist cu firmele "de casă" care să înghită banii contribuabililor fără rost.
Postat 05 Ianuarie 2022, 10:58 de KP
@albina
Adica cum ,,spiritual"? S-o ingropam pe ana birtinezului?! Sau sa aducem pe popa de la Motru? Solutia CORECTA este sa-si miste fundurile mult prea bine platite onor procurorii, avem n-șpe parchete in Oradea si nimeni nu vede ce se intampla!
Postat 05 Ianuarie 2022, 05:28 de pinonel
Dealul
Poate dacă s-ar merge și pe latura spirituala ar fi mai mari șanse de succes în lupta cu forțele naturii. Altfel va fi un calvar pt constructori și nu numai. Cita vreme oamenii se rugau pe acolo, n-au fost probleme.
Postat 05 Ianuarie 2022, 04:22 de User anonimizat
Trebuie plantat copaci acolo
Copaci cu radacini adanci trebuie acolo.
Postat 04 Ianuarie 2022, 22:44 de Sandu2100
o afacere imobiliara diredta
Ma intrteb daca a cercetat cineva manevra cu acest teren achizitionat de pmo de la alesdani, alesdani care nu stiu pe ce cai au ajuns in proprietatea acestui teren pe care nici oamenii lui ceasca nu au indraznit sa-l deranjeze dar trebuia justificata achizitia unui teren fara valoare pe o gramada de euroi! Zeci de ani dealul nu a luato ;la vale, doar dupa afacerea imobiliara a pmo! Falimentul lucrarii era sigur intrebarea era nu daca ci cand!
Postat 04 Ianuarie 2022, 22:35 de scortosul
pt birta
mii de multumiri inca odata pt efortul depus
Postat 04 Ianuarie 2022, 20:50 de tepes
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON