URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2021, 11:00

Atenţie, lucrări! Piaţa Magnoliei din Oradea a intrat în reabilitare pentru a deveni centru de cartier (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Magnoliei din Oradea a fost închisă începând de luni publicului. Spaţiul a fost izolat cu gard şi transformat în şantier în vederea unor lucrări de reabilitare care vor transforma zona în centru de cartier.

Accesul interzis!

Pentru început, constructorii şi-au amenajat rampe de acces pentru a putea coborî în parc cu utilajele grele şi au început să îşi pregătească spaţiul de lucru.

Muncitorii au demontat în cursul zilei de luni toate băncile şi tot mobilierul urban, iar marţi lucrau la dezafectarea stâlpilor de iluminat.

În următoarea etapă, constructorii vor trece la amenajarea organizării de şantier şi dezafectarea pavajului.

Va fi centru de cartier

După cum BIHOREANUL a mai scris, piaţa Magnoliei va fi transformată într-un centru al cartierului Rogerius, unde orădenii să se poată întâlni, plimba sau relaxa.

Pavajul existent va fi înlocuit cu piatră cubică din granit inclusiv la nivelul trotuarelor perimetrale din jurul pieţei, astfel încât la final suprafaţa dalată se va întinde pe 4.600 metri pătraţi.

Cu ocazia lucrărilor, aici vor fi amenajate două locuri de joacă cu strat din covor de cauciuc, două cu nisip şi vor fi amplasate mai multe echipamente pentru joacă.

În partea dreaptă a pieţei va fi amenajată o fântână arteziană, care va funcţiona cu recircularea apei, iar în centrul ei va rămâne în continuare sculptura existentă în teren.

Conform proiectului, lucrările vor trebui să se desfăşoare fără să afecteze copacii existenţi, iar constructorul are obligaţia să planteze aici încă 105 arbori şi 580 arbuşti.

Lucrările, în valoare de 10,9 milioane lei, cu finanţare europeană, sunt executate de firma Gavella care are termen de execuţie de 18 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pe bune?
Chiar nu era necesar...faceti mamii focului unde trebuie, nu mai sunt locuri de amenajat? Sunt o grămadă de locații care necesita atenție nu Parcul Magnolia. Sunt străzi neasfaltate în mijlocul orașului. Cu siguranță va fi mai frumos dar totuși... BOLOJAN, BIRTA, scoateți-va consilierii în teren ca deja încep sa va facă de ras și sa luați decizii anapoda.
Postat 28 Iulie 2021, 13:25 de Marcelo1989
Centru de cartier era și până acum.
Nu poți deveni ceva ce ești deja. Iată încă o lucrare cu "parandărăt", ca să nu fie foame la gura unui sponsor liberal. E plină Oradea de zone neîntreținute corespunzător, unde se amestecă pistele de biciclete cu trotuarele pietonilor, sau unde vegetația se chinuie să reziste asaltului de gunoaie și ambalaje aruncate de trecători. Cu toate astea, se amenajează ce era deja funcțional, în loc să se conceapă mici planuri prin tot orașul, care să asigure cât de cât niște oaze de recreere pe lângă blocuri, în cartiere mai vechi sau mai noi. Exemple se găsesc peste tot, de la bulevardul Decebal la Ștefan cel Mare, sau de la Cantemir până la calea 1 Mai.
Postat 28 Iulie 2021, 12:51 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON