URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 06 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 August 2020, 07:58

Ciuperca otrăvită: Primăria Oradea cere despăgubiri de la firme, dar închide ochii la greşelile propriilor angajaţi 

Ciuperca otrăvită: Primăria Oradea cere despăgubiri de la firme, dar închide ochii la greşelile propriilor angajaţi  SIMBOL SURPAT. Prăbuşirea Dealului Ciuperca a fost o dezamăgire pentru locuitori şi cel mai mare eşec al administraţiei liberale a Oradiei. Alunecarea de teren a mutat din loc zidurile din piatră, aleile şi treptele dealului, antrenând inclusiv pământul de sub cascadă şi distrugând reţelele de apă şi curent, precum şi mobilierul urban. Lucrările de refacere a grădinii publice vor începe în cel mult două săptămâni, promit edilii. Rămâne de văzut şi de cine vor fi plătite...
Ciuperca otrăvită: Primăria Oradea cere despăgubiri de la firme, dar închide ochii la greşelile propriilor angajaţi  BUBA DIN DEAL. Surpată în urmă cu aproape patru ani, grădina publică Ciuperca nu a fost refăcută nici acum. "Lucrările ar putea începe în circa două săptămâni", spune viceprimarul Mircea Mălan. Municipalitatea nu îşi asumă, însă, nicio responsabilitate cu privire la dezastru...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prăbuşirea grădinii publice Ciuperca în 2016, după mai puţin de un an de la darea în folosinţă, este cea mai neagră pată din dosarul administraţiei Ilie Bolojan. 

Zguduită din temelii, cea mai performantă administraţie locală din România a avut nevoie de trei ani ca să iniţieze împotriva vinovaţilor o acţiune în instanţă, pe care o ţine însă la secret. "Va fi un proces greu", argumentează primarul Ilie Bolojan. Mai ales că municipalitatea susţine că nu are nicio vină!

Dezastru de casă 

Investiţie de 1,9 milioane euro, din care circa 0,8 milioane euro din fonduri europene, grădina publică Ciuperca a fost distrusă în noaptea de 12 noiembrie 2016, la niciun an de la inaugurare. Alunecările de teren au avansat pe un front de 70 de metri, măturând o suprafaţă de circa 3.100 metri pătraţi. 

Prăvălirea a dislocat zidurile de piatră, treptele, liniile amfiteatrului şi platforma de belvedere şi a surpat pământul sub cascadă. Alunecarea a distrus reţele de curent şi apă, mobilier urban şi spaţii verzi, fără să existe un vinovat care să plătească reparaţiile nici până astăzi.

Municipalitatea a ezitat vreme de trei ani să se judece cu firmele pe care mulţi le consideră a fi "de casă". Firma Poliart, aparţinând arhitectului Daniel Tivadar (foto), a mai proiectat între altele Aquaparkul Nymphaea, Piaţa Rogerius, iar acum lucrează la Piaţa Cetate, constructorul Abed Nego, al fostului inginer CFR Marius Ionaşcu, deţine monopolul lucrărilor la liniile de tramvai, iar dirigintele de şantier Dirconst a supervizat reamenajarea Grădinii Zoologice.

Metoda mucles 

Primăria a dat în judecată proiectantul şi executanţii abia în noiembrie 2019, la trei ani de la dezastru, când se apropia termenul de prescriere. Tărăgănarea acţiunii indică mai curând teama de eventuale sancţiuni din partea Curţii de Conturi, pentru neglijenţă în administrarea banului public, decât dorinţa de recuperare a pagubelor.

De altfel, reprezentanţii municipalităţii refuză să discute de procesul deschis la Tribunalul Bihor. "Încercaţi la Direcţia Juridică. Acolo sunt toate documentele", spune şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş (foto), care a coordonat amenajarea grădinii Ciuperca. Viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul juriştilor Primăriei, este la fel de necomunicativ. "Am convenit cu colegii din Direcţia Juridică să nu dăm informaţii". Până şi primarul Ilie Bolojan refuză orice declaraţie. "Nu e nimic secret, dar în niciun proces Primăria n-a dat presei date din dosare", spune el.

Culmea, în ciuda evidentului interes public, dat de faptul că dealul Ciuperca a fost amenajat pe bani europeni, că reparaţiile se fac pe banii orădenilor, că oraşul a fost în mod clar păgubit şi că în dosar sunt implicaţi experţi şi funcţionari publici, Tribunalul Bihor refuză şi el să dea informaţii. "S-a considerat ca fiind inoportună la momentul actual punerea la dispoziţia mass-media a acestui dosar, întrucât în prezent publicitatea ar fi de natură să aducă atingere înfăptuirii justiţiei", a transmis BIHOREANULUI judecătorul Veronica Ioniţă, purtătorul de cuvânt al instanţei. De parcă ar fi vorba de intimităţi, nu de proasta gestionare a banului public...

Arătaţi cu degetul

În ciuda secretizării dosarului, BIHOREANUL a ajuns la documente şi a descoperit că municipalitatea ţine acţiunea la secret pentru că scârţâie din toate încheieturile. Primăria şi-a construit atacul pe expertiza făcută după dezastru, în 2016, pentru 10.000 euro, de vicepreşedintele Societăţii Române de Geotehnică şi Fundaţii, profesorul Marin Marin. Specialistul a aflat din documentaţiile lucrării că firma Proiect Geo 2003 recomandase încă din 2014 efectuarea unui studiu de calcul al stabilităţii versantului, având în vedere panta abruptă şi infiltraţiile de apă. Deşi Primăria nu a comandat studiul care putea preveni dezastrul, expertul Marin Marin a învinuit doar proiectantul şi executanţii lucrărilor.

Potrivit expertizei, arhitectul Tivadar ar fi vinovat de proiectarea grădinii fără studiul de stabilitate, de ignorarea riscului de alunecare, de tăierea a 78 de arbori care ţineau panta şi de drenarea insuficientă care a dus la acumularea de apă în sol, crescând instabilitatea terenului argilos.

Constructorul Abed Nego şi asociatul Adenandra sunt acuzaţi, la rândul lor, de tasarea insuficientă a umpluturilor de sub terasa cafe-barului, a punctelor de belvedere şi a teatrului de vară, care ar fi trebuit compactate în straturi, cu aşa numite trepte de înfrăţire. Pe lista vinovaţilor se mai numără dirigintele de şantier, Dircons SRL, şi mai mulţi experţi externi.

Despăgubiri de 2,45 milioane lei

Primăria încearcă să dea vina pe oricine, numai pe angajaţii săi nu! La prima înfăţişare în proces, pe lista pârâţilor s-au numărat proiectanţii Poliart, Kaluna, Euron Concept, Kal Trans, Partenie Anchimid Romeo şi Gulyas I. Ioan Iuliu, executanţii Abed Nego şi Adenandra, plus dirigintele de şantier Dircons. Ulterior, lista a fost lărgită cu alte persoane, de la arhitectul Antonina Buruiană şi profesorul Florian Roman la experţii Ion Costescu şi Ioan Haiduc, care au verificat documentele.

Municipalitatea le cere pârâţilor un total de 2,45 milioane lei, reprezentând suma ce va fi plătită noului constructor, Gavella, pentru reamenajarea dealului după un proiect al firmei Plan Serv.

Lucru neobişnuit, Primăria s-a spălat pe mâini şi a lăsat la latitudinea instanţei să stabilească suma datorată de fiecare pârât în parte, în funcţie de vinovăţie. Municipalitatea ar putea fi considerată chiar generoasă, deoarece nu le pretinde acuzaţilor şi cei 1,36 milioane lei plătiţi anul trecut firmei Dacia Faber pentru desecarea şi stabilizarea dealului. "Primăria nu le va cere firmelor contravaloarea lucrărilor de consolidare pe care proiectanţii au omis să le proiecteze. Dacă le proiectau, erau oricum plătite de oraş", declara în 2017 viceprimarul Mircea Mălan. Dar asta nu-i încălzeşte pe împricinaţi...

Un studiu lipsă

Pârâţii, fireşte, neagă orice vină. "Încă din primul studiul geo, făcut în 2011, chiar Poliart recomanda efectuarea unui studiu de stabilitate al versantului. La licitarea lucrării, Primăria nu l-a cerut, pentru că era scump şi se grăbea. Proiectantul nu avea cum să facă ceva ce nu i s-a cerut", argumentează Radu Negru, avocatul arhitectului Daniel Tivadar.

Un studiu de stabilitate costă circa 25.000 euro, în condiţiile în care Tivadar a încasat mai puţin pe toată lucrarea, care a implicat, printre altele, studii de risc, geotehnice, de rezistenţă şi proiectare. Mai mult, Primăria nu a cerut studiul nici prin Certificatul de Urbanism, nici prin Autorizaţia de Construire, deşi, după dezastru, a început să-l pretindă altor solicitanţi. 

În ce priveşte tăierea celor 78 de arbori, proiectantul arată că au fost înlocuiţi cu alţi 1.418 copaci care, oricum, nu puteau împiedica o alunecare de teren petrecută la 5 metri adâncime...

Se ştia că alunecă...

Argumentele lui Tivadar sunt preluate şi de constructorul Abed Nego, care pretinde că a încercat să păstreze rădăcinile arborilor tăiaţi, dar chiar Primăria i-ar fi cerut eliminarea lor. În plus, potrivit Abed Nego, compactarea solului cu trepte de înfrăţire, cum apare în expertiză, ar fi fost o lucrare suplimentară de consolidare a dealului, nu una de amenajare, cum i s-a comandat, aşa că acum nu i se poate imputa neefectuarea ei.

De altfel, atât proiectantul, cât şi constructorul susţin în instanţă că Primăria ştia încă din vara lui 2015 că dealul riscă să o ia la vale. Aceştia ar fi cerut municipalităţii sondaje geotehnice pentru stabilirea naturii terenului, lucrări de consolidare a versanţilor şi de stabilizare a taluzurilor, dar, grăbită, Primăria n-a luat nicio măsură...

"Primăria e nevinovată" 

Viceprimarul Mircea Mălan (foto) îşi consideră subalternii nevinovaţi, începând cu managerul de proiect Eugen Negruţiu, între timp plecat din Primărie, cu directorul DMPFI, Marius Moş, şi continuând cu angajaţii Direcţiilor Urbanism şi Tehnică, implicaţi în lucrare şi recompensaţi cu stimulente pentru implicarea în proiecte europene. "Expertiza arată ceva: printre vinovaţi nu sunt nominalizaţi angajaţi ai Primăriei", argumentează Mălan.

Viceprimarul nu crede că prăbuşirea dealului a fost cauzată de lipsa studiului de stabilitate. "Pe deal s-au construit case tot fără studiu de stabilitate şi, totuşi, stau acolo". Mălan neagă şi că Primăria ar fi fost prevenită cu privire la riscul unei alunecări de teren. "Nu ţin minte aşa ceva. Dacă a fost, trebuie să existe documente", zice edilul. 

Municipalitatea orădeană se aşteaptă ca pârâţii să conteste expertiza şi cuantumul cheltuielilor pentru refacerea dealului. Situaţia este cu atât mai complicată cu cât expertul Plan Serv, care a semnat proiectul de reabilitare a dealului Ciuperca, a decedat între timp şi nu îşi mai poate apăra lucrarea. Dincolo de faptul că încearcă să ascundă mizeria sub preş, Primăria merge, cinic spus, pe o mână moartă...


SE VA REFACE!
Ciuperca în proiect

Lucrările de refacere a grădinii publice Ciuperca vor fi realizate de constructorul orădean Gavella pentru 2,6 milioane lei, fără TVA. Reabilitarea versantului presupune lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii. Firma va avea la dispoziţie două luni pentru proiectare şi şase pentru execuţia efectivă. 

Utilajele scoase în şantier de câteva luni aşteaptă ordinul de începere a lucrului. "În momentul de faţă se lucrează la definitivarea proiectului, care într-o săptămână - două va fi finalizat, după care vom trece la reabilitare", spune viceprimarul Mircea Mălan. Altfel spus, după 4 ani de la prăbuşire dealul Ciuperca este încă în lucru...


UN DEAL CU ISTORIE
La început a fost capelă...

Dealul care găzduieşte grădina publică Ciuperca a fost întotdeauna un punct de referinţă al oraşului Oradea. În perioada austro-ungară, zona a avut un caracter religios şi a purtat denumirea de Dealul Calvarului sau Kálvária. Dealul avea în vârf o capelă romano-catolică de dimensiuni reduse, construită în 1840 în stil neoclasic, ca punct final al procesiunilor de Paşti. Comuniştii au demolat-o în 1955 şi au construit în locul ei un restaurant în formă de ciupercă, iar în 1966 au amenajat o promenadă cu puncte de belvedere care ducea la local.

Abandonată, zona s-a părăginit, iar la sfârşitul anilor 2000 municipalitatea a avut ideea transformării ei într-o grădină publică. Proiectul iniţial, cu lac cu nuferi, cascadă şi zonă viticolă, a fost simplificat, pentru ca Primăria să se poată încadra în bugetul de 1,9 milioane euro.

Dată în folosinţă în decembrie 2015, grădina a fost distrusă de alunecările de teren din noiembrie 2016 şi de atunci nu a mai fost, încă, refăcută.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
De 2× prost
Ai dreptate cu salariile, nu e treaba primarului sa creasca salariile dar e de datoria lui sa mentina un echilibru intre nivelul taxelor/utilitatilor locale si veniturile fraierilor care il voteaza, ba mai il si ridica in slavi. Cat despre cursele aeriene, asteptarile tale sunt pur comuniste si nu au nici o treaba cu capitalismul (civilizat): e vorba de economie simpla, adica cerere si oferta. Poa sa se dea atat primaru cat si peneleu cu quru de pamant, ca daca nu exista cerere si putere financiara in zona, nu va veni nimeni (asta ca sa intelegi cat de nesemnificativ esti tu care te lauzi ca te plimbi cu avionu' mai ceva decat cu tramvaiul, doar ca pentru tine si inca vreo doi ca tine nu vine nimeni)
Postat 05 August 2020, 09:53 de oradeanbihor
Oradeanbihor
dar statistica nu spune ca nu e treaba primarului sa stabilească salariile in oras. Companiile aeriene ne ocolesc datorita CJ UDMR PSD
Postat 05 August 2020, 09:16 de Sandu2100
Bă ești prost?
Sandule nu eu urlu, ci statistica spune asta. Iar ca dovada e faptul ca pana si companiile aeriene low cost, dupa care tot plangi, au ajuns sa ne ocoleasca. Da nu-i bai, ce nu distruge nebunu', va distruge pandemia, asa ca toata lumea va scapa basma curata.
Postat 05 August 2020, 08:19 de oradeanbihor
Sandu
Metrou și Criș navigabil, epocal, trăiască Bloomberg.
Postat 05 August 2020, 06:16 de oradeaveche
"Mălan neagă şi că Primăria ar fi fost prevenită cu privire la riscul unei alunecări de teren. "Nu ţin minte aşa ceva. Dacă a fost, trebuie să existe documente", zice edilul
Oare acesta afirmatie inseamna pur si simplu,ca nu esti un oradean autentic sau aduce mai degraba a impostura,a mârlănie, mitocănie, mojicie,necuviinţă,fata de alegatorii oradeni care te-au ales? Sa nu tii minte,sa fi fost prevenita administratia Bolojan cu privire la riscul unor posibile alunecari de teren,cu ocazia lucrarilor de amenajare a Dealului Ciuperca ? Dar opinia specialistilor,dar opinia oradenilor nu s-a facut suficient de bine auzita?Ma indoiesc. Asta inseamna sa ai la carma unui oras, alogeni,vinituri care cu un dispret greu de definit,de calificat,de explicat si de inteles pentru cetateanul simplu, distrug,demoleaza intr-o frenezie dementa,tembela, tot ce reprezinta reperele istorice ale acestui oras.in numele unei asa zise regenerari urbane,a unei pseudo-dezvoltari,concepute parca de o minte cu grave probleme psihice....minciuna si ipocrizia, ridicate la rang de adevar Dar avem Legi,dar avem(oare ?) instituti,i a caror menire si indatorire este tocmai sa vegheze la respectarea ei si la sanctionarea celor vinovati,indiferent de statutul lor actual. Cui i-e(nu-i e) frica de....Dorel,de la Primaria Oradea ,in Oradea ?
Postat 05 August 2020, 01:26 de platona
Oradeanbihor
Atâta timp că tu urli că Oradea are cele mai mici salarii, nu am ce să mă așteptam de la tine.
Postat 04 August 2020, 23:40 de Sandu2100
Sandu
Relax.. le voi plati online in ultima zi din an. Te oftici?
Postat 04 August 2020, 22:14 de oradeanbihor
Oradeanbihor
:::::))))) plătește-ți impozitele, sa facă bolojan oradea frumoasa, nu te plânge ca milogu.
Postat 04 August 2020, 20:01 de Sandu2100
Sandu
Asta e tot ce poti? De cand ai flotant de oras nu ai mai invatat nimic? Faptul ca ai descoperit apa calda in Oradea sau ca Pamantul e rotund si se invarte in jurul Soarelui (in pelerinajele tale printre capsunari sau spalatori de babe pa qur prin Europa) nu fac din hotie dezboltare si nici din taran(ul care esti) orasan(sa ma scuze taranii adevarati care muncesc la tara si nu au fugit de greu, precum atotstiutorul din titlu)
Postat 04 August 2020, 19:21 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Te-ai pierdut in anii 90 când nu sa întâmplat nimic in Oradea, iti place sa privești si sa critici, in ultimii 30 de ani nu ai zugrăvit in casa, sau daca ai făcut-o, ai făcut-o prost. Te deranjează dezvoltarea pt ca atât poți. Încă ești fericit sa folosești latrina. Se face un pot, tunel, pasaj tu comentezi ca e trafic.
Postat 04 August 2020, 18:04 de Sandu2100
Oradeanbihor
te-am lăsat sa aștepți:::))) sa vad ce zici :::)) . Mai sunt și eșecuri la lucrari , dar asta nu e un motiv să-l huidiesc, la fel cum nu a fost vina lui ponta ca se crapa autostrada. Tu si câțiva pe aici, comentați de rau orice face primarul. La munca nu la întins mana. Taxele se pot majora din partea mea cu 100% , pt ca orașul se dezvolta, s-au face multe si se vor face, spre exemplu Crișul navigabil si metrou
Postat 04 August 2020, 17:53 de Sandu2100
Sanduuuuuullleeeer
Unde esti lingaule ca sa ne explici cat de bine e in Oradea cand cresc taxele si impozitele? Tocmai miserupistii (autoritatile localr) care iau astfel de decizii, se fofileaza cand o dau in bara. Mai bine zis "tac ca porcu-n tenchi" Nu plang dupa ciuperca pentru ca acea zona a ajuns o cocins in ultimii 10-15 ani dar ce au reusit astia e strigatorla cer: au distrus dealul, au păpat banii. Ai observat ca nu l-am atacat pe nebun. (asta pt ca mi-e scarba de el)
Postat 04 August 2020, 16:02 de oradeanbihor
Ce smecheri sunt PNListii
Totata lumea e vinovata mai putin smecherii de la primarie,recte bolojan care ca un dictator ce este face doar ce vrea el in oras si cele doua slugi de langa el,astai ar trebui sa bage adanc mana in buzunar si sa plateasca daunnele ei,pentru ca ei sunt cei care fac si desfac totul in oras,restul sunt doa executanti!
Postat 04 August 2020, 13:56 de imobiliar
Cele bune sa se-adune,cele rele sa se spele
Ce sa se spele? Pai niste bani sa se spele.Adica o Investiţie de 1,9 milioane euro, din care circa 0,8 milioane euro din fonduri europene, distrusa 80%, o refacem cu 2.6milioane lei? Deci suntem mina larga si pleznim 9 milioane de lei pe niste pomuleti si niste bancute,citeva lampi,iar refacerea,cu consolidari,piloti forati,ziduri de sprijin,face un sfert? Asta e reteta lucrarilor din Oradea.Preturi triple, din care 2/3 ajung in buzunarele care trebuie, si lucrari de mintuiala,care intra direct in reparatii si cirpeli.De aia iese birta si malan la explicatii tehnice de care n-au habar,un cover-up special pentru ochii fraierilor,oradenii fascinati de dezvoltare,dar si institutii abilitate,oarbe si surde,nu stim de ce.Iar daca esti un gitan analfabet si ti-ai facut o vila in velenta,aceleasi personaje au o imensa erectie,cu excavatorul:[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html].Pai faceti ce vreti voi,sau facem ce vrem noi?[https://www.ebihoreanul.ro/stiri/case-pe-faras-proprietarii-a-1000-de-constructii-ridicate-ilegal-in-oradea-amenintati-cu-demolarea-151166.html]
Postat 04 August 2020, 10:06 de excalibur
Ciumperca o afacere imobiliara!
Asa cum am mai spus pe aici cimperca a fost intai o afacere imobiliara intre prieteni. Ca dupa s-a trecut la cautarea unei justificari si cu aceasta ocazie s-a pus si pe ceva lucrari este partea a doua a afcerii. Ca studiile geo a lui "cehusescu" nu au fost bagate in seama si inca un rand aruncate la cos este partea tampa a afacerii. La a treia incercare s-a gasit un ageamiu care sa faca ceva dupa mintea si inima afaceristilor implicati. ce a iesit? se vede! cel mai scum mp. de tapsan verde din istorie... orice lucru are un inceput! Vedem zi de zi ca maretul carmaci, marele arhitect, inegalabilul ctitor tot mai des da cu mucii in fasolea pmo. tepe la lucrari, tepe in piete.... sper sa nu citeasca cumva ceva despre Nero si sa dea foc orasului ca sa-l recladeasca dupa mintea lui! No, cine este vinovat? Nu o sa apara niciodata si vina op sa fie diluata prin tot felul de procese care pe final, la finalul finalului se vor finaliza cu achitare. O sa mai iasa 2100 de latrai prosti sa ne spurce si intr-un final fericit se va pune praful, batista pe tambal. ca cam asta este cu procuratura/justitia in Romania. Bugetarii sunt mereu acoperiti iar amarastenii trasi in tepe!
Postat 04 August 2020, 09:41 de scortosul
Cand se intalnește hoțu' cu prostu'
Puerile si impertinente scuzele celor implicati. Ca oradean, ori de care ori vizitam Ciuperca cu scoala, inca din clasele primare, ni se explica de catre invatatoare si mai apoi de catre profesorul de geografie, de ce dealurile din jurul orasului sunt terasate si cum se formeaza alunecarile de teren pe dealul Pisicii sau pe dealul Viilor. Bineinteles ca atunci cand banul primeaza combinat cu miserupismul fata de oras (sunt curios cati sunt oradeni getbeget intre cei mentionati) dar si lipsa unei minime culturi generale (sunt curios unde si-au luat diplomele) se ajunge la astfel de dezastre, care se pot transforma in tragedii daca se intampla la parcare subterana din centru de exemplu. Sunt curios cat au invatat acesti idioti din gafa cu Ciuperca
Postat 04 August 2020, 09:01 de oradeanbihor
Cosul de gunoi
Hai sa va explice Cosul de gunoi cum stau lucrurile: Eugenia Borbei, favorita primarului Bolojan pentru postul de secretar al primariei dupa pensionarea secretarului Ioan Vila, era in 2015--2017 coordonatoarea din umbra a achizitiilor din Primaria Oradea prin interpusa Manuela Maghiar. Eugenia Borbei a efectuat renovarea unor imobile proprietate a ei si a familiei sale fara a achita vreo factura cu firmele care au lucrat la Dealul Ciuperca. Exista mai multe sesizari pe aceasta tema din partea "prietenilor duamnei Jeni" atat la Politie cat si la DNA si la ziarele locale Bihoreanul si Bihon. Chiar si poze ale masinilor firmelor respective cu muncitori care sunt in fata casei. Politia a verificat numerele masinilor si a confirmat. Acum, fiind cu mita flagranta in casa, Eugenia Borbei favorita primarului Bolojan nu mai poate sanctiona firmele care i-au renovat casa si creeaza un proces de catifea pe care il va pierde din start. Se vede intentia de a-l pierde din chemarea in judecata pentru oricine are acces la documente! Sa nu uitam ca duamna Eugenia Borbei a mai fost suspendata din functie prin 2012 tocmai de DNA!
Postat 04 August 2020, 08:56 de CosDeGunoi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON