URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2017, 07:36

Dezastru "de casă": Ce îi impută experţii arhitectului care a proiectat Dealul Ciuperca

Dezastru 'de casă': Ce îi impută experţii arhitectului care a proiectat Dealul Ciuperca LA VALE! Pornit la vale pe 13 noiembrie 2016 (foto detaliu) dealul Ciuperca îşi continuă alunecarea. După ce au acoperit cascada, valurile de pământ au rupt zidurile de piatră, au înghiţit amfiteatrul şi au distrus zona de recreere. Alunecările de teren acoperă aleile întâlnite în cale şi împing spre drumul expres punctul de belvedere desprins de sub cafe-bar. "Prima urgenţă va fi să consolidăm clădirea din vârful dealului, ca să nu vină la vale", spune primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Principalul vinovat e proiectantul! Expertiza comandată de Primărie unor specialişti ai Universităţii Tehnice din Timişoara arată că alunecările de teren care au distrus grădina publică Ciuperca au fost cauzate de proiectarea neglijentă a lucrărilor, în absenţa unor studii de stabilitate, cu drenarea insuficientă a versantului, dar şi de tasarea superficială de către constructor a pământului de adaos.

"Au fost probleme de proiectare cu componente de execuţie legate de compactări", rezumă primarul Ilie Bolojan.

Un proiect mediocru

La trei luni după alunecările de teren care au avariat serios grădina publică, amenajată cu fonduri europene de 1,6 milioane euro, experţii plătiţi de Primărie au dat verdictul. Specialiştii timişoreni, coordonaţi de profesorul Marin Marin, vicepreşedintele Societăţii Române de Geotehnică şi Fundaţii, susţin că principalul vinovat este firma de proiectare Poliart, aparţinând arhitectului Daniel Tivadar. "Firmă de casă" a Primăriei, Poliart a proiectat, între altele, Piaţa Rogerius, lăsând-o fără geamuri, şi a reproiectat Aquapark-ul Nymphaea.

Ilie Bolojan, primar OradeaAvând în vedere circumstanţele, reprezentanţii municipalităţii s-au consultat o săptămână cu experţii înainte să publice rezultatele raportului acestora. "Neconformitatea principală constă în faptul că proiectantul a acceptat întocmirea documentaţiei fără să existe un studiu de specialitate care să confirme stabilitatea versantului", a anunţat miercurea trecută primarul Ilie Bolojan (foto). Citând din raport, edilul îi mai impută lui Tivadar proiectarea construcţiilor ignorând amplasarea lor pe o pantă cu risc de alunecare, drenarea insuficientă a terenului, ceea ce a dus la acumularea de apă în statul de fundare, precum şi defrişarea a 78 de arbori, fapt ce a diminuat stabilitatea terenului.

Tasat de mântuială

O parte din vină îi revinee, însă, şi constructorului Abed Nego, la rându-i "abonat" la contractele municipalităţii. Firma unui fost şef de secţie de la CFR, Marius Ionaşcu, aceasta a crescut din lucrările făcute în zona de siguranţă a liniilor ferate, după care şi-a extins portofoliul cu construirea Grădiniţei 56 şi reabilitarea Palatului Moskovits-Miksa.

Fapt semnalat de BIHOREANUL încă de anul trecut, experţii îi impută constructorului realizarea fără o tasare suficientă a umpluturilor de sub terasa cafe-barului, a punctelor de belvedere şi a teatrului de vară. Conform normativelor, materialul de adaos trebuia compactat în straturi, cu trepte de înfrăţire, operaţiune rămasă neconfirmată cu acte. "Nu există procese verbale de lucrări ascunse pentru terenul de fundare a lucrărilor de pe versant. Asta înseamnă că nu s-a ţinut seama de calitatea terenului de fundare, de natura şi starea acestuia", arată experţii.

Neiertător cu proiectantul şi scrupulos cu constructorul, studiul ignoră orice responsabilitate a Inspectoratului de Stat în Construcţii, care trebuia să verifice lucrările. La fel, documentul exclude orice vină a municipalităţii, deşi reprezentanţii acesteia au modificat proiectul pentru a se încadra într-un buget limitat, au forţat executanţii să lucreze "la foc automat" pentru a termina înainte de sfârşitul lui decembrie 2015, când trebuiau închise proiectele europene, şi au lucrat fără să aibă măcar acordul de mediu. Având în vedere că Primăria a plătit 10.000 euro pe studiu, poziţia specialiştilor este cumva de înţeles. Doar nu îşi vor învinovăţi clientul!

Proces pentru pagube

Daniel Tivadar, arhitect, PoliartAbsolvită, Primăria a trimis săptămâna trecută copiile expertizei proiectantului Poliart şi constructorului Abed Nego. Evident nemulţumiţi, reprezentanţii celor două firme refuză, însă, să se pronunţe pe marginea raportului. "Expertiza am primit-o abia ieri. O studiem cu atenţie, după care vom transmite Primăriei obiecţiunile noastre", este tot ce a acceptat să declare arhitectul Daniel Tivadar (foto). În schimb, patronul Abed Nego, Marius Ionaşcu, nici nu a răspuns la telefon.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat de la început că municipalitatea va da în judecată vinovaţii pentru recuperarea pagubelor, aşa că firmele se pregătesc de proces. "Bănuiesc că va fi o dispută juridică. Ne vom îndrepta împotriva proiectanţilor în principal. Dar, precum s-a văzut, apare şi o responsabilitate la executant", zice edilul. Cel mai probabil, firmele vor comanda şi ele studii care să le dovedească nevinovăţia. "Cine ştie, poate aceste expertize vor indica o vinovăţie a Primăriei", comentează edilul, cu subînţeles. Deşi n-ar fi exclus să fie aşa...

Pe banii orădenilor

Până la tranşarea problemei pe cale juridică, municipalitatea pregăteşte lucrări de consolidare a versantului, ca să prevină prăbuşirea cafe-barului. Experţii au recomandat conectarea fundaţiilor clădirii, acum independente, cu grinzi de beton care să asigure stabilitate imobilului, precum şi săparea a trei canele de drenaj care să preia apele din precipitaţii şi dezgheţ aşa încât să se prevină acumularea lor în sol şi apariţia de noi alunecări.

Mircea Mălan, viceprimar OradeaÎn plus, versantul urmează să fie stabilizat cu 80 de piloţi foraţi, de minimum 15 metri lungime, dispuşi la 2,5 metri unii de alţii. Aceştia vor fi săpaţi la 18,4 metri sub clădirea cafe-barului, iar apoi rigidizaţi în partea superioară cu un radier de beton. "Lucrările de consolidare, în valoare de circa 150.000 euro, vor fi plătite de Primărie, pentru că oricum trebuiau făcute", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto), recunoscând municipalităţii fie şi indirect măcar o parte din vină.

Consolidările vor fi urmate de o nouă expertiză privind stabilitatea dealului şi abia ulterior va avea loc refacerea grădinii publice. Costurile vor fi suportate de la bugetul local pentru ca lucrările să înceapă cât mai repede, grădina să poată fi redeschisă pe 1 iunie, iar municipalitatea să evite returnarea către finanţator a banilor atraşi pentru neîndeplinirea indicatorilor din proiect. Abia apoi, Primăria va lua în calcul recuperarea pagubei de la cei vinovaţi. Dacă va mai avea de la cine...


GRĂDINĂ PE DEAL
La preţ redus

Gândită în 2012 ca o amenajare grandioasă, cu o podgorie de 9.000 mp, arbori sequoia şi ginkgo biloba, fântâni arteziene, o cascadă de 12 metri şi un lac cu nuferi, grădina de pe dealul Ciuperca a intrat ulterior "la apă". Din raţiuni de economie, în 2014 Consiliul Local a aprobat un proiect mult mai modest, cu cinci puncte de belvedere, un amfiteatru cu 130 de locuri şi o minicascadă sub punctul de belvedere principal din vârful dealului. Restructurările au adus proiectul la o investiţie estimată la 1,9 milioane euro, dar finalizată cu doar 1,6 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
"Neconformitatea principală constă în faptul că proiectantul a acceptat întocmirea documentaţiei fără să existe un studiu de specialitate care să confirme stabilitatea versantului"
Aici avem de aface cu un primar abil.Abil,in sensul figurativ ,adica mai pe romaneste un smecher ,un individ care și-a păcălit colaboratorii si iar pacali,daca s-ar putea, pe oricine si orice,in realizarea interesului personal sau de grup (gasca) ,Neconformitatea principala ,conform celor afirmate de primarul Ilie Bolojan, consta in faptul ca institutii precum Inspectoratul de Stat in Constructii Oradea,Institutia Arhitectului Sef si Directia Tehnica a Primariei Oradea au ca atribut,tocmai rolul de a verifica si de a asigura respectarea legislatiei in domeniul urbanistic in conformitate cu standardele europene, impunand imbunatatirea calitatii constructiilor. De asemenea aceste institutii se ocupa si cu emiterea autorizatiilor pentru constructii si cu elaborarea reglementarilor prin care este controlata activitatea din domeniul constructiilor.Ce au pazit acestia,de ce nu au verificat sau de ce au avizat proiectul firmei Poliart,fara ca aceasta sa prezinte si un studiu de specialitate care să confirme stabilitatea versantului ? Diletantism,nestiinta,prostie....nu cred. Mai degraba cred ca au actionat in spiritul servilismului si a obedienţei necondiţionate faţă de puternicul clipei, a traficului de influenta incetatenit , in relationarea dintre institutiile publice de control,Primaria Oradea si persoane fizice sau juridice interesate."Daca-i ordin, cu placere...domnule primar."Sa vedem pana unde este platita tacerea(intelegerea) proiectantului sau a constructorului ? Cred ca undeva,pana la ..DNA.Acum,daca nu ne-a mers la suprafata,hai sa incercam si in... subteran. Ce ati zice de un ...TUNEL ? Specialisti avem? Avem,avem....
Postat 16 Februarie 2017, 23:55 de platona
,,Expertiza" cu rezultat cunoscut! Cine plateste isi impune vointa!
Nu este o expertiza judiciara, deci are ,,relevanta" DOAR pt. cel care a comandat-o/platit-o: birtinezul via primaria Oradea. Un obiectiv are de parcurs niste pasi obligatorii de la proiectare pana la edificare. In mare lucrurile stau asa: proiectare, verificarea proiectului si aprobarea lui. In toate etapele de excutie sef este dirigintele de santier. Executantul nu poate trece la faza urmatoare pana nu obtine semnatura dirigintelui de santier. Dirigintele de santier este cel care il reprezinta pe beneficiar, dar urmareste si respectarea normativelor, a caietului de sarcini, etc. In anumite situatii se poate apela la proiectant pt. a da o solutie cand executia nu mai poate urma proiectul initial. Pe proiectant il stim. Cine este cel care a verificat proiectul si cine l-a aprobat? Cine a fost dirigintele de santier, sau dirigintii, daca au fost mai multi?! Ar fi interesant de aflat aceste ,,amanunte"! Ce ziceti dle procuror sef MAN, va ,,bagati"? Tocmai ati incheiat dosarul cu militistii, nu credeti ca le-a venit timpul celor din primarie sa fie in centrul atentiei dna Oradea?!
Postat 16 Februarie 2017, 16:52 de pinonel
rusine impartita
comentariul facut in urma cu cateva saptamani s-a dovedit a fi real. când va fi puricat de dna si familia Tivadar, acesti tepusari ai orasului, tinuti in brate de primarie? toti cei 4 Tivadar sunt arhitecti, cu boli nervoase, au numeroase lucrari ratate grosolan, ar fi interesant sa vedem ce tactica au avut la licitatii si apoi sa le vedem moaca dupa gratii... mare rusine impartita cu directia tehnica din primarie, vorba cuiva mai jos. s-ar cuveni ca toti directorii din primarie si consiliu judeteans a fie prezentati cu lucrarile si realizarile lor, ca sa stim pe cine platim din bugetul Bihorului.
Postat 16 Februarie 2017, 16:01 de roger
"Cine ştie, poate aceste expertize vor indica o vinovăţie a Primăriei", comentează edilul, cu subînţeles.Expertii clujeni nu ne-au convenit,pentru ca prea aratau cu degetul spre Primaria Oradea si ISC Oradea,asa ca au apelat la expertii timisoreni.Daca nu
..."Neiertător cu proiectantul şi scrupulos cu constructorul, studiul ignoră orice responsabilitate a Inspectoratului de Stat în Construcţii, care trebuia să verifice lucrările. La fel, documentul exclude orice vină a municipalităţii,""Cine ştie, poate aceste expertize vor indica o vinovăţie a Primăriei", a spus edilul.Gura pacatosului,adevar graeste.Vinovatii acestei "grandioase realizari" sunt:Bolojan Ilie,primarul Oradei,ordonatorul principal de credite pe Oradea;Lipoveanu Adriana, arh.sef /dir. executiv/ing.constr.(Institutia Arh Sef),Lucian Chindlea,dir.ISC Oradea - pentru servilismul si obedienta deja dovedita in relatia cu Bolojan Ilie; incompetenta, diletantismul si nu in ultimul rand,dispretul manifestat fata de opiniile specialistilor iar apoi fata de sesizarile facute de oradenii cu simt civic." Ulterior, în funcţie de vinovăţiile care vor fi deduse din expertiză, vicele Malan spune că Primăria se va îndrepta împotriva celor responsabili, pentru recuperarea banilor".Proiectul intocmit de firma Poliart a fost avizat atat de Institutia Arh Sef cat si de Inspectoratul teritorial de Constructii Oradea,precum si de Directia Tehnica a Primariei Oradea.Ordonatorul principal de credite pe Oradea,Ilie Bolojan,a dispus incepertea lucrarilor cu toate ca nu aveau avizele necesare pentru proiectul modificat,din partea APM Oradea,contrar HG 1076,urmand,pe cale de consecinta,alularea proiectului si refacerea obiectivului la starea initiala. "Deci Bolojan, Malan,Lipoveanu si Chindlea,buni de plata !!!...pe urma ..DNA-ul stie ce are de facut(Ordonanta 13 !!!)
Postat 16 Februarie 2017, 13:43 de platona
Consternare
Continui sa ma minunez cum la Primaria Oradea directia tehnica si directorul ei (complet incompetent si nesimtit) nu este implicat in nici un proiect al primariei, nici macar in a supraveghea buna executie sau alte lucruri tehnice. Rusine ca sunt tinuti astfel de oameni intr-o primarie care ar trebui sa serveasca oamenii orasului si nu partidele ...
Postat 16 Februarie 2017, 11:21 de oradea_mea_si_a_ta
Bolojan , principalul vinovat !
E arhitectul tău , plecați amântrei ( Bolojan , Tivadar , Mălan)
Postat 16 Februarie 2017, 10:02 de vocilebihoreanului29
despre responsabilitate
toti cei ce au contribuit la acest dezastru, sa refaca din veniturile proprii albe sau negre nu din bani publici
Postat 16 Februarie 2017, 08:49 de saruman
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON