1974. Piaţa Transilvaniei
Dacă ar fi să considerăm cartierul Rogerius drept "un oraş în oraş", atunci Piaţa Magnoliei ar fi centrul său. Aşa a şi fost concepută, acum 50 de ani. În anii 1960, strada Transilvaniei era la marginea cartierului numit atunci Zona de Vest, iar de acolo şi până la calea ferată era teren agricol. De-o parte şi de alta a drumului se aflau case, multe în stare proastă, câteva locuite de familii de romi, care creşteau animale şi circulau cu atelaje.
În 1970-1980 aici s-a extins zona de blocuri a Rogeriusului, urbaniştii apreciind că noul cartier cu mii de apartamente trebuia să aibă un centru al său. Astfel, în 1972-1973, la jumătatea străzii Transilvaniei s-a deschis o piaţă publică, numită tot Transilvaniei, înconjurată de blocuri înalte.
Pe latura dinspre sud a fost construit cinematograful Patria, deschis în 1976. Spaţiul pietonal a fost amenajat 2-3 metri mai jos de nivelul străzii, mărginit de arbori şi pavat cu piatră de la Vaşcău, albă şi gri, iar în centrul său a fost amplasată o fântână arteziană. Parcul urma să aibă ca piese de rezistenţă şi nişte magnolii de la Simeria, idee la care s-a renunţat...
2020. Piatră cubică şi magnolii
Până în prezent, destinaţia locului a rămas aceeaşi: piaţă publică şi centru de cartier. Piaţa, botezată între timp Magnoliei, a trecut printr-un proces de modernizare la începutul anilor 2000, când întregul pavaj a fost înlocuit cu dale roz din ciment şi a fost creat un loc de joacă.
Timp de două decenii, piaţa nu a fost supusă altor lucrări, astfel că totul s-a degradat şi necesită modernizări mai ample. În 2019, Primăria a decis să reamenajeze locul, ca parte a unui proiect de dezvoltare a centrelor de cartier pe fonduri europene.
Din suprafaţa totală de 9.850 mp, circa 4.000 mp vor fi pavaţi cu piatră cubică, iar restul înierbaţi. Vegetaţia existentă ar urma să fie păstrată şi completată cu 35 de platani şi 35 de magnolii, astfel justificându-se şi numele pieţei.
Cu tot cu schimbarea mobilierului urban şi a iluminatului public, lucrările cu durata de 18 luni ar urma să coste 10,4 milioane lei, execuţia fiind pregătită pentru licitarea constructorului. Totul pentru ca locuitorii cartierului Rogerius să aibă un loc de întâlnire aşa cum a fost dorit pe vremuri.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.