URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 26 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
03 Iunie 2021, 12:03

Dealul Ciuperca a fost din nou consolidat. Lucrările ar putea fi gata în luna iulie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni de la deschiderea şantierului de reamenajare a dealului Ciuperca, zona arată în continuare deplorabil, fiind în plin şantier.

"S-a lucrat inclusiv în weekend"

Văzut de sus, la patru ani de la alunecările de teren din noiembrie 2016, dealul aduce mai curând a mină de suprafaţă cu zone terasate, părți cu platforme betonate, ziduri de sprijin din beton şi utilaje grele dislocate în teren, decât a zonă de plimbare şi relaxare cum ar trebui să fie.

"S-a lucrat intens inclusiv în weekend. Constructorii au terminat sâmbătă de amplasat cei zece piloţi foraţi suplimentari, iar mâine seară (joi - n.r.) va veni un utilaj să îi pună şi pe cei zece metalici", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş pentru BIHOREANUL.

Cele 20 de puncte de consolidare, cerute de experţi suplimentar, se vor alătura zidului îngropat format din 67 de piloţi foraţi la o adâncime de 12 metri la cota 167,5 metri şi a celui adânc de 15 metri de la cota de 177,5 metri.

Primăria a încercat să ia toate măsurile de precauţie pentru a se asigura că dealul nu va veni a doua oară la vale şi a lăsat să treacă peste el o iarnă ca să vadă cum se comportă înainte de a începe lucrările de suprafaţă.

Cu finalizare în iulie...

În prezent constructorii amenajează pe porţiuni sistemul de irigaţii, spaţiile verzi, alei, pergole precum şi punctul de belvedere şi amfiteatrul.

"Faptul că a trebuit să fixăm piloţii foraţi ne-a reţinut până acum să facem alte lucrări, pentru că acţionând cu utilaje grele s-ar fi distrus totul în jur", a spus şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Ploile din ultima perioadă au provocat şi ele întârzierea lucrărilor, dar după finalizarea consolidărilor, ritmul ar putea fi accelerat.

"Dacă vremea ne va lăsa, sperăm ca la mijlocul lunii iulie să avem finalizate lucrările", a zis Moş.

Primul proces a fost pierdut...

Lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016 au fost atribuite firmei Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei.

Municipalitatea orădeană a fost nevoită să scoată de trei ori lucrarea la licitaţie pentru a găsi o firmă dispusă să îşi asume responsabilitatea acesteia.

Constructorul are de făcut printre altele, lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

În paralel municipalitatea a dat în judecată firmele care s-au ocupat iniţial de proiectarea şi execuţia lucrării cărora le-a cerut 2,45 milioane lei reprezentând despăgubirile pentru refacerea dealului.

Tribunalul Bihor a respins în luna aprilie acţiunea ca depusă tardiv, dar juriştii Primăriei urmează să facă recurs la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.525 RON
  • 1 EUR = 4.9214 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON