URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2021, 19:08

Investiţie de 10,9 milioane lei: Piaţa Magnoliei din Oradea intră în reabilitare începând de săptămâna viitoare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Magnoliei din cartierul orădean Rogerius va intra în reabilitare pe bani europeni începând de săptămâna viitoare.

S-a predat amplasamentul...

Lucrările, în valoare de 10,9 milioane lei, cu finanțare europeană, vor fi executate de firma Gavella în termen de 18 luni.

"Prin amenajarea unor centre de cartier, cum va fi Piaţa Magnoliei sau cele din Cazaban şi Nufărul, care vor debuta în curând, ne propunem să generăm spaţii urbane moderne, care să-i facă pe orădeni să se simtă bine în oraşul lor", a declarat primarul Florin Birta.

Firma Gavella a preluat miercuri amplasamentul lucrărilor, iar joi va începe amenajarea organizării de şantier.

"Se va începe cu împrejmuirea zonei pentru limitarea accesului în perimetrul şantierului, după care în cursul săptămânii următoare vor demara lucrările efective", a declarat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), Marius Moş.

Asfaltul dispare, copacii rămân...

Potrivit unui comunicat al Primăriei, "prin reamenajarea Pieţei Magnoliei se are în vedere obţinerea unui spaţiu urban contemporan, accesibil şi sigur pentru locuitorii oraşului".

Conform proiectului, pavajul existent va fi înlocuit cu piatră cubică din granit inclusiv la nivelul trotuarelor perimetrale din jurul pieţei astfel încât la final suprafaţa dalată se va întinde pe 4.600 metri pătraţi.

De reţinut că toţi arborii existenţi vor fi păstraţi, executantul lucrării având obligaţia să-i inventarieze şi să-i protejeze pe durata lucrărilor.

"În zona centrală a pieţei se vor planta 24 de arbori noi, pe întreaga suprafaţă a pieţei urmând să fie plantaţi în total 105 arbori şi 580 de arbuşti. Constructorul va trebui să amenajeze aici un centru de cartier fără să afecteze copacii existenţi şi chiar să planteze în plus 105 arbori şi 580 de arbuşti", a transmis Primăria.

Cu ocazia lucrărilor, în interiorul pieţei vor fi amenajate două locuri de joacă cu strat din covor de cauciuc, două cu nisip şi mai multe echipamente pentru joacă.

În partea dreaptă a pieţei va fi amenajată o fântână arteziană, care va funcţiona cu recircularea apei, iar în centrul ei va rămâne în continuare sculptura existentă în teren.

Fiecare cartier cu centrul lui...

Reabilitarea Pieţei Magnoliei va fi executată în cadrul proiectului cu finanţare europeană "Mobilitate policentrică în municipiul Oradea - coridor Magnolia, Cazaban, Nufărului", care vizează amenajarea unor pieţe publice în fiecare cartier important al oraşului.

Pe lângă Piaţa Magnoliei din cartierul Rogerius, în Ioşia va fi amenajată zona cuprinsă între Biserica "Sfântul Duh Mângâietorul" (foto sus), Sala Sporturilor "Antonio Alexe", Casa Tineretului şi Calea Alexandru Cazaban, iar în Nufărul va fi refăcut platoul din vecinătatea restaurantului McDonalʼs (foto jos).

Potrivit directorului DMPFI, Marius Moş, licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de amenajare a pieţelor de cartier din Ioşia şi Nufărul au intrat în faza de evaluare a ofertelor.

Câştigătorii licitaţiilor ar putea fi anunţaţi cel târziu la începutul lui august iar lucrările ar putea începe în aceeaşi lună.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Parc verde?
Is curios cât o sa reziste verdeață în parc, pe Barcaului arata foarte pârjolita situatia:)) din păcate, tot noi plătim.
Postat 15 Iulie 2021, 18:50 de Andy81
S-a bătut palma cu sluga lui Johannis.
Bani de la guvernare, că Oradea abia ar avea de măturat Piața Magnoliei, merg pentru lucrări "contractate" în biroul lui Câțu de premier. Așa se vede pe cine va susține Bihorul, în septembrie, pentru funcția de președinte la sediul din Modrogan.
Postat 15 Iulie 2021, 07:42 de KP
sa lucram cu cap - parcurile au nevoie de copaci! (care sa fie si udati)
salutam orice initiativa si fapta de modernizare a parcurilor din oras. marea nemultumire e legata de faptul ca sunt cam chele, nu au copaci decat pe margini si pericolul de insolatie pentru copii este maxim! la fel e si in Salca si pe Barcaului - intelegem ca vor creste copacii, dar sper ca nu s-au gandit responsabilii sa ne ceara sa asteptam 20 de ani pana vor fi maturi si vor avea coronament bogat, suficient sa tina umbra.
Postat 14 Iulie 2021, 22:25 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON