URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2020, 09:08

Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a născut Piața Magnoliei și ce va deveni ea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1974. Piaţa Transilvaniei

Dacă ar fi să considerăm cartierul Rogerius drept "un oraş în oraş", atunci Piaţa Magnoliei ar fi centrul său. Aşa a şi fost concepută, acum 50 de ani. În anii 1960, strada Transilvaniei era la marginea cartierului numit atunci Zona de Vest, iar de acolo şi până la calea ferată era teren agricol. De-o parte şi de alta a drumului se aflau case, multe în stare proastă, câteva locuite de familii de romi, care creşteau animale şi circulau cu atelaje.

În 1970-1980 aici s-a extins zona de blocuri a Rogeriusului, urbaniştii apreciind că noul cartier cu mii de apartamente trebuia să aibă un centru al său. Astfel, în 1972-1973, la jumătatea străzii Transilvaniei s-a deschis o piaţă publică, numită tot Transilvaniei, înconjurată de blocuri înalte.

Pe latura dinspre sud a fost construit cinematograful Patria, deschis în 1976. Spaţiul pietonal a fost amenajat 2-3 metri mai jos de nivelul străzii, mărginit de arbori şi pavat cu piatră de la Vaşcău, albă şi gri, iar în centrul său a fost amplasată o fântână arteziană. Parcul urma să aibă ca piese de rezistenţă şi nişte magnolii de la Simeria, idee la care s-a renunţat...

2020. Piatră cubică şi magnolii

Până în prezent, destinaţia locului a rămas aceeaşi: piaţă publică şi centru de cartier. Piaţa, botezată între timp Magnoliei, a trecut printr-un proces de modernizare la începutul anilor 2000, când întregul pavaj a fost înlocuit cu dale roz din ciment şi a fost creat un loc de joacă.

Timp de două decenii, piaţa nu a fost supusă altor lucrări, astfel că totul s-a degradat şi necesită modernizări mai ample. În 2019, Primăria a decis să reamenajeze locul, ca parte a unui proiect de dezvoltare a centrelor de cartier pe fonduri europene.

Din suprafaţa totală de 9.850 mp, circa 4.000 mp vor fi pavaţi cu piatră cubică, iar restul înierbaţi. Vegetaţia existentă ar urma să fie păstrată şi completată cu 35 de platani şi 35 de magnolii, astfel justificându-se şi numele pieţei.

Cu tot cu schimbarea mobilierului urban şi a iluminatului public, lucrările cu durata de 18 luni ar urma să coste 10,4 milioane lei, execuţia fiind pregătită pentru licitarea constructorului. Totul pentru ca locuitorii cartierului Rogerius să aibă un loc de întâlnire aşa cum a fost dorit pe vremuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON