URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
22 Martie 2020, 09:08

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a născut Piața Magnoliei și ce va deveni ea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1974. Piaţa Transilvaniei

Dacă ar fi să considerăm cartierul Rogerius drept "un oraş în oraş", atunci Piaţa Magnoliei ar fi centrul său. Aşa a şi fost concepută, acum 50 de ani. În anii 1960, strada Transilvaniei era la marginea cartierului numit atunci Zona de Vest, iar de acolo şi până la calea ferată era teren agricol. De-o parte şi de alta a drumului se aflau case, multe în stare proastă, câteva locuite de familii de romi, care creşteau animale şi circulau cu atelaje.

În 1970-1980 aici s-a extins zona de blocuri a Rogeriusului, urbaniştii apreciind că noul cartier cu mii de apartamente trebuia să aibă un centru al său. Astfel, în 1972-1973, la jumătatea străzii Transilvaniei s-a deschis o piaţă publică, numită tot Transilvaniei, înconjurată de blocuri înalte.

Pe latura dinspre sud a fost construit cinematograful Patria, deschis în 1976. Spaţiul pietonal a fost amenajat 2-3 metri mai jos de nivelul străzii, mărginit de arbori şi pavat cu piatră de la Vaşcău, albă şi gri, iar în centrul său a fost amplasată o fântână arteziană. Parcul urma să aibă ca piese de rezistenţă şi nişte magnolii de la Simeria, idee la care s-a renunţat...

2020. Piatră cubică şi magnolii

Până în prezent, destinaţia locului a rămas aceeaşi: piaţă publică şi centru de cartier. Piaţa, botezată între timp Magnoliei, a trecut printr-un proces de modernizare la începutul anilor 2000, când întregul pavaj a fost înlocuit cu dale roz din ciment şi a fost creat un loc de joacă.

Timp de două decenii, piaţa nu a fost supusă altor lucrări, astfel că totul s-a degradat şi necesită modernizări mai ample. În 2019, Primăria a decis să reamenajeze locul, ca parte a unui proiect de dezvoltare a centrelor de cartier pe fonduri europene.

Din suprafaţa totală de 9.850 mp, circa 4.000 mp vor fi pavaţi cu piatră cubică, iar restul înierbaţi. Vegetaţia existentă ar urma să fie păstrată şi completată cu 35 de platani şi 35 de magnolii, astfel justificându-se şi numele pieţei.

Cu tot cu schimbarea mobilierului urban şi a iluminatului public, lucrările cu durata de 18 luni ar urma să coste 10,4 milioane lei, execuţia fiind pregătită pentru licitarea constructorului. Totul pentru ca locuitorii cartierului Rogerius să aibă un loc de întâlnire aşa cum a fost dorit pe vremuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON