URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2021, 17:58

Investiţii de încă 108 milioane lei în sistemul de termoficare din Oradea

Investiţii de încă 108 milioane lei în sistemul de termoficare din Oradea (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor din cadrul etapei a III-a de reabilitare a sistemului de termoficare al urbei, investiţia ridicându-se la 108 milioane lei, fără TVA. 

"Reabilitarea reţelelor termice, cu prioritate a celor identificate ca având pierderi energetice importante, va contribui cu siguranţă la reducerea pierderilor în reţele, scăderea consumului de combustibili, creşterea eficienţei energetice şi reducerea emisiilor de poluanţi în atmosferă", a precizat primarul Florin Birta. 

Conform unei informări transmise joi de reprezentanţii municipalităţii, lucrările vor fi realizate de asocierea formată din Igna Construct SRL (lider de asociere), Avril SRL, Crito Prod SRL şi Mecatron SRL. 

În continuarea celor anterioare, etapa a III-a va definitiva reabilitarea reţelei de transport şi va consolida reabilitarea şi modernizarea SACET Oradea prin reabilitarea de puncte termice şi reţele de distribuţie, "iar acolo unde este posibil, tehnic şi fezabil economic, (n.r. - prin) renunţarea la punctele termice mari, de cvartal, şi înlocuirea acestora cu minipuncte termice, la nivel de condominiu", a transmis Primăria. 

Potrivit comunicatului, "vor fi reabilitaţi 46,2 km de conducte din reţeaua termică primară şi 2,6 km conducte din reţelele de termoficare primară ce înlocuiesc reţeaua secundară, 39 de minipuncte termice şi reţele de termoficare secundare în lungime de 1,10 km de traseu". 

Proiectul denumit "Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice - Etapa III", LOT I Reţele şi mini-puncte termice este finanţat prin POIM Axa 7. Astfel, Oradea primeşte asistenţă financiară nerambursabilă de 98% din valoarea totală a investiţiei (85% fondul european de dezvoltare regională + 13% buget de stat). Ceilalţi 2% sunt acoperiţi din bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CrisDumi aka KP
Iti cauti de munca, e greu sa traiesti din social, o sa ai mai putin timp liber pt comentarii aiurea, dar o sa fi integrata in societate
Postat 03 Decembrie 2021, 13:17 de Sandu2100
??
https://stirileprotv.ro/stiri/social/temperatura-optima-pentru-locuinta-in-sezonul-rece-prea-multa-caldura-nu-este-sanatoasa.html
Postat 03 Decembrie 2021, 11:55 de excalibur
Nu e clar ca iluminati au scumpit combustibilii, din pixul lor, pentru a reduce consumul,poluarea
Ultima intrunire Glasgow. "Timp de două săptămâni, între 31 octombrie și 12 noiembrie, peste 120 de lideri de stat și delegații din aproximativ 200 de țări, experți climatici și activiști de mediu vor participa la discuțiile legate de viitorul planetei și modul în care pot fi combătute problemele de mediu pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la sub 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială. Summitul global COP26 este considerat cel mai important eveniment dedicat climei organizat după Acordul Climatic de la Paris din 2015, însă nu este încă foarte clar în acest moment dacă va exista și un acord ferm post-COP pentru ca schimbările climatice să fie controlate." . Iata si materiale de propaganda: [ https://casefrumoase.ro/temperatura-optima-in-casa-pentru-a-te-simti-cu-adevarat-confortabil/ ] "Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o temperatura optima pentru o persoana bine imbracata in jurul valorii de 18-19 grade Celsius. Specialistii sustin de asemenea ca exista un risc crescut al afectiunilor respiratorii, daca o persoana sta mult timp intr-un mediu ambient cu temperaturi de 12-16 grade Celsius." Alergam sa ne vaccinam ca sa supravietuim intr-o lume distopica, gen MadMax, dar nu e nici o problema ca suntem 8 miliarde ,si la toti ne trebe caldura si o masina-doua sub kur. Ori noi suntem prosti ori EI prea destepti......
Postat 03 Decembrie 2021, 11:45 de excalibur
Sanda aka Proasta Satului.
Poate să pună doar 1 leu și tot e mult. Peste 5 ani, când se va trage linia și se va cuantifica totalul de 150.000.000 Euro în reabilitarea și modernizarea termoficării orașului (2011-2026), o să plătești aproape 1.000 lei/Gcal. Bașca faptul că sistemul acoperă doar 30% dintre orădeni. Așa că, taci și sapă, că vei avea bani ori să mănânci, ori să te încălzești. Boschetarii liberali, ca tine, nefiind antrenați să aibă mai multe variante de încălzire în regim individual. La câtă inteligență manifestă edilii PNL, eu în mod sigur o să-mi instalez (în afară de pompa de căldură actuală și geotermalul aferent) un cazan multifuncțional în care să ardă gazul, lemnele, paleții sau orice altceva. Poate și mintea dusă a PNL-iștilor pupincuriști o să o pot băga oe foc.
Postat 03 Decembrie 2021, 10:49 de KP
Nous sommes foutus
Ne-au dat bani de racheta si de tevi, asistenţă financiară nerambursabilă de 98%, cu conditia sa ducem gigacaloria pina la cer.Iata in 2019, hotarirea 906/2019 consiliu local, cu previziuni/angajamente la pretul gigacaloriei prognozate pe anii urmatori: [ www.oradea.ro/fisiere/module_fisiere/33348/h906_19%20anexa%204.pdf ]. Scopul este reducerea amprentei de carbon,reducerea consumului,reducerea temperaturiiin case. Spectrul a 19 grade in apartamente este imininent. De aia e musai sa ne vire pe git repartitoarele. Le vom inchide cu mina noastra. Welcome to Nicolae Ceausescu Fan Club
Postat 02 Decembrie 2021, 23:12 de excalibur
psapete multe, minte putina
Cred ca ar fi trebuit stat mai mult cu capul intre maini si picioarele in lighean inainte de a porni proiectarea! Trebuiau desfiintate punctele termice dintre blocuri, demolate si facute cladiri cu la subsol statii de pompare pt Termoficare si cao iar deasupra parcari supraetajete. Sunt multe spatii care dupa trecerea de la schimbatoarele tubulare la cele cu placi sunt acum doar puncte de odihna si tratement, fara un scop lucrativ concret. Schimbatoarele de caldura trebuiau montale la scara blocurilor si tras agentul primar la usa blocului. Mai iefin, mai economic pentru clienti. Se rezolvau doua dintr-una: eficienta financiara energetica + parcari civilizate intre blocuri.
Postat 02 Decembrie 2021, 22:24 de scortosul
CrisDumi aka KP
Pune Oradea 2.100.000 de lei si nici asa nu e bine , despre automatizari nu vorbi, ca nu stii tu ce-s alea
Postat 02 Decembrie 2021, 21:34 de Sandu2100
Merită din plin înlocuirea magistralelor deja schimbate?
Merită, pentru că altfel nu se va putea justifica tariful preconizat din 2026, de 150 Euro gigacaloria.
Postat 02 Decembrie 2021, 20:57 de KP
108 + TVA = 120.000.000 Lei.
La banii ăștia ar trebui automatizat tot sistemul și recuperate investițiile în stil tipic Bolojan, dând afară tot personalul, cu excepția sectorului de intervenții.
Postat 02 Decembrie 2021, 20:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON