URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
24 Februarie 2021, 07:57

Au început lucrările la Dealul Ciuperca! Mai bine de 4 ani de la alunecările de teren care l-au distrus (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au reluat luni reamenajarea dealului Ciuperca, după lunile de iarnă în care au monitorizat modul în care acesta se comportă după o perioadă de precipitaţii, în urma consolidărilor de anul trecut.

La mila vremii...

Amenajările făcute au trecut testul iernii, aşa că executantul şi-a adus peste weekend echipamentele în teren pentru a putea începe lucrul odată cu încălzirea vremii.

"Constructorul nu avea cum începe mai repede. Pământul fiind moale, exista riscul ca utilajele să alunece, dar de săptămâna aceasta, cum s-a încălzit vremea, a început lucrul", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Marcel Dragoş.

În primă fază, executantul se va concentra pe reamenajarea punctului principal de belvedere de la mijlocul dealului. "Pentru început vor fi fixaţi în teren mai mulţi piloţi foraţi metalici, peste care va fi turnată placa pe care se va amenaja punctul de belvedere. În paralel vor fi făcute canalele de colectare ale zidurilor de sprijin, care vor conduce apa în şanţul de disipare deja amenajat", a explicat viceprimarul.

lucrări la Dealul Ciuperca, 2021

Ulterior, constructorii vor reface amfiteatrul, vor reamenaja şi vor dala aleile, iar în faza finală vor trece la refacerea zonelor verzi şi a instalaţiilor de irigare a acestora.

"Ritmul lucrărilor va fi influenţat de starea vremii, dacă va ploua constructorul va trebui să se oprească, dar noi sperăm ca la finalul lunii aprilie lucrările să fie finalizate", a declarat Dragoş.

Lucrări de 2,6 milioane lei

Dealul Ciuperca este refăcut de firma Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei, după ce a fost distrus de alunecări de teren care au avut loc în noiembrie 2016 (foto jos).

Dealul Ciuperca, alunecări 2016

Versantul a fost consolidat încă din vara anului 2017, însă au fost necesare trei licitaţii pentru ca lucrările de refacere să fie atribuite.

Reamenajarea dealului Ciuperca presupune, printre altele, lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

Lucrările de structură vor implica realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei şi amenajarea treptelor, iar cele de arhitectură vor presupune refacerea tencuielilor şi vopsitoriei clădirii Caffe Ciuperca, a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, precum şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber.

În paralel cu desfăşurarea lucrărilor, municipalitatea se judecă cu firmele care au proiectat şi executat lucrările de reamenajare a dealului într-un proces aflat pe rolul Tribunalului Bihor. Primăria cere pârâţilor 2,45 milioane lei, reprezentând suma pe care o va cheltui pentru refacerea dealului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Tot timpul am spus ca Ciuperca si parcarea Independentei sunt esecurile lui Bolojan, in rest e bine. Cu toate ca nu e vina lui, dar sa fi multumit accept asta.
Postat 24 Februarie 2021, 12:58 de Sandu2100
??? sa vina sa ne spuna 2100 de prosti intr-unul singur...
A cata oara reincep lucrarile de reamenajare, consolidare, reparare, rereconmsolidare, rereparare,...... la mizeria facuta de bolovan-pmo? Sa ne spuna cineva cate rereconsolidari si rereparari se vor face pana la finalizarea reparatiilor si consolidarilor! OMIZERIE marca BOLOVAN & asociatii imobiliari din Alesd locul de bastina al bolovanului! Sa nui spuna cine3va cat o sa coste la un final oarecare mp de tapsan verde?
Postat 24 Februarie 2021, 12:17 de scortosul
2,6 milioane lei trebuie să plătească orădenii încă odată ...
... pentru că niște liberali habarniști din primărie au împărțit prima oară banii, unei firme din "casa lui Bolojan" pentru lucrare și uneia din "casa lui Boloș" pentru proiectare !?! Bolojan și Boloș nu contribuie cu nimic, ca persoane fizice ... la refacerea dealului Ciuperca ?!? Acum fac pe struții, cu capu-n nisipul excavat la baza dealului !?!
Postat 24 Februarie 2021, 10:46 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON