URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Iunie 2021, 12:03

Dealul Ciuperca a fost din nou consolidat. Lucrările ar putea fi gata în luna iulie (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La trei luni de la deschiderea şantierului de reamenajare a dealului Ciuperca, zona arată în continuare deplorabil, fiind în plin şantier.

"S-a lucrat inclusiv în weekend"

Văzut de sus, la patru ani de la alunecările de teren din noiembrie 2016, dealul aduce mai curând a mină de suprafaţă cu zone terasate, părți cu platforme betonate, ziduri de sprijin din beton şi utilaje grele dislocate în teren, decât a zonă de plimbare şi relaxare cum ar trebui să fie.

"S-a lucrat intens inclusiv în weekend. Constructorii au terminat sâmbătă de amplasat cei zece piloţi foraţi suplimentari, iar mâine seară (joi - n.r.) va veni un utilaj să îi pună şi pe cei zece metalici", a declarat viceprimarul Marcel Dragoş pentru BIHOREANUL.

Cele 20 de puncte de consolidare, cerute de experţi suplimentar, se vor alătura zidului îngropat format din 67 de piloţi foraţi la o adâncime de 12 metri la cota 167,5 metri şi a celui adânc de 15 metri de la cota de 177,5 metri.

Primăria a încercat să ia toate măsurile de precauţie pentru a se asigura că dealul nu va veni a doua oară la vale şi a lăsat să treacă peste el o iarnă ca să vadă cum se comportă înainte de a începe lucrările de suprafaţă.

Cu finalizare în iulie...

În prezent constructorii amenajează pe porţiuni sistemul de irigaţii, spaţiile verzi, alei, pergole precum şi punctul de belvedere şi amfiteatrul.

"Faptul că a trebuit să fixăm piloţii foraţi ne-a reţinut până acum să facem alte lucrări, pentru că acţionând cu utilaje grele s-ar fi distrus totul în jur", a spus şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Ploile din ultima perioadă au provocat şi ele întârzierea lucrărilor, dar după finalizarea consolidărilor, ritmul ar putea fi accelerat.

"Dacă vremea ne va lăsa, sperăm ca la mijlocul lunii iulie să avem finalizate lucrările", a zis Moş.

Primul proces a fost pierdut...

Lucrările de reabilitare a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din noiembrie 2016 au fost atribuite firmei Gavella pentru suma de 2,6 milioane lei.

Municipalitatea orădeană a fost nevoită să scoată de trei ori lucrarea la licitaţie pentru a găsi o firmă dispusă să îşi asume responsabilitatea acesteia.

Constructorul are de făcut printre altele, lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii.

În paralel municipalitatea a dat în judecată firmele care s-au ocupat iniţial de proiectarea şi execuţia lucrării cărora le-a cerut 2,45 milioane lei reprezentând despăgubirile pentru refacerea dealului.

Tribunalul Bihor a respins în luna aprilie acţiunea ca depusă tardiv, dar juriştii Primăriei urmează să facă recurs la Curtea de Apel Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON