URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
05 Mai 2021, 20:15

Pasaje subterane de 18 milioane de euro în centrul Oradiei. Patru asocieri de firme concurează pentru execuţia lucrărilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patru asocieri de firme au depus ofertele pentru lucrările de construire a pasajelor din Piaţa Gojdu pe porţiunea din zona catedralei ortodoxe din Oradea.

"Războiul" asocierilor

Printre concurenţii înscrişi în licitaţia pentru obiectivul "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa I" se numără asocierea de firme reprezentantă de Construcţii Bihor din care mai fac parte Drumuri Orăşeneşti, MBS Group, Samus Tec, Abed Nego, Electrofor, Erad Devolepment şi Terratest Geotehnic.

Mai departe, asocierea reprezentată de Drum Asfalt este formată din firmele Trameco, Zublin România, DAS Traffic System, Kaluna, Abed Nego şi Ritmoteh, iar din cea condusă de Electrogrup fac parte Da Vinci Construct & Proiect, MIS Grup şi SWARCO Traffic România.

Cel de-al patrulea ofertant este asocierea reprezentată de Freyrom din care fac parte firmele Leko Construct, Construcţii Erbasu, Metabet CF, Ritmoteh, Procons Group, Viarom Construct şi DAS Traffic System.

"Lucrarea este atractivă"

Reprezentanţii municipalităţii sunt încântaţi că, după o perioadă în care Primăria a fost nevoită să reia licitaţii din lipsă de ofertanţi, constructorii se arată interesaţi de lucrările Primăriei.

"Faptul că patru asocieri de firme şi-au depus oferte şi există concurenţă pentru aceste lucrări ne bucură. Ofertele depuse demonstrează pe de o parte că lucrarea este atractivă pentru constructori, şi pe de altă parte că avem în regiune constructori care au suficientă capacitate pentru a se angaja la o lucrare de o astfel de amploare", a declarat pentru BIHOREANUL, Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană din cadrul Primăriei.

Potrivit directorului, lucrările efective ar putea începe spre sfârşitul anului sau cel târziu în primăvara anului viitor. "Avem patru oferte, ceea ce presupune o cantitate mare de documente de analizat. Timpul până la desemnarea unui câştigător depinde foarte mult de cât de bine au fost structurate ofertele şi viteza cu care vor răspunde asocierile la eventualele cereri de clarificare", a spus directorul DMPFI.

Valoarea estimată a lucrărilor este de 91.368.147,55 lei fără TVA (adică circa 18,5 milioane euro), potrivit reprezentanţilor municipalităţii. Lucrările vor trebui terminate în 24 de luni.

Cu şoseaua sub piaţă...

Lucrările de construire a celor cinci subterane din Piaţa Gojdu sunt menite să rezolve problemele de trafic având în vedere că aici se intersectează 80% dintre traseele de tramvai şi autobuz din Oradea.

Proiectul urmăreşte separarea circulaţiei rutiere, care va fi coborâtă în subteran, de cea pietonală sau cu tramvaiul.

Deasupra pasajelor subterane, pe porţiunea delimitată de catedrala episcopală ortodoxă "Învierea Domnului" şi Casa de Cultură a Sindicatelor va fi amenajată o piaţă public destinată pietonilor. Aici urmează să fie amplasată statuia domnitorului Mihai Viteazul, care va şi da numele pieţei.

Săpăturile, din vară...

Amenajarea pasajelor din centrul civic face parte dintr-un proiect mai amplu, împărţit de municipalitate în două etape, pentru ca lucrările să se poată desfăşura în paralel.

Astfel, obiectivul privind "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu din Oradea – Etapa II", vizează amenajarea pasajelor subterane subterane din zona Pieţei Cetate, iar lucrările ar putea începe încă de luna viitoare.

"La licitaţia organizată pentru etapa a doua concurează trei asocieri de firme, iar câştigătorul va fi anunţat în cursul acestei luni. Cum proiectul lucrării a fost deja realizat lucrările ar putea începe din cea dea doua jumătate a lunii iunie", a spus Moş.

Construcţia pasajelor subterane din fostul centru civic constituie unul dintre cele mai complicate proiecte asumate de municipalitatea orădeană în ultimele două decenii având în vedere că se vor desfăşura în centrul oraşului, într-o zonă cu trafic ridicat şi plină de reţele de utilităţi în subteran.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
alexsmajor
Conflict de interese e cand tu esti bugetar si ai o firma ceva.
Postat 06 Mai 2021, 01:25 de Sandu2100
nu, nu e conflict de interese
E legal, poate fi.
Postat 06 Mai 2021, 00:13 de unu
Asociere
Cum poate fi o firma asociata in 2 grupuri? Nu este conflict de interese?
Postat 05 Mai 2021, 23:01 de alexsmajor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON